Asiantuntija neuvoo: Näin liikkumalla pidät kropan nuorekkaana

Jos kunto on kohtalainen, mutta ikä jo vähän painaa, millaisella liikunnalla voi saavuttaa tehokkaasti tuloksia - ja ehkä jopa nuorekkaamman vartalon? Liikunta-alan yrittäjä Tuire Rinta Motoriikka- ja taitoliikuntakeskus Spurtista kertoo parhaat lajit.

– Kannattaa lähteä liikkeelle keskivartalosta. Sen vahvistus on tärkeää, niin että vatsalihakset ja selkälihakset saa kuntoon. Kun vatsa on kunnossa, vahvistuu myös selkä, mutta toki molempia pitää harjoittaa, liikunta-alan yrittäjä Tuire Rinta Motoriikka- ja taitoliikuntakeskus Spurtista neuvoo.

Rinnan mukaan tehokkaimmat ja kokonaisvaltaisesti parhaimmat lajit tuloksien saavuttamiseen ovat kesäisin sauvakävely ja talvella hiihto. Myös vesiliikunta on hyvä vaihtoehto.

– Sauvakävely on loistava. Se pakottaa ihmistä ryhtiin. Myös hiihto, vesijuoksu, pyöräily ovat tosi hyviä.

Juoksukin on mainio laji, mikäli siihen on tottunut.

– Jos on koko ikänsä juossut, siihen kyllä pystyy. Mutta jos aloittaa kunnon kohotuksen tottumattomana suoraan juoksulla, ja kroppa ei ole tottunut siihen, voivat tärähdykset olla liikaa nivelille ja sitten liikunta ei ole enää kivaa. Säästääksesi niveliäsi, valitse niille pehmeämpiä lajeja. Vesi on tunnetusti tässä hyvä elementti, koska vesi on hyvä vastus.

Jos ei omaa kunnollista uimatekniikkaa, Rinta suosittelee vesijuoksua.

– Jos sinulla ei ole uintitekniikkaa, ja pidät vaikkapa niskaa liian ylhäällä, niin voi saada niskakipua. Vesijuoksussa taas teet koko kropan painolla liikettä.

Ulkoliikunta nuorentaa

Rinnan mukaan ulkoliikunta ja aineenvaihdunta ovat tärkeimpiä juttuja kunnon kohotukseen - mutta myös nuorekkuuteen.

– Jos haluat näyttää freesiltä ja nuorekkaalta, tarvitset ulkona liikkumista. Siellä ei tarvitse mennä kovaa, mutta voit saada sen pienen hien pintaan ja näin aineenvaihdunta lähtee liikkeelle. Se on tärkeää, että aineenvaihdunnan saa toimimaan, Rinta tuumaa.

– Liikunnan ei pitäisikään olla pelkästään sitä, että vain jumppaa ja käy kuntosalilla, vaan aerobinen ulkona tapahtuva liikunta on todella tärkeää.

Unohda suorittaminen - nauti liikunnasta!

Rinta muistuttaa, että nykyajan työelämä voi olla suorittamista, mutta liikuntaharrastuksen ei tarvitse sitä olla.

– On toivottavaa, että sitten kun lähdetään liikkumaan, se ei olisi suorittamista. Se saa olla enemmän tunnepainotteista. Joskus hiihtoladuillakin näkee, että siellä mennään kiukkuisesti eteenpäin ja silloin monesti ajattelen, ettei tuo voi olla kivaa! Rinta nauraa.

Rinnan mukaan liikuntaa kannattaa harrastaa ilolla - se juuri nuorentaakin ehdottomasti eniten.

– Liikunnan kautta pitäisi tulla mielihyvää. Säilytä pilke silmäkulmassa! Rinta neuvoo.

– Olisi hyvä, että ihminen ottaisi aistit lenkille mukaan ja unohtaisi kiireen. Niin että keho saisi liikkeen ja lämmön. Se, että liikunnasta otetaan pois suorittaminen ja tehdään siitä nautinnollista, ei tarkoita sitä, ettei se olisi tehokasta.

Studio55.fi/Annimari Pasanen

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja