Tutkimus: Uloste voi paljastaa usein liian myöhään löytyvän syövän

Uusi tutkimus vihjaa, että ulostenäytteestä voisi olla apua usein liian myöhään löytyvän haimasyövän diagnosoimiseksi. Tutkimuksesta uutisoi muiden muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Haimasyöpädiagnoosi on usein kuolemantuomio, sillä tauti löytyy harvoin riittävän ajoissa. Muiden elinten takana "piileskelevään" haimaan iskenyt syöpä ehtii usein kehittyä ja levitä ennen kuin ihmisen huoli herää epämääräisten oireiden, kuten laihtumisen ja vatsakipujen, vuoksi.

Suomessa uusia haimasyöpätapauksia todetaan vuosittain yli tuhat. Viiden vuoden kuluttua diagnoosin saamisesta vain noin 7 prosenttia potilaista on elossa. Parantava leikkaushoito on mahdollista vain, jos syöpä havaitaan riittävän ajoissa ennen taudin leviämistä.

Nyt espanjalaisjohtoinen tutkijatiimi on saanut lupaavia tuloksia ulostenäytteen käytöstä haimasyövän diagnosoinnissa. Löydökset vihjaavat, että ulosteen mikrobiomiin perustuvat seulonnat voisivat auttaa havaitsemaan haimasyöpätapaukset jo varhaisessa vaiheessa. Tutkimus ilmestyi arvostetussa lääketieteellisessä Gut-lehdessä.

Tällä hetkellä ulostenäytteitä käytetään suolistosyöpien seulonnassa.

27 haimasyövästä kertovaa merkkiainetta

Tutkimuksessa analysoitiin uloste- ja sylkinäytteet 136 espanjalaiselta. Osa heistä sairasti haimasyöpää, osa taudin riskiä kasvattavaa kroonista haimatulehdusta, ja osa oli terveitä.

Ulostenäyte osoittautui selvästi sylkinäytettä paremmaksi välineeksi haimasyövän tavallisimmasta muodosta eli haiman duktaalisesta adenokarsinoomasta kertovien markkereiden havaitsemiseksi. Tutkijat löysivät 27 mikrobia, pääosin bakteereja, jotka erottivat sairaiden ja terveiden ulostenäytteet selvästi toisistaan. Jo varhaisessa vaiheessa oleva haimasyöpä aiheutti eron merkkiaineissa.

Tutkijat pyrkivät markkereita analysoidessaan ottamaan huomioon muut niihin mahdollisesti vaikuttavat tekijät, kuten ylipainon ja diabeteksen, jotka voivat altistaa haimasyövälle.

Löydökset vahvistettiin erillisessä saksalaistutkimuksessa, johon osallistui 76 henkilöä. Tällä hetkellä asiaa tutkitaan myös Japanissa.

Jos havainnot vahvistetaan, voisi ulostenäytteestä tulla nopea, helppo ja halpa tapa seuloa haimasyöpiä.

Useat syövät ovat varhaisvaiheessaan vähäoireisia tai oireettomia. Alla olevalla videolla kerrotaan, millaisista merkeistä pitäisi hakeutua lääkärin vastaanotolle.

Syövän oireet – millaisesta oireesta tulee huolestua? 2:17
Katso video: Syövän oireet – millaisesta oireesta tulee huolestua?

Lue myös:

    Uusimmat