Mainos

Ammattijärjestäjältä synninpäästö sotkuille: ”Pääasia on, että koti ei ahdista”

Ammattijärjestäjän suurin toive on, että ihmisillä olisi kotonaan hyvä olla.

Sandy Talarmo on auttanut suomalaisia järjestämään kotejaan jo silloin, kun ammattijärjestäjä oli vielä monelle vieras ammattikunta. Neljä vuotta alalla toimineen Talarmon kiinnostus järjestämistä ja kokonaisvaltaista hyvinvointia kohtaan lähti liikkeelle oman kokemuksen kautta. Silmiin osunut artikkeli ammattijärjestäjä-kurssit Suomeen tuoneesta Anne te Velde-Luomasta herätti kiinnostuksen välittömästi.

– Ymmärsin, että tällaistakin voi ihminen tehdä työkseen, sosionomin tutkinnon omaava Talarmo kertoo uuteen ammattiin päätymisestä.

Ammattijärjestäjä

Professional organizer eli ammattijärjestäjä auttaa, kun aika ja voimat eivät riitä kodin kaaoksen selättämiseen. Ammattijärjestäjä voi auttaa esimerkiksi myös juhlien järjestämisessä, muutossa tai kuolinpesän tyhjennyksessä. 

Suomen ammattijärjestäjät ry perustettiin vuonna 2011. 

Lähde: www.ammattijarjestajat.fi

Silloin Talarmo teki päätöksen, että heti oman elämäntilanteen antaessa myöten hän palaisi ammatin pariin, ja niin myös kävi. Life coach - ja ammattijärjestäjä-kursseilla opittujen taitojen yhdistämisestä muodostui Talarmolle oma juttu, eikä ammatinvalintaa ole tarvinnut katua päivääkään.

– Molemmissa on mukana sellaisia elementtejä, jotka ovat olleet itselle aina luontaisia. Järjestyksen toimivuus ja merkitys on ollut aina suuri.

Apua haetaan usein arjen sujuvuuteen

Vielä Talarmon uran alkuvaiheessa ammattijärjestäjän ammattikunta oli monelle vieras. Nykyisin tieto ammatista ja sen sisällöstä on levinnyt laajalle, ja enää harvoin Talarmon täytyy selittää ihmisille, mistä oikein on kysymys. Samaan aikaan kun tieto ammatista on kasvanut, kynnys järjestäjän palkkaamiseen on madaltunut.

– Ihmiset ovat ymmärtäneet, että he eivät ole ainoita joiden koti on kaaoksessa tai tavarat eivät pysy järjestyksessä. 

Ihmisten tulisi Talarmon mukaan hyväksyä, että kaikissa elämäntilanteissa kodin järjestäminen ei ole keskiössä eikä kaikesta tarvitse myöskään selvitä itse. Toisille tavaran määrä on ahdistava asia, toisista saattaa tuntua, että arki kotona ei vain yksinkertaisesti toimi. 

Ammattijärjestäjät yhdistävät työhönsä omia vahvuuksiaan, jonka ansiosta jokaiselle löytyy taatusti juuri omaan elämäntilanteeseensa sopiva apu.

Talarmon mukaan ihmisten kiinnostus aihetta kohtaan on saanut aikaan myös sen, moni koti on jo nyt toimivampi kuin muutama vuosi sitten.

Ammattijärjestäjä kannustaa oivaltamaan ja ajattelemaan

Suuri elämänmuutos on tyypillisin tilanne, jolloin ammattijärjestäjää pyydetään apuun. Arki on voinut rullata hyvin, mutta muutoksen myötä vanhat keinot eivät välttämättä toimi uudessa tilanteessa. Tyypillisiä tilanteita ovat muun muassa kahden aikuisen yhteen muutto tai lapsen syntymä.

– Koti saattaa mennä sellaiseen epäjärjestykseen ja voi tuntua, ettei sitä saa itse toimimaan uudestaan. Uudessa elämänvaiheessa avun pyytäminen on hyvä, koska huomio saattaa olla kiinnittyneenä muutokseen itseensä.

Ammattijärjestäjän palkkaamisen tulee lähteä aina asiakkaan omasta halusta ja motivaatiosta. Ammattijärjestäjä menee asiakkaan kotiin aina kunnioituksella ja asiakasta kuunnelle. Ylijyräämisen sijaan hän houkuttelee asiakasta ajattelemaan ja oivaltamaan itse.

– Neuvominen tulee tilanteiden kautta kysymyksinä ja vinkkeinä, milloin asiakas saa itse oivaltaa juuri hänelle sopivat ja parhaimmat tavat.

Muutos tapahtuu aina yksilöllisesti asiakkaan tahtiin, ja joskus prosessi voi vaatia hieman niin sanottua sulatteluaikaa.

– Asia ei ole tavaroista kiinni vaan siitä, mitä ihmisten korvien välissä tapahtuu. Joskus käyntien välillä tarvitsee olla enemmän aikaa tai joskus voidaan huomata, että nyt ei ole oikea hetki.

Kaiken ajan ei tarvitse mennä kodin järjestämiseen

Talarmo myöntää, ettei hänen oma kotinsa ole tiptop, mutta ei sen aina tarvitsekaan olla. Hänen mukaansa ajan ei ole tarkoitus mennä kodin järjestämiseen, vaan pääasia olisi, ettei koti ahdista.

– Oma missioni ei ole se, että kaikkien suomalaisten kodit olisivat järjestyksessä vaan se, että ihmisillä olisi kotonaan hyvä olla, ja että siellä olisi mahdollisuus keskittyä itselle tärkeisiin asioihin.

– Pääasia on, että koti ei ahdista. Ei haittaa, vaikka joskus jotkut asiat olisivat levällään, sillä siellä kuitenkin eletään ja ollaan.

Turhaa stressiä ei kodin kunnossa pitämisestä kannata ottaa. Talarmon mukaan joskus pyykinpesun voi jättää myöhemmälle ja keskittyä tietoisesti siihen, mikä juuri silloin tuntuu tärkeältä.

Työssään Talarmon mukaan ihanimpia hetkiä ovat ne, jolloin ihmiset huomaavat, että kodin järjestämisen myötä elämä on lähtenyt rullaamaan aivan uudella tavalla ja he ovat saaneet lisää voimia arkeen. Oppiminen ei ole yksisuuntaista, vaan jokainen asiakas opettaa myös ammattijärjestelijälle jotain uutta. 

– Missään tapauksessa en ajattele, että ammattijärjestäjä olisi jossain vaiheessa valmis tai kaiken tietävä, vaan se oppimisen matka itsellekin koko ajan.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja