Älä tee näitä mokia pihvinpaistossa!

Ylikypsä tai raaka pihvi tai lihan kadonnut mehukkuus – kuinka on mahdollista välttää virheet, jotka pilaavat hyvät pihvit? Ota selvää!

Mehukkaan ja maukkaan pihvin paistaminen voi olla helpommin sanottu kuin tehty, mutta oikeilla vinkeillä vältät perustavanlaatuiset virheet, jotka voivat johtaa siihen, että epäonnistut pihvinpaistossa.

Lihan paistaminen ylikypsäksi

Lihan paistaminen ylikypsäksi on yksi pahimmista virheistä, johon pihvin paistamisessa voi sortua. Kun pihviä paistaa liian kauan, menettää se merkittävästi mehukkuuttaan ja muuttuu sitkeämmäksi. Ylikypsäksi paistettu pihvi menettää myös mehukkuuden kadotessa makuaan.

Jauhelihan jättäminen liian raa'aksi

Jauhelihan kypsentämisessä on sen koostumuksen vuoksi syytä ottaa huomioon tiettyjä erityisiä seikkoja. Tavallisesti suurin osa bakteereista on lihan pinnassa ja ne kuolevat kypsennysprosessin edetessä, mutta jauhelihassa bakteereja voi olla koko massassa ka tästä syystä jauhelihaa ei saisi koskaan jättää raa'aksi, vaan paistaa kypsäksi.

Lastalla paineleminen

Moni painelee pihvejä lastalla sen toivossa, että lihat kypsyisivät nopeammin, mutta paineleminen voi tosiasiassa pahimmillaan pilata pihvit. Kun lihaa painaa pannua vasten, voivat nesteet sen sisältä karata liki kokonaan ja liha jää täten hyvinkin kuivaksi.

Suolaaminen ennen paistamista

Toiset maustavat lihan hyvissä ajoissa ennen sen valmistamista. Tätä on kuitenkin syytä välttää suolan kohdalla, sillä suola imee lihasta nesteet. Vasta kypsän lihan pinnalle kannattaa valmistuksen edetessä lisätä suolaa.

Liian viileässä grillaaminen

Lihan pinta on tärkeää paistaa korkeassa lämpötilassa, jotta liha säilyttää mehukkuutensa. Tästä syystä liian viileässä lämpötilassa grillaaminen voi johtaa siihen, että lihasta tulee sitkeää tai kuivaa.

Mikroaaltouunissa sulattaminen

Marjojen ja jo kypsennettyjen ruokien lämmittäminen mikroaaltouunissa voi osoittautua kiireessä käytännölliseksi kikaksi, mutta raakaa lihaa ei tulisi koskaan sulattaa mikrossa. Mikroaallot lämmittävät ruokaa epätasaisesti ja tästä syystä liha voi kypsyä mikroaaltouunissa osittain pelkän lämpenemisen sijaan.

Haarukalla tökkiminen

Pihvien siirteleminen haarukalla ei koskaan ole hyvä idea. Vaikka pihvit pannulla tai grillissä olisivat jo valmiita, on niiden hyvä vetäytyä hetki. Pistelemällä pihvejä haarukalla pihvit voivat menettää mehukkuutensa.

Lihan pilkkominen etuajassa

Ennen kuin liha on saanut vetäytyä on tärkeää myös jättää se leikkaamatta. Vasta tovi kypsentämisen jälkeen kannattaa pilkkoa liha, sillä se voi muuttua helposti kuivaksi, jos se leikataan liian pian valmistamisen jälkeen.


Lue myös:

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja