Ylikypsä tai raaka pihvi tai lihan kadonnut mehukkuus – kuinka on mahdollista välttää virheet, jotka pilaavat hyvät pihvit? Ota selvää!
Mehukkaan ja maukkaan pihvin paistaminen voi olla helpommin sanottu kuin tehty, mutta oikeilla vinkeillä vältät perustavanlaatuiset virheet, jotka voivat johtaa siihen, että epäonnistut pihvinpaistossa.
Lihan paistaminen ylikypsäksi
Lihan paistaminen ylikypsäksi on yksi pahimmista virheistä, johon pihvin paistamisessa voi sortua. Kun pihviä paistaa liian kauan, menettää se merkittävästi mehukkuuttaan ja muuttuu sitkeämmäksi. Ylikypsäksi paistettu pihvi menettää myös mehukkuuden kadotessa makuaan.
Jauhelihan jättäminen liian raa'aksi
Jauhelihan kypsentämisessä on sen koostumuksen vuoksi syytä ottaa huomioon tiettyjä erityisiä seikkoja. Tavallisesti suurin osa bakteereista on lihan pinnassa ja ne kuolevat kypsennysprosessin edetessä, mutta jauhelihassa bakteereja voi olla koko massassa ka tästä syystä jauhelihaa ei saisi koskaan jättää raa'aksi, vaan paistaa kypsäksi.
Lastalla paineleminen
Moni painelee pihvejä lastalla sen toivossa, että lihat kypsyisivät nopeammin, mutta paineleminen voi tosiasiassa pahimmillaan pilata pihvit. Kun lihaa painaa pannua vasten, voivat nesteet sen sisältä karata liki kokonaan ja liha jää täten hyvinkin kuivaksi.
Suolaaminen ennen paistamista
Toiset maustavat lihan hyvissä ajoissa ennen sen valmistamista. Tätä on kuitenkin syytä välttää suolan kohdalla, sillä suola imee lihasta nesteet. Vasta kypsän lihan pinnalle kannattaa valmistuksen edetessä lisätä suolaa.
Liian viileässä grillaaminen
Lihan pinta on tärkeää paistaa korkeassa lämpötilassa, jotta liha säilyttää mehukkuutensa. Tästä syystä liian viileässä lämpötilassa grillaaminen voi johtaa siihen, että lihasta tulee sitkeää tai kuivaa.
Mikroaaltouunissa sulattaminen
Marjojen ja jo kypsennettyjen ruokien lämmittäminen mikroaaltouunissa voi osoittautua kiireessä käytännölliseksi kikaksi, mutta raakaa lihaa ei tulisi koskaan sulattaa mikrossa. Mikroaallot lämmittävät ruokaa epätasaisesti ja tästä syystä liha voi kypsyä mikroaaltouunissa osittain pelkän lämpenemisen sijaan.
Haarukalla tökkiminen
Pihvien siirteleminen haarukalla ei koskaan ole hyvä idea. Vaikka pihvit pannulla tai grillissä olisivat jo valmiita, on niiden hyvä vetäytyä hetki. Pistelemällä pihvejä haarukalla pihvit voivat menettää mehukkuutensa.
Lihan pilkkominen etuajassa
Ennen kuin liha on saanut vetäytyä on tärkeää myös jättää se leikkaamatta. Vasta tovi kypsentämisen jälkeen kannattaa pilkkoa liha, sillä se voi muuttua helposti kuivaksi, jos se leikataan liian pian valmistamisen jälkeen.
Testaa uutta Lihakoulu-sivustoa ja voita kokin unelmaopas!
Lue myös:
Lihaa voi valmistaa monella tapaa – hallitsetko nämä tekniikat?
Lihakoulu: Mitä porsaan eri osista voi valmistaa?
Lihakoulu: Mitä naudan eri osista voi valmistaa?
Lähde: premiumqualitybeef.com
Kuvat: Shutterstock