Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Lihamestari Patrickin ohjeet lihan grillaamiseen: "Mielestäni aika helppoa"

8:44imgMillaista lihaa ja mitä vihanneksia grilliin? Katso vinkit videolta! Haaastattelussa lihamestari Patrick Söderman sekä hedelmä- ja vihanneskaupan myyjä Jenna Ruskio.
Julkaistu 13.05.2025 17:45

Wenla Wallin

wenla.wallin@mtv.fi

Grillikausi on viimein täällä. Asiantuntijat neuvovat, miten liha ja kasvikset kannattaa grillata.

Huomenta Suomi -ohjelmassa vierailtiin Hakaniemen kauppahallissa lauantaina. Liha- ja kasviskauppiaat kertovat, miten ja mitä kannattaa tänä kesänä grillata.

Lihakauppias Böffin yrittäjä ja lihamestari Patrick Söderman neuvoo valitsemaan grilliin melko rasvaisen lihan. Grilliin sopii hyvin liha, jossa on marmoroitunutta pintaa.

– Sehän on hyvä kun grillaa, että on vähän rasvaa, Söderman sanoi lähetyksessä. 

Lihan rasva auttaa pihviä pysymään mehukkaana. 

Södermanin ohjeet lihan grillaamiseen ovat yksinkertaiset.

– Tämä on mielestäni aika helppoa. Ensin huoneenlämpöiseksi liha, sitten grillataan pari-kolme minuuttia per puoli, ja sitten annetaan vetäytyä.

Jos pihvistä haluaa esimerkiksi medium raren kypsyydeltään, suosittelee Söderman käyttämään sisälämpömittaria. Medium rare -lihan sisälämpötila on Södermanin mukaan noin 50–52 astetta.

Lue myös: Grillimakkaralla on nyt yksi selvä haastaja

"Grillaten tulee parasta"

Parsasesonki on nyt kuumimmillaan, ja Merja Valon hedelmä- ja vihanneskaupan myyjä Jenna Ruskio sanookin parsan olevan parhaillaan grillattuna. 

Ruskio kertoo neuvovansa asiakaita mielellään, miten kasviksista saadaan parhaan makuisia.

– Kesäaikaan tietenkin grillaten tulee parasta.

Lue myös: Hedelmät ja vihannekset eivät ole enää yhtä ravitsevia kuin 70 vuotta sitten

Säilytä perunat kotona näin

Tarjolla on myös kotimaista perunaa, josta kuoret lähtevät vain kevyesti pyyhkimällä pois. Kotona peruna kannattaa säilyttää paperipussissa viileässä, esimerkiksi jääkaapin vihanneslokerossa. 

– Muovipussia en suosittele, ne rupeavat hikoilemaan siellä, Ruskio neuvoo. 

Korvasieniäkin tulee myyntiin, kun sesonki vain alkaa kunnolla. Käsittelemättömänä korvasieni voi olla tappavan myrkyllinen, mutta palvelutiski kertoo ohjeistavansa asiakkaita huolellisesti sienen käytöstä ja vaaroista. 

Lue myös: Sienitietäjä Janne kommentoi korvasienikohua: "Tieto varmaan lisää tuskaa"

Mitä eroa on vihreällä ja violetilla parsalla, ja miten maissi kannattaa grillata? Katso videolta kauppahallin tunnelmaa ja kauppiaiden haastattelut!

Tuoreimmat aiheesta

Grillaus