Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

4 asiaa, jotka jokaisen kanaa grillaavan tulee huomioida

Suomalaiset rakastavat grillattua broileria. Sen valmistuksessa kannattaa pitää mielessä muutama seikka.
Suomalaiset rakastavat grillattua broileria. Sen valmistuksessa kannattaa pitää mielessä muutama seikka.Shutterstock
Julkaistu 24.06.2025 10:53

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Ruotsalaislehti Expressen muistuttaa broilerinlihan oikeaoppisesta käsittelystä kesän kokkailuissa.

Kuten olemme MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla aiemmin kertoneet, suomalaiset rakastavat erilaisia grilliruokia. Perinteisen grillimakkaran haastajaksi on viime vuosina noussut erityisesti grillattu broileri eri muodoissaan.

Ruotsalaislehti Expressenin Allt om Mat -ruokasivustolla muistutetaan raa'an kanan oikeaoppisesta käsittelystä. Vinkit antoi ruokaspesialisti ja kokki Petra Lindstrand.

Lue myös: Maaginen marinadi lihalle: "Lopputulos täysin vastustamaton"

Muista aina nämä asiat, kun grillaat broileria

  • Muista kylmäketju! Kesällä on erityisen tärkeää huolehtia siitä, että herkästi pilaantuvat raaka-aineet säilytetään tarpeeksi kylmissä olosuhteissa. Säilytä broileria jääkaapissa tai kylmälaukussa siihen asti, kunnes on aika grillata se. Erityisesti mökkijääkaapin lämpötila kannattaa tarkistaa. Jääkaapin lämpötilan tulisi olla noin neljä astetta bakteerien kasvun estämiseksi.
  • Jos otat broilerinlihaa pakastimesta, sulata se jääkaapissa yön yli. Lihaa ei kannata sulattaa mikrossa, sillä se voi lisätä bakteerien kasvun riskiä.
  • Varmista työvälineiden ja pintojen puhtaus! Kaikki pinnat ja välineet, jotka ovat olleet kosketuksissa raa'an broilerin kanssa tulisi pestä huolellisesti kuumalla vedellä ja astianpesuaineella. Raa'alle broilerille tulisi myös aina käyttää erillistä leikkuulautaa.
  • Ruokavirasto muistuttaa: Säilytä ja käsittele raakaa lihaa erillään kypsästä lihasta sekä muista ruoista. Älä sotke raa'an lihan marinadilla kypsiä ruokia. 

    • Broileri tulee kypsentää hyvin, eikä se saa olla sisältä raaka. Näin varmistat, että bakteerien tuhoutumisen. Varmin tapa on tarkistaa sisälämpötila lihalämpömittarilla paksuimmasta kohdasta. Luuttoman broilerin tulisi olla noin 72-asteista. 

    Lue myös: Grillimakkaralla on nyt yksi selvä haastaja

    Katso myös: Kätevä pussimarinadi broilerille – kokeile Katin kikkaa!

    0:44Kätevä pussimarinadi broilerille – kokeile Katin kikkaa!Näin tehdään helppo pussimarinadi.

    Lisää aiheesta:

    Broilerinfileistä täydellisen meheviä helposti: "Paras tapa valmistaa"Tavalliset grillausmokat pilaavat kanan silmänräpäyksessä – asiantuntijoiden vinkeillä saat lihasta aina mehukasta ja maukastaÄlä koskaan tee näin lihan marinadille! Pahimmat virheet, jotka voit tehdä grillatessasi Porsaankyljyksetkö muka kuivia ja mauttomia? Helpot nyrkkisäännöt takaavat onnistuneen lopputuloksenTyypillisimmät virheet, joita ihmiset tekevät käsitellessään raakaa kanaa – ethän sorru?Nyt tuli yllätys! Suomalaisten yleinen tapa valmistaa broilerinliha onkin turha
    RuokaGrillausLihaMakuja

    Tuoreimmat aiheesta

    Ruoka
    • 09:57
      Leivonta

      Torttutaikinaa, lehtitaikinaa vai voitaikinaa? Paras valinta joulutorttuihin

    • Eilen16:59
      Veneet ja laivat

      Tiesitkö? Laivan buffetista voi saada alennusta tietyssä tapauksessa

    • Eilen10:15
      Matkailu

      Tämä ruoka houkuttelee suomalaiset risteilylle – nyt laivoille keksittiin uusi valttikortti

    • Eilen08:14
      Takaisinvedot

      Ostitko näitä kermaperunoita? Joukossa voi olla muovinpaloja

    • to16:57
      Jauheliha

      Ennennäkemätön jauheliha kauppoihin