Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Kuinka kauan keitetty riisi säilyy huoneenlämmössä tai jääkaapissa?

Keitetyn riisin voi säilyttää jääkaapissa tai säilöä pakastimeen, vinkkaa ruotsalainen elintarvikeasiantuntija.
Keitetyn riisin voi säilyttää jääkaapissa tai säilöä pakastimeen, vinkkaa ruotsalainen elintarvikeasiantuntija.Shutterstock
Julkaistu 11.08.2025 09:00

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Kuinka kauan keitetty riisi säilyy, ja miten sitä kannattaa säilyttää? Asiantuntija vastaa.

Riisin uudelleen lämmittämisestä varoitellaan usein erityisesti sosiaalisessa mediassa. 

Hygieniapassi-sivuston mukaan monet ovat maalanneet riisin vaaroista niinkin synkkiä mielikuvia, että sen syömistä tai uudelleen lämmittämistä kehotetaan kaikin puolin välttämään.

On totta, että riisi voi toimia välittäjäelintarvikkeena Bacillus cereus -nimiselle ruokamyrkytystä aiheuttavalle bakteerille. Se ei kuitenkaan synny varsinaisesti uudelleen lämmittämällä, vaan hygieniakäytäntöjen noudattamisen virheistä.

Ruotsalaislehti Aftonbladet pyysi asiantuntijalta neuvot riisin säilyttämiseen ja lämmittämiseen.

Hushållningssällskapet Västra -kotitalousyhdistyksen elintarvikeasiantuntija Eleonor Schütt kertoo keitetyn riisin säilyvän jääkaapissa jopa kolme vuorokautta tai pakastimessa puolikin vuotta, jos noudattaa tiettyjä neuvoja.

Lue myös: Kuinka kauan avattu makkarapaketti säilyy?

Jäähdytä nopeasti

Jos jätät keitetyn riisin pitkäksi aikaa huoneenlämpöön, bakteerit viihtyvät ja lisääntyvät nopeasti. Kun bakteereja on tarpeeksi paljon, ne voivat aiheuttaa ruokamyrkytyksen.

Riisiä ei asiantuntijan mukaan tulisi jättää seisomaan yli 1–2 tunniksi. Sen sijaan se tulisi jäähdyttää nopeasti. 

– Siirrä riisi kulhoon, jonka asetat kylmään veteen lavuaariin. Jos laitat lavuaariin kuuman kattilan, se kestää paljon kauemmin, koska kattilan on ensin jäähdyttävä. Jos sekoitat riisiä säännöllisesti, se jäähtyy nopeammin, Schütt neuvoo.

– Toinen vaihtoehto on antaa riisin jäähtyä lautasella, jonka asetat kahden kylmäpanoksen päälle. Litistä se, jotta saat tasaisen kerroksen nopeampaa jäähtymistä varten.

Vasta kylmänä jääkaappiin tai pakastimeen

Älä laita riisiä lämpimänä jääkaappiin, sillä kuuma ruoka voi nostaa maidon, jogurtin ja muiden jääkaapissa olevien tuotteiden lämpötilaa, mikä lyhentää niiden säilyvyyttä.

Jääkaapin lämpötila tulisi olla 4 astetta, jotta Bacillus Cereus -bakteeri ei lisäänny.

Riisin voi myös pakastaa. Schütt suosittelee laittamaan riisit esimerkiksi litistettyyn pakastepussiin. Tavoitteena on saada mahdollisimman paljon ilmaa ulos, jotta pakkaukseen ei muodostu jäähilettä. Merkitse pussiin, mitä se sisältää ja milloin riisi on pakastettu.

Jääkaapissa riisi säilyy noin kolme vuorokautta, pakastimessa jopa puoli vuotta.

Lue myös: Onko tumma riisi oikeasti valkoista riisiä terveellisempää?

Tarkkana uudelleen lämmittämisen kanssa

Jos olet pakastanut riisin, se kannattaa sulattaa jääkaapissa tai mikrossa. 

– Älä laita sitä lavuaariin aamulla ennen töihin lähtöä, jotta se sulaa illaksi. Silloin bakteerit voivat kasvaa päivän aikana ja kaikki aiemmin tekemäsi hyvä työ menee pilalle.

Kuumenna riisi kunnolla, yli 70 asteessa, niin voit olla varma, että kaikki bakteerit kuolevat.

Katso myös: Kuinka kauan jauheliha säilyy pakastimessa?

0:54Kuinka kauan jauheliha säilyy pakastimessa?Moni pakastaa erilaisia lihatuotteita, mutta kuinka kauan ne säilyvät kotipakastimessa? Marttaliiton asiantuntina Niina Silander vastaa.

Lue myös: Kuinka monta päivää makaronilaatikko säilyy jääkaapissa? Asiantuntija muistuttaa riskistä

Lisää aiheesta:

Kuinka monta kertaa ruokaa voi lämmittää uudelleen?Onko riisin uudelleenlämmittäminen vaarallista? Ota huomioon nämä seikat Saako broileria kuumentaa uudelleen? Asiantuntija kertoo, mitkä ruoat kannattaa ehdottomasti jättää uudelleen lämmittämättäNäin saat ruoan säilymään kauemmin ja vältät ylimääräiset kauppareissutTyypillinen virhe on vakava terveysriski! Näin lämmität ruoan uudelleen oikein Tyypillisimmät virheet, joita ihmiset tekevät käsitellessään raakaa kanaa – ethän sorru?
RuokaRuoanlaittoMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 17:08
    Luonto ja eläimet

    Päiväkodin ruoasta löytyi hiiri Haukiputaalla –"Mikäs möykky täällä on!"

  • 16:59
    Arkiruoka

    Suomalaiset kävelevät tämän ohi päivittäin – arkiruokien superraaka-aine piilee pakastealtaassa

  • 08:15
    Hedelmät

    Hedelmä, jota kannattaa nyt ostaa – edukas kuitupommi!

  • Eilen17:14
    Leivonta

    Superkätevä tapa tehdä joulutortut: "Lopputulos on tosi hyvä!"

  • Eilen08:44
    Ruokakauppa

    Asiakkaat keksivät kieron keinon hyödyntää punalapputarjouksia – näin kommentoivat Lidl, K- ja S-ryhmä