Voiko kaikkia ruokia lämmittää uudelleen ja jopa useamman kerran? Näin vastaavat asiantuntijat.
Ruotsalaislehti Expressen selvitti pelisääntöjä ruoan uudelleenlämmittämiseen. Keittiömestari Cecilia Lundinin mukaan samaa kattilallista voi lämmittää useamman kerran, kunhan muistaa, ettei jätä ruokaa pitkäksi aikaa huoneenlämpöön.
– Ylijäämäruoka voidaan lämmittää ja tarjoilla uudelleen, jos se on jäähtynyt nopeasti ja säilytetty jääkaapissa tai pakastimessa. Tämä on tärkeää, jotta ruoassa ei tapahdu bakteerikasvua, joka voi aiheuttaa ruokamyrkytyksen.
Nopea jäähdyttäminen on siis avain onnistumiseen.
Kaikkia ruokia ei kannata uudelleenlämmittää
Kaikki ruoat eivät kuitenkaan välttämättä sovellu uudelleenlämmitettäviksi. Esimerkiksi monet kalat kuivuvat helposti ja niiden maku voi muuttua ummehtuneeksi. Kokki Cecilia Lundin suositteleekin käyttämään jo kertaalleen lämmitetyt kalat esimerkiksi kylminä salaatteihin.
Myös riisin kanssa kannattaa olla tarkkana useastakin syystä.
Kaikista paras vaihtoehto on säilyttää ylijäämäruoat jääkaapissa tai pakastimessa rasiassa niin, että lämmittää joka kerta vain sen verran ruokaa kuin on tarkoitus syödä. Näin koko kattilallista ei tarvitse lämmittää uudelleen ja uudellen.