Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Kuinka monta kertaa ruokaa voi lämmittää uudelleen?

Voiko samaa kattilallista lämmittää monta kertaa?
Voiko samaa kattilallista lämmittää monta kertaa?Shutterstock
Julkaistu 12.03.2025 06:33

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Voiko kaikkia ruokia lämmittää uudelleen ja jopa useamman kerran? Näin vastaavat asiantuntijat.

Ruotsalaislehti Expressen selvitti pelisääntöjä ruoan uudelleenlämmittämiseen. Keittiömestari Cecilia Lundinin mukaan samaa kattilallista voi lämmittää useamman kerran, kunhan muistaa, ettei jätä ruokaa pitkäksi aikaa huoneenlämpöön. 

– Ylijäämäruoka voidaan lämmittää ja tarjoilla uudelleen, jos se on jäähtynyt nopeasti ja säilytetty jääkaapissa tai pakastimessa. Tämä on tärkeää, jotta ruoassa ei tapahdu bakteerikasvua, joka voi aiheuttaa ruokamyrkytyksen. 

Nopea jäähdyttäminen on siis avain onnistumiseen.

Kaikkia ruokia ei kannata uudelleenlämmittää

Kaikki ruoat eivät kuitenkaan välttämättä sovellu uudelleenlämmitettäviksi. Esimerkiksi monet kalat kuivuvat helposti ja niiden maku voi muuttua ummehtuneeksi. Kokki Cecilia Lundin suositteleekin käyttämään jo kertaalleen lämmitetyt kalat esimerkiksi kylminä salaatteihin. 

Myös riisin kanssa kannattaa olla tarkkana useastakin syystä.

Kaikista paras vaihtoehto on säilyttää ylijäämäruoat jääkaapissa tai pakastimessa rasiassa niin, että lämmittää joka kerta vain sen verran ruokaa kuin on tarkoitus syödä. Näin koko kattilallista ei tarvitse lämmittää uudelleen ja uudellen.

Lue myös: Onko riisin uudelleenlämmittäminen vaarallista? Ota huomioon nämä seikat

Ruokavirasto: Muista vaaravyöhykelämpötila

Myös Suomen Ruokaviraston sivuilla on ohjeistus ruoan uudelleen kuumentamiseen. Ruokaviraston mukaan niin sanottu vaaravyöhykelämpötila on +6–+60 astetta. Tämä vaaravyöhyke tulisi ohittaa mahdollisimman nopeasti ja elintarvikkeet kuumentaa kauttaaltaan yli +70-asteiseksi. 

– Mikroaaltouunilla kuumennettaessa elintarvikkeen eri osat kuumenevat epätasaisesti eri lämpötiloihin. Siksi myös mikrobit tuhoutuvat eri osista elintarviketta epätasaisesti.

– Mikroaaltokuumennuksessa useimmilla laitteilla paras kuumennustulos saadaan sekoittamalla kuumennettavaa elintarviketta välillä ja jatkamalla tämän jälkeen kuumennusta, virastosta neuvotaan.

Katso myös: Kuinka kauan jauheliha säilyy pakastimessa?

0:54Kuinka kauan jauheliha säilyy pakastimessa?Moni pakastaa erilaisia lihatuotteita, mutta kuinka kauan ne säilyvät kotipakastimessa? Marttaliiton asiantuntija Niina Silander vastaa.

Lue myös: Säilytätkö ruokaa muovirasioissa jääkaapissa? Tarkista yksi asia!

Lähteet: Ruokavirasto, Expressen

Lisää aiheesta:

Kuinka kauan keitetty riisi säilyy huoneenlämmössä tai jääkaapissa?Onko riisin uudelleenlämmittäminen vaarallista? Ota huomioon nämä seikat Pakastatko jauhelihaa? Älä tee näitä mokia – vaarana jopa ruokamyrkytysÄlä koskaan tee näin, kun lämmität ruokaa mikrossa!Saako broileria kuumentaa uudelleen? Asiantuntija kertoo, mitkä ruoat kannattaa ehdottomasti jättää uudelleen lämmittämättäTiedätkö, kuinka monta kertaa ruoan voi lämmittää uudelleen? Vastaus saattaa yllättää
RuoanlaittoRuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoanlaitto
  • 16.10.08:34
    Ruoka

    Keititkö vahingossa "surumunan"? Tätä se tarkoittaa

  • 10.10.08:38
    Ruoka

    "Ihmejauhot" korvaavat korppujauhot – oletko testannut?

  • 6.10.07:47
    Keittiö

    Mikrojen käyttöohjeissa on omituinen yksityiskohta

  • 29.9.17:17
    Ruoka

    Jauhelihakastikkeeseen kannattaa lisätä yllättävä ainesosa: "Vau!"

  • 21.9.17:33
    Ruoka

    Perunaakin maukkaampaa! Kotimainen raaka-aine, jota kannattaa nyt ostaa