Aki lähti Pietariin kisamatkalle, sai koronan ja jäi jumiin – kotiin pääsyn vaikeus yllätti: ”Nyt jätän vähäksi aikaa nämä matkat”

4:31
Miltä tuntuu kuljetusyrittäjästä, jota syytetään Huuhkaja-fanien koronatuliaisista? Liikennepäällikkö vastaa.

Pietariin Huuhkajien pelejä seuraamaan lähtenyt "Aki" sairastui matkalla koronaan ja joutui viettämään itänaapurissa kaksi viikkoa. Neljän seinän sisällä menivät niin juhannus kuin omat syntymäpäivätkin. Matka olisi ehkä jäänyt tekemättä, jos mies olisi tiennyt, mihin se johtaisi.

Vielä eilen lentokentällä Aki joutui jännittämään, pääseekö hän takaisin kotimaan kamaralle. Lentokoneeseen nousemisen ehdoksi asetettiin negatiivinen pikatesti, jonka saamisessa ja tuloksen odottamisessa kului arvioitua pidempään.

– Minulla ei ollut mitään varasuunnitelmaa. Mulla ei ollut siinä vaiheessa (Venäjällä) kämppää, sillä olin aamulla luovuttanut sen, hän kertaa tunnelmia.

Lopulta helpottava tieto tuli. Nyt mies on jo turvallisesti Suomessa.

– Helvetin hieno olo. Tänään on hymy korkealla, hän toteaa.

Aki ei esinny jutussa omalla nimellään. Haastateltavan nimi on muutettu, sillä juttu käsittelee hänen terveydentilaansa ja aihe on arkaluontoinen EM-kisaturismista sekä koronavirustartunnoista käydyn kiivaan keskustelun takia.

Juhannus ja syntymäpäivä neljän seinän sisällä

Akia koetellut korona ei ollut hänen oman arvionsa mukaan pahimmasta päästä, vaikka kuumetta kesti yli viikon ja painoakin lähti hänen useampi kilo – siitä huolimatta, että karanteenissa tuli syötyä lähinnä roskaruokaa.

Mitään herkkua koronakaranteeni Venäjällä ei silti ollut. Pietarilaisasunnossa vietettiin niin juhannus kuin syntymäpäiväkin.

Vaikeassa tilanteessa auttoi suomalaisten jalkapallonystävien yhteisö, joka välitti Akille tukensa ja myös rahallista apua.

– Ei voi kuin arvostaa hyväsydämisyyttä ja meidän joukkueen yhtenäisyyttä, Aki kiittelee.

Päättäisi nyt toisin

Aki on kokenut jalkapallomatkailija, mutta koettelemukset Venäjällä menivät vaikeimpien kokemusten ykköseksi.

– Oli kyllä mielestäni vähän liian raju, hän kommentoi matkaa jälkikäteen.

Aki kertoo jo aiemmin harkinneensa, jättäisikö matkan väliin. Hän kuitenkin päätti osallistua. Hän kertoo tietäneensä Venäjän pahasta koronatilanteesta ja ottaneensa riskin. Hän ei kuitenkaan tiennyt, miten vaikeaksi tilanne sairastuneella voisi mennä.

– Jos olisin tiennyt, miten vaikea sieltä on päästä pois, olisin joko tehnyt kaksi minireissua tai en yhtään. Voin jälkikäteen sanoa, että olisi ehkä pitänyt, hän sanoo.

”Nyt jätän vähäksi aikaa nämä matkat”

Pietarin Aki toteaa olevan kaunis kaupunki, johon voisi matkustaa uudelleen. Ei kuitenkaan ennen koronan katoamista, eikä muutenkaan aivan heti. Tapaus jätti eräänlaisen trauman.

– Ehkä kuukauden kuluttua voin naureskella, hän toteaa.

– Nyt jätän vähäksi aikaa nämä matkat. Menen katsomaan vain muutaman klubipelin, kun ehdin, hän toteaa.

Hän sanoo, ettei aio lähteä tuomitsemaan ketään näiden tekemistä matkoista. Hän kuitenkin kehottaa harkitsemaan päätöksen tarkkaan.

– Minusta jokainen ihminen käyttäköön järkeä. Kannattaa katsoa noita säädöksiä siitä, että mitä jos korona iskee ja miten pääsee pois.

– Ehkä kannattaa vielä katsoa se tautitilanne ja vältellä ainakin noita isoja kaupunkeja, hän sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja