Huuhkajat-fani sai koronatartunnan ja jäi jumiin Pietariin – tuntemattomien antamat lahjoitukset liikuttavat: "Futisyhteisö ei ole jättänyt minua"

Pietarissa käyneiden EM-kisaturistien koronatartuntojen määrä kasvaa nopeasti – Pelkästään Helsingissä tartuntoja on todettu ainakin 167 1:54
Pietarin EM-kisamatkalta koronatartunnan saaneiden määrä kasvoi viikonloppuna voimakkaasti.

Samaan aikaan, kun tuhannet suomalaiset jalkapallokannattajat palasivat Huuhkajien EM-alkulohkopelien jälkeen takaisin kotimaahan, koronavirustartunnan saanut Aki* jäi yksin Pietariin. Hän kertoo saaneensa korvaamatonta apua monelta tutulta ja tuntemattomaltakin auttajalta.

*) Jutussa esiintyvän henkilön oikea nimi ei ole Aki. Haastateltava valitsi mieluummin esiintyä salanimellä viime päivinä EM-kisaturismista ja koronavirustartunnoista käydyn kiivaan keskustelun takia.

Aki matkusti Pietariin jo edellisviikolla seuraamaan Suomen ja Venäjän välistä EM-kisaottelua. Hänen oli tarkoitus osallistua myös viikko sitten pelattuun Belgia-otteluun, mutta edellisinä päivinä alkaneet oireet pakottivat hänet hakeutumaan pelipäivänä koronatestiin. Positiivinen testitulos tuli tietoon vielä samana päivänä.

Nyt hän on ollut viikon lievässä kuumeessa vuokraamassaan yksityisasunnossa. Kämppäkaveri pääsi lähtemään takaisin Suomeen ja viettää nyt viranomaisohjeiden mukaista omaehtoista karanteenia kotimaassa.

Aki on yrittänyt selvittää, milloin hän pääsee matkustamaan kotiin, mutta ainakaan toistaiseksi se ei ole ajankohtaista.

– Täällä jostain syystä vaaditaan negatiivista testitulosta, mutta Suomen sairaanhoitopiiristäni sanottiin, että se voi näkyä vaikka puoli vuotta positiivisena, Aki kertoo.

– Toivoisin vain, että tämä menisi parempaan suuntaan. Suomesta sanottiin, että jos olisi pari oireetonta päivää, niin voisi päästä matkustamaan kotiin. Veikkaan kyllä, että se menee loppuviikkoon, hän ennakoi.

Aki tietää ainakin kahden muun matkalla olleen jääneen samasta syystä jumiin Pietariin.

Ruokatilauksia ja rahaa tullut tuntemattomiltakin

Akille EM-kisamatkan venähtäminen on ollut ikävä yllätys taloudellisestikin. Kaveriporukan vuokraama asunto maksoi noin 700 euroa viikossa. Vuokraemäntä on kuitenkin antanut Akin jäädä asuntoon niin pitkäksi aikaa kuin tilanne vaatii. Hän on myös toimittanut asunnolle ruokaa, limsaa ja vettä.

Myös Suomesta on tullut korvaamatonta apua. Akin tapauksesta on keskusteltu paljon isossa someryhmässä, josta monet tuntemattomatkin ovat tarjonneet auttavan kätensä loukkuun jääneelle.

Hänelle on tehty Suomesta tilauksia paikalliseen Yandex-palveluun, josta ruokatilaukset on kuljetettu Akin ovelle. Jopa yhden tuttavan venäläinen ystävä lähetti hänelle hampurilaisaterian.

– He ovat laittaneet minulle MobilePayn kautta rahaakin. Futisyhteisö ei ole siis jättänyt minua.

– Puheluita ja viestejä on tullut enemmän kuin kuukausiin, ja välillä on vähän ihmetellyt, että onko itse tehnyt jotain oikein, kun moni kaveri jeesaa, Aki sanoo saamastaan avusta ja tuesta hiukan hämmentyneenä.

Tämän lisäksi Aki kertoo saaneensa sukulaiseltaan käännösapua lääkärin kanssa käydyn keskustelun ymmärtämiseen. Apu on lievittänyt yksin asuntoon jääneen ahdistusta.

Riski sairastumisesta oli tiedossa

Suomalaisten kisaturistien mukana tiedetään kulkeutuneen pelkästään Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueelle 200–300 koronatartuntaa. Karanteeniin on määrätty jo yli 700 ihmistä. Lukemat ovat varastaneet huomion mediassa Huuhkajien pelien päätyttyä. Yksi kisamatkalta kotiutunut jalkapallofani jopa paljasti Iltalehdelle suunnanneensa suoraan kotiin palattuaan Himoksen juhannusfestivaaleille.

Maanantaina THL tiedotti jo ensimmäisistä EM-kisamatkaan liittyneistä jatkotartunnoista. Pietariin lähteneitä on syyllistetty mediassa ja keskustelupalstoilla välinpitämättömyydestä ja matkustusohjeiden laiminlyömisestä.

Akin tietojen mukaan ainakin hänen tuntemansa kotiinpalaajat ovat kuitenkin suhtautuneet karanteeniohjeisiin vakavasti ja jääneet odottamaan testituloksia kotioloihin.

Venäjällä käsiin levinnyt tartuntojen määrä osui pahasti yhteen tuhansien kisavieraiden saapumisen kanssa. Kaikkiaan Suomesta Venäjälle matkusti ainakin 3 000 kisaturistia, vaikka moni tekikin päätöksen luopua ottelulipuistaan.

Myös Aki epäröi koko reissun järkevyyttä etukäteen.

– Mietin pitkään, että lähdenkö ylipäätään tänne. Sitten kaveri kuitenkin kertoi, että he lähtevät autolla Viipuriin, josta mennään taksilla Pietariin. Ajattelin, että sillä välttää ihmiskontakteja.

– Itse pyrin käyttämään maskia kaikissa sisätiloissa tai ihmisten lähellä ollessani. Pyrin pysyttelemään sivussa isommista väkijoukoista.

– Jos sanoisin, etten tiennyt, että on riski sairastua, niin valehtelisin. Periaatteessa tiesin tämänkin mahdollisuuden. Sen takia yritin juuri olla varovainen, mutta ei se auttanut, Aki toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat