Äiti julkaisi tärkeän viestin kaikille vanhemmille: ”Tässä on tyttäreni päivää ennen kuin hänen isänsä riisti henkensä…”

8:19

Nik Tebbe haluaa kuvallaan jakaa tietoa itsemurhasta. Hän menetti aviomiehensä itsemurhalle vuosia sitten.

”Päällepäin ei varmaan kukaan arvaisi” – videolla suosikkibloggaaja kertoo masennuksestaan.

Nik Tebben jakamassa kuvassa hänen tyttärensä hymyilee aurinkoisena tanssitunnilla. Tebbe haluaa kuvallaan jakaa tietoa vaikeasta aiheesta – itsemurhasta.

– Tässä kuvassa on tyttäreni päivää ennen kuin hänen isänsä riisti henkensä. 4–vuotias ja ensimmäisellä balettitunnillaan. Täynnä iloa. Täynnä viattomuutta. Pahin asia, joka oli koskaan tapahtunut hänelle, oli jäätelön pudottaminen maahan messuilla, Tebbe kuvailee.

– Seuraavana päivänä hänen isänsä vilkutti meille, kun ajoimme leikkitapaamiseemme. Sitten hän nousi autoonsa ja meni ja ampui itsensä isoisäni tiluksilla.

Jos kuva ei näy, katso se täällä.

Tebbe joutui kertomaan tyttärelleen, mitä oli tapahtunut. Lapsi ei edes tiennyt, mitä sana "kuolema” merkitsee.

– Vei päiviä, viikkoja, jotta hän ymmärsi täysin... Vaikka hän näki isänsä arkussa, (tiesi), ettei hän enää koskaan tulisi kotiin, ja sitä kuoleminen tarkoittaa.

"Katso lastesi kuvaa ja keksi tapa, jolla voit pitää itsesi hengissä"

Tebbe muistuttaa kaikkia itsetuhoisista ajatuksista kärsiviä siitä, että heidän lapsensa kaipaavat ja tarvitsevat heitä. Vanhemman itsemurha tuottaa lapsille painajaisia ja vie osan heidän viattomuudestaan.

– Katso lastesi kuvaa ja keksi tapa, jolla voit pitää itsesi hengissä tässä maailmassa. Älä kasaa kivun, syyllisyyden, hylkäämisen tunteen, trauman ja surun taakkaa lasten olkapäille. He ovat niin pieniä. He tarvitsevat sinua.

"Kerroin hänelle totuuden"

Nuoresta iästään huolimatta Tebben tytär tietää jo monia asioita. Hänelle on selitetty muun muassa itsemurhan käsite.

– Kerroin hänelle totuuden, en ällöttäviä ja pelottavia yksityiskohtia, mutta yksinkertaisen totuuden: isä satutti itseään, jotta kuolisi, Tebbe sanoo.

– Tyttö tietää myös, että isä oli rakastava, kiltti ja hyvä ihminen, joka teki aivan väärän valinnan. Hän tietää, että isä oli ihminen, että hän oli sairas ja peloissaan, ja hän tuntee syvää myötätuntoa isäänsä kohtaan, koska hän tietää myös, millaista on pelätä.

Tebben poika isänsä kanssa. Poika ei muista isäänsä lainkaan. Jos kuva ei näy, katso se täällä.

Lapsi ei tuomitse isäänsä, vaan on antanut tälle anteeksi. Nyt, vuosia myöhemmin, hän ei muista isäänsä kovin hyvin.

– Hän rakastaa tätä edelleen hyvin, hyvin paljon. Hän tulee kasvamaan tietämättä, millaista on, kun oma isä suojelee, nauraa hänen kanssaan, huolehtii hänestä ja rakastaa tätä, Tebbe kertoo.

"Pyydän, että jäät"

Jakamaansa kuvaa Tebbe katsoo sydän syrjällään. Tytär on nyt 7-vuotias, ja hän on taas onnellinen. Itsemurhaa harkitsevia Tebbe anoo hakemaan apua.

– Hei, sinä. Mies, joka suunnittelet oman henkesi riistämistä. Mies, joka istut illallispöydässä juuri nyt lastesi ja vaimosi kanssa, syöt tacoja ja hymyilet ja naurat, mutta mielessäsi suunnittelet omaa kuolemaasi seuraavanä päivänä. Pyydän, että jäät. Pyydän, että kerrot suunnitelmasi vaimollesi. Pyydän, että suljet silmäsi ja muistelet sitä, kun olit pieni lapsi. Muista, miten paljon rakastit ja tarvitsit kumpaakin vanhempaasi. Taistele elämästäsi.

Tebbe edesmenneen miehensä kanssa. Jos kuva ei näy, katso se täällä.

Tebbe vakuuttaa, että synkistä ajatuksista huolimatta jokainen isä on tarvittu ja rakastettu, ja myös ansaitsee nähdä lastensa kasvavan. Lapset myös tarvitsevat isäänsä.

– Ehkä se, että anon sinua jäämään tähän maailmaan, ei auta. Ehkä se ei ole tarpeeksi... Ehkä teet sen silti. En tiedä, toimiiko tämä rakkauden levittäminen ja anominen, koska en koskaan saanut tilaisuutta kokeilla sitä aviomieheni kanssa. Mutta ehkä se auttaa sinua. Ehkä se auttaa vain yhtä ihmistä, ja siksi lapseni ja minä jaamme tarinamme. Joten, sinä, ole kiltti ja jää.

Kirjoitus on kerännyt runsaasti kiitosta.

– Tiedän, että autoit ainakin yhtä ihmistä jakamalla tämän tarinan, enkä voi kiittää sinua tarpeeksi, Rachel kirjoittaa Tebben toiseen Facebook-kuvaan.

Lähde: Scary Mommy

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.