Mainos

Äiti hukuttaa lapset joululahjoihin tänäkin vuonna – puolustaa päätöstään: "Tunnen musertuvani muiden ihmisten tuomitsevan asenteen alle"

Äiti lupasi itselleen hillitä joululahjaosteluaan, mutta tuli sitten toisiin aatoksiin.

Mainsaarella asuva perheenäiti Emma Tapping nousi otsikoihin jo vuonna 2015, kun hän julkaisi Facebookissa kuvan älyttömästä joululahjavuoresta. Tänäkin vuonna nainen aikoo ostaa jokaiselle lapselleen satoja lahjoja; hän epäilee käyttävänsä jouluun noin 2000 puntaa, eli noin 2200 euroa.

Nyt myös Kristen Mae kertoo Scary Mommy -sivustolla, miksi hemmottelee lapsiaan jouluna. Mae sai kuulla kritiikkiä toiminnastaan vuonna 2016, kun hänen siskonsa julkaisi Facebookissa kuvan perheen yhdistetyistä joulujuhlista.

Kommentoijien huomion kiinnitti erityisesti suuri lahjavuori.

– Ymmärrän heidän reaktionsa. Jopa me itse mietimme "ööh, menivätkö nämä lahjat parittelemaan ja lisääntymään?" Mutta silti, en voinut muuta kuin tuntea oloni hieman... tuomituksi, Mae kuvaa.

– Halusin puolustaa itseäni. Halusin selittää, että tuossa on lahjoja yhdeksälle ihmiselle, ja että moni niistä oli käytettyjä lahjoja siskoni vanhemmilta tytöiltä minun pikkutytölleni, lahjoja, jotka siskoni on paketoinut vain siksi, että se on hauskaa. Mutta kaikki oikeutukseni vaikuttivat hatarilta, ja lopulta tunsin häpeää meidän ilmeisesti yliampuvaa joululahjaesitystämme kohtaan.

Mae lupasi itselleen hillitä joululahjaosteluaan seuraavana vuonna.

– Ja silti olemme tässä, puolivälissä joulukuuta, ja komerooni meneminen on kuin kohtaus Ansa viritetty -elokuvasta, jossa Catherine Zeta-Jones navigoi laser-verkon läpi ihonmyötäisessä lycra-housupuvussa, paitsi että tämä on huomattavan paljon vähemmän seksikästä, hän kuvaa.

– Käyn läpi lasten listoja ja yritän löytää jotakin, mitä minun pitäisi palauttaa. Minulla on jopa Excel-taulukko. (Siinä, nyt voitte vihata minua kunnolla.) Mutten löydä mitään! Tunnen lapseni ja tiedän, että he leikkivät ja rakastavat jokaista nukkea, jokaista Lego-settiä, jokaista tiedelelua, jokaisella solullaan. Ja he tulevat olemaan kiitollisia. He ovat kiitollisia lapsia.

Mae valitti materialismiaan aviomiehelleen, joka huomautti, että he hemmottelevat lapsiaan vain jouluna: vuoden aikana lapsille ei osteta leluja hetken mielijohteesta, ja syntymäpäiväkseen he saavat joko pari lahjaa tai pelkän elämyksen.

Perhe myös korostaa lapsilleen sitä, miten onnekkaita he ovat, ja he myös lahjoittavat tavaroita ja rahaa hyväntekeväisyyteen.

– Ja teemme näitä asioita pitkin vuotta, emme pelkästään jouluna. Aviomieheni sanoi myös rakastavansa ajatusta siitä, että lapsillamme on elämänmittaisia muistoja jouluaamun lahjanavaushulluudesta sen lisäksi, että heillä on muita, jalompia harrastuksia. Ja totta puhuakseni, niin minäkin.

"Perheet, jotka vähän villiintyvät joulun aikaan, eivät juhli joulua 'väärin'"

Mae itse muistaa lapsuuden joulut ja lahjat ilon aikana, mutta tuntee silti syyllisyyttä lahjojen hankkimisesta omille lapsilleen. Hän uskoo, ettei häntä hävettäisi, jos lahjat olisivat salaisuus ja kukaan ei tietäisi niistä.

– Syyllisyydelläni ei ole mitään tekemistä joulua tai materialismia koskevien, henkilökohtaisten tunteideni kanssa, ja niillä on paljon tekemistä sen kanssa, että tunnen musertuvani muiden ihmisten tuomitsevan asenteen alle.

Sosiaalisessa mediassa Mae törmää jatkuvasti kirjoituksiin siitä, miten perheet antavat lapsilleen vain kolme lahja, tai miten perheissä ei anneta tavaroita lahjaksi enää lainkaan. Moni tuomitsee vapaasti vanhempia, jotka "kehtaavat ostaa" lapsilleen tavaraa. Mae huomauttaa, ettei yhdenkään perheen joulunvietto kuulu muille, eikä lahjojen ostaminen oikeuta tuomitsemiseen.

– Ei todellakaan ole kenenkään oikeus tuomita toisen vanhemmuustaitoja yhteen päivään perustuvan, yhden valokuvatodisteen pohjalta. Perheeni, ja muut perheet, jotka vähän villiintyvät joulun aikaan, eivät juhli joulua "väärin". Meillä vain on isojen joulujen perinne. Eikä siinä ole mitään pahaa. Ja nyt, suonette anteeksi, minulla on melko monta lahjaa paketoitavana.

***

2:21

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.