Aiheuttaako talkki syöpää? Laajin aiheesta tehty tutkimus vastaa kiisteltyyn kysymykseen

Aiheuttaako vauvantalkki syöpää? Tutkimus vastaa 1:12

Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan talkin käyttäminen ei lisää merkittävästi munasarjasyövän riskiä. Kyseessä on laajin aiheesta tehty tutkimus.

Yli 250 000 naisesta kerätty data paljastaa, että talkin käyttämisellä ei ole tilastollisesti merkittävää yhteyttä munasarjasyöpään. Naisista 38 prosenttia kertoi käyttävänsä talkkia genitaalialueidensa hoitamiseen. Kymmenes naisista oli tehnyt näin viimeiset 20 vuotta ja reilu viidennes käytti talkkia vähintään kerran päivässä.

Neljään erilliseen pitkittäistutkimukseen osallistuneita naisia seurattiin keskimäärin noin 11 vuoden ajan. Tuona aikana naisista reilu 2100 sairastui munasarjasyöpään. Tutkijat eivät huomanneet, että talkin käyttö genitaalialueiden lähellä olisi merkittävästi lisännyt sairastumisriskiä.

Tutkimus kuitenkin vihjaa, että talkki voi ärsyttää tai aiheuttaa tulehduksen lisääntymiselimistössä, mikä voi lisätä munasarjasyövän riskiä. Yhteyttä pitää kuitenkin tutkia lisää.

Munasarjasyövän tunnettuja riskitekijöitä ovat hedelmättömyys, endometrioosi, myöhäinen synnytysikä sekä yli viisi vuotta kestänyt vaihdevuosien hormonihoito.

Tutkimuksessa on puutteensa

Tutkijat huomauttavat, että koska tutkimukseen osallistuneista naisista melko harva sairastui munasarjasyöpään, on pieni riskin kohoaminen voinut jäädä havaitsematta.

Tutkimuksessa on myös puutteensa, huomauttaa CNN. Vaikka otanta oli suuri, enemmistö naisista oli vaaleaihoisia, normaalipainoisia ja hyvin koulutettuja, joten tulokset eivät välttämättä päde muihin väestöryhmiin.

Tutkimus ilmestyi arvostetussa JAMA-tiedelehdessä.

Aiemmista tutkimuksista saatu ristiriitaisia tuloksia

Epäilyt talkin yhteydestä munasarjasyöpään heräsivät vuonna 1971, kun tutkijat kirjoittivat löytäneensä talkkipartikkeleita syöpäkudoksesta. Sen jälkeen talkin ja syövän yhteyttä on tutkittu ristiriitaisin tuloksin.

Maailman terveysjärjestö WHO määritteli vuonna 2006 genitaalialueille käytetyn talkin ”mahdollisesti karsinogeeniseksi”. Myös yhdysvaltalainen syöpäjärjestö American Cancer Society pitää talkin ja syövän yhteyttä ”epäselvänä”.

Epäilyt talkin ja syövän yhteydestä ovat johtaneet Yhdysvalloissa tuhansiin oikeudenkäynteihin, kertoo Los Angeles Times.

Vuonna 2017 Johnson & Johnson määrättiin maksamaan miljoonakorvaus munasarjasyöpään sairastuneelle naiselle, joka oli käyttänyt vuosikymmeniä yhtiön talkkipohjaisia hygieniatuotteita intiimialuilleen. Myöhemmin Johnson & Johnsonia syytettiin siitä, että sen talkkipohjaiset tuotteet sisältäisivät asbestia. Yritys kielsi väitteet jyrkästi.

Talkki on mineraali, joka voi luonnollisessa muodossaan sisältää syöpää aiheuttavaa asbestia. Kosmetiikassa saa kuitenkin käyttää vain puhdistettua talkkia.

Talkkia voidaan käyttää intiimialueille esimerkiksi ihoa rauhoittamaan, hikoilua estämään ja oloa raikastamaan.

Lue myös:

    Uusimmat