Tutkimukset: Hedelmättömyys nostaa syöpäriskiä sekä miehillä että naisilla

8:21

Lapsettomuushoidot on yhdistetty joissakin aiemmissa tutkimuksissa naisilla munasarjasyövän ja miehillä eturauhassyövän riskin kohoamiseen. Tuoreiden ruotsalais- ja tanskalaistutkimusten perusteella riskin nousu liittyy kuitenkin molemmilla sukupuolilla nimenomaan hedelmättömyyteen ja sen taustalla vaikuttaviin syihin, ei siihen käytettäviin hoitoihin. 

Yllä olevalla videolla pohditaan lapsettomuushoitojen ja työssäkäynnin yhdistämisen vaikeuksia.

Euroopan lisääntymislääketieteen ESHRE:n vuosikokouksessa Barcelonassa äskettäin esitellyssä tanskalaistutkimuksessa käytiin läpi noin 610 000 naisen tiedot. Kymmenesosa heistä yritti saada lasta koeputkihedelmöityksellä (IVF) tai mikroinjektiolla (ICSI). Vapaaehtoisia seurattiin joko syöpädiagnoosiin, kuolemaan tai vuoteen 2015 eli 21 vuotta kestäneen tutkimuksen loppuun asti.

Lapsettomuushoidoissa käyneillä naisilla todella oli hieman suurempi munasarjasyövän riski kuin naisilla, jotka eivät olleet käyneet lapsettomuushoidoissa, mutta tutkijat päättelivät sen liittyvän nimenomaan hedelmättömyyteen eikä sen hoitoon. Tutkijat siis kiistävät, että munasarjasyövän ja lapsettomuushoitojen välillä olisi syy-yhteyttä ja pitävät tätä tilastoharhana.

Hedelmättömyydenkin aiheuttama nousu munasarjasyövän riskiin oli niin pieni, että kokonaisriski sairastua munasarjasyöpään säilyi naisilla edelleen matalana.

– Neuvoisin kaikkia hedelmöityshoitoja harkitsevia lapsettomia naisia menemään hoitoihin. Munasarjojen stimulaatio itsessään ei lisää munasarjasyövän riskiä millään tavalla, tutkimusta johtanut professori Anja Pinborg on sanonut.

Löydökset tukevat käsitystä siitä, että munasarjasyövän isoimpia riskitekijöitä ovat ikä sekä BRCA-geenien kaltaiset perinnölliset tekijät.

ICSI:llä isäksi tulleilla merkittävästi suurempi syöpäriski

Ruotsissa on puolestaan selvitetty, miten eturauhassyöpäriski eroaa miehillä, jotka ovat tulleet vanhemmiksi ICSI-toimenpiteellä ja miehillä, jotka ovat tulleet vanhemmiksi ”luonnollisesti” tai tavanomaisella koeputkihedelmöityksellä.

Lundin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa käytiin läpi tiedot lähes 1,2 miljoonasta isäksi vuosina 1994–2014 tulleesta miehestä.

ICSI tarkoittaa siittiön mikroinjektiota munasoluun. Se on tärkeä miehestä johtuvan lapsettomuuden hoitomuoto tapauksissa, joissa miehellä on hyvin vähän siittiöitä tai siittiöt liikkuvat huonosti. ICSI:n ansiosta yksi ainoa siittiö voidaan ruiskuttaa ohuella lasineulalla munasolun sisään.

Tutkimuksen tuloksena oli, että ICSI:n läpikäyneillä miehillä oli kaiken kaikkiaan 47 prosenttia suurempi eturauhassyövän riski kuin verrokeilla. Riski näkyi etenkin alle 50-vuotiailla, joilla se oli lähes kolme kertaa suurempi kuin verrokeilla.

Tutkijat ovat painottaneet, että kohonnut syöpäriski ei kuitenkaan johdu itse ICSI:stä, sillä sillä ei ole mitään biologista vaikutusta mieheen. Sen sijaan ICSI-toimenpiteeseen johtavan hedelmättömyyden taustalla voi olla asioita, jotka vaikuttavat myös eturauhassyöpäriskiin. Saattaa olla, että eturauhasessa piileekin jo diagnosoimattomana hedelmällisyyttä alentava kasvain.

Kannattaa myös huomata, että kaiken kaikkiaan ICSI-toimenpiteen läpikäyneistä runsaasta 3 200 miehestäkin vain harva – 63 miestä – sairastui eturauhassyöpään.

Tutkimukset ovat vasta alustavia, sillä vaikka ne esiteltiin alan asiantuntijoiden konferenssissa, niitä ei ole vielä vertaisarvioitu.

Lähteet: Archyworldys.com, Daily Mail 1&2, EurekAlert

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja