Tätä vaarallisen munasarjasyövän oiretta yllättävän harva nainen tunnistaa: "On täysin mahdoton hyväksyä, että naisilta puuttuu tämä tieto"

Syopähoidot ovat yhä yksilöllisempiä 8:40
Munasarjasyöpä on gynekologisista syövistä tappavin. Suomessa on käynnissä tutkimus, jossa etsitään ratkaisua suureen kuolleisuuteen.

Munasarjasyövästä tietoisuutta levittävä hyväntekeväisyysjärjestö Target Ovarian Cancer on huolestunut naisten syöpätietoisuudesta.

Hyväntekeväisyysjärjestö Target Ovarian Cancer kertoo huolestuneena tuoreen tutkimuksen tuloksista. Tutkimuksen mukaan niinkin harva kuin yksi viidestä brittinaisesta tietää, että turvotus on yksi suurimmista munasarjasyövän varoitusmerkeistä, kertoo The Sun.  

Kaikki syövästä -sivuston mukaan vatsan turpoaminen johtuu yleensä siitä, että vatsaonteloon on kertynyt nestettä.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

"Aikainen diagnoosi on munasarjasyövän Graalin malja"

Rintasyövän oireet tunnetaan paremmin. 71 prosenttia brittinaisista tietää, että kyhmy rinnassa tai kainalossa voi olla suurin merkki rintasyövästä. Rintasyöpä voi oireilla kyhmyn lisäksi esimerkiksi kipuna rinnassa, poikkeavana eritteenä tai ihottumana nännin ympärillä.

Järjestön pääjohtaja Annwen Jonesin mielestä tutkimuksen tarjoamat luvut eivät ole tarpeeksi hyviä. Rinta- ja munasarjasyövät tappavat järjestön mukaan päivittäin yli 40 naista. Oireiden tunnistaminen auttaisi pääsemään hoitoon ajoissa.

Munasarjasyövän mahdollisia oireita

  • Vatsan jatkuva turvotus
  • Vatsa- tai alaselkäkipu
  • Pahoinvointi tai ummetus
  • Täyteläisyyden tai paineen tunne vatsassa
  • Ruokahaluttomuus tai nopea kylläisyyden tunne
  • Tihentynyt virtsaamistarve

– Aikainen diagnoosi on munasarjasyövän Graalin malja, ja tietoisuuskampanjoilla on valta pelastaa henkiä. On täysin mahdoton hyväksyä, että naisilta puuttuu tämä tieto, Jones toteaa järjestön tiedotteessa.

Munasarjasyöpä on gynekologisista syövistä tappavin. Se ehtii yleensä levitä pitkälle ennen kuin se löytyy, mikä tekee siitä niin vaarallisen. Kaikki syövästä -sivuston mukaan 80 prosentilla potilaista sairaus onkin toteamishetkellä levinnyt muihin elimiin.  

Suomessa munasarjasyöpään sairastuu vuosittain yli 400 naista, rintasyöpään jopa 5 000 naista.

"Tilanne kestämätön"

Jones toivoo, että jokainen nainen miettii tarkasti, tunteeko munasarja- ja rintasyöpien oireet tarpeeksi hyvin. 

– Tällä hetkellä tilanne on kestämätön.

Järjestön tutkimuksen mukaan vain yksi kolmesta naisesta menisi lääkärin pakeille jatkuvan turvotuksen vuoksi. Puolet naisista yrittäisi ennen lääkärille menoa lieventää turvotusta esimerkiksi probioottisia jogurtteja syömällä tai kokeilemalla gluteenitonta ruokavaliota.

Lue myös:

    Uusimmat