6-vuotias lapsi menehtyi kahdessa vuorokaudessa ensioireiden alettua – miten influenssa voi viedä hengen niin nopeasti?

7:18
Videolla annetaan vinkkejä influenssakaudesta selviytymiseen.

Influenssa voi viedä hengen nopeastikin riskiryhmään kuuluvilla. Asiantuntijat suosittelevat ottamaan rokotteen ja viemään pienet lapset sairaalaan heti vakavampien oireiden alettua, kertoo aiheesta uutisoiva Yahoo Lifestyle.

Influenssaepidemia on käynnistymässä Suomessa, ja tautitapauksia on todettu THL:n mukaan jo kaikissa sairaanhoitopiireissä ja kaiken ikäisillä.

Yhdysvalloissa epidemia on jo käynnissä, ja maan sairauksien valvonnasta ja ehkäisystä vastaavan viranomaisen CDC:n mukaan influenssa on vienyt jo 13 lapsen hengen. Yksi heistä oli 6-vuotias Allison Eaglespeaker, joka menehtyi joulukuun alussa.

Allisonin äidin Crystal White Shieldin mukaan tyttö kärsi lievästä astmasta. Lapsen ensioireet alkoivat vain 48 tuntia ennen hänen kuolemaansa.

– Tämä tauti iski häneen todella kovaa ja todella nopeasti. En tiennyt, että menettäisin lapseni, Shield sanoi paikalliselle medialle.

Perussairaudet voivat lisätä riskejä

Kalifornialaisen lastenlääkärin, Gina Posnerin, mukaan ei ole tavatonta, että influenssa vie hengen vain kahdessa vuorokaudessa. Lasten lisäksi tauti voi edetä nopeasti myös aikuisilla.

– Influenssa voi tulla ja vain kukistaa elimistön. Siksi me aina neuvomme ihmisiä ottamaan influenssarokotteen, Posner sanoo.

Tarttuviin sairauksiin erikoistunut asiantuntija Amesh A. Adalja kertoo, että muun muassa astma ja heikko immuunipuolustus lisäävät riskejä nopeasti etenevään ja vakavaan influenssaan. Nopean menehtymisen syynä on asiantuntijan mukaan usein keuhkokuume.

Myös THL muistuttaa sivuillaan, että vanhuksilla, pienillä lapsilla ja tiettyjä pitkäaikaissairauksia sairastavilla influenssa voi johtaa jälkitauteihin, kuten korvatulehdukseen, keuhkoputkentulehdukseen ja keuhkokuumeeseen, sairaalahoitoon ja kuolemaan.

Adaljan mukaan ei ole kuitenkaan täysin selvää, mitkä kaikki asiat vaikuttavat influenssan vakavuuteen eri ihmisillä. Esimerkiksi immuunijärjestelmän geneettiset erot voivat olla yksi syy.

Eriyisesti riskiryhmissä ehkäisy tärkeää

Jos lapsella on jokin perussairaus taustalla, suosittelee Adalja hakeutumaan heti lääkäriin flunssaoireiden alettua influenssakaudella.

Perustervekin lapsi kannattaa viedä heti sairaalaan, jos hänellä ilmenee hengenahdistusta, kovaa kuumetta, lapsi on veltto tai hänen käytöksensä muuttuu.

Asiantuntijat kuitenkin korostavat influenssan ehkäisyn tarvetta. Posner muistuttaa, että vaikka influenssarokote ei välttämättä estä lasta saamasta tautia, se voi estää sen vakavat muodot ja jälkisairaudet.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja