Voiko influenssarokotteesta saada influenssan? Tässä vastaus yleiseen uskomukseen

Influenssarokote antaa suojaa influenssaa ja sen jälkitauteja vastaan. Moni kuitenkin uskoo, että sairauden voi saada jo pelkästään rokotteesta. Pitääkö se paikkansa?

Kannattaako influenssarokote ottaa? Miten rokote eroaa julkisella ja yksityisellä puolella? Katso keskustelua yllä olevalta videolta!

Influenssakausi alkaa pikkuhiljaa lähestyä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL suosittelee ajoittamaan rokotuksen mielellään marras-joulukuulle, mutta jos epidemia ei ole alkanut, rokotukset kannattavat vielä vuodenvaihteen jälkeenkin.

Rokotus olisi hyvä ottaa ajoissa, sillä suojan syntymiseen kuluu noin kaksi viikkoa. THL:n mukaan rokote on paras suoja influenssaa vastaan.

Mutta voiko influenssan saada influenssarokotteesta?

Vastaus on ei. Influenssarokotteesta ei voi saada influenssaa, sillä pistettävä rokote ei sisällä eläviä viruksia.

Oireet ja sairastuminen ovat joskus mahdollisia

Joskus rokotteen jälkeen voi saada influenssankaltaisia oireita. Oireet voivat johtua kehon omasta tulehdusreaktiosta, kun keho tuottaa suojaavia vasta-aineita.

Jos rokotteen ottaja on kuitenkin myöhässä ja hän on jo saanut influenssatartunnan ennen kuin suoja sairautta vastaan on syntynyt, hän voi sairastua influenssaan.

Joskus rokotteesta huolimatta influenssaan voi myös sairastua. THL:n mukaan tähän vaikuttavat monet tekijät, kuten mitkä virukset epidemian aikaan vaikuttavat, kuinka hyvin rokotevirukset vastaavat niitä ja kuinka hyvin rokotteen saanut muodostaa suojan.

Suurin osa rokotteen ottaneista kuitenkin välttyy influenssalta, ja vaikka sen saisikin, rokotetuilla tauti on yleensä lievempi ja toipuminen nopeampaa.

Influenssarokote vähentää nimittäin taudista johtuvaa sairaalahoitoa, vakavaa influenssaa, jälkitauteja ja influenssatartuntoja.

CNN:n mukaan viime vuoden influenssakaudella influenssaan ja siihen liittyviin komplikaatioihin kuoli Yhdysvalloissa arvioiden mukaan 80 000 ihmistä. 2017–2018 influenssakausi olikin kuolettavin 40 vuoteen.

Lähteet: Fortune, THL, CNN

Korjattu 19.10. klo 10.37: 80 000 ihmistä kuoli influenssaan viime vuonna Yhdysvalloissa, ei koko maailmassa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja