5 ruokasyntiä – syyllistytkö näihin?

Terveellisestä ruokavaliosta kiinni pitäminen voi olla paljon haastavampaa kuin päivittäisestä liikunnasta huolehtiminen. Lue, mihin yleisiin ruokavaliovirheisiin saatat sortua.

Oletko sortunut näihin tavallisiin virheisiin päivän aikana? Ei hätää, voit korjata ongelmat helposti!

1. Liian kevyt aamupala

Aamiaisen syöminen on ehdottomasti tärkeä osa päivää, mutta ravintoaineiden väärästä tasapainosta seuraa luultavasti karmiva nälkä jo ennen lounasta, mikä saattaa aiheuttaa ylensyömistä myöhemmin päivällä.

Kulhollinen muroja tai pala paahtoleipää ovat toki helppoja, mutta liian kevyitä ja hiilihydraattipitoisia aamupalavaihtoehtoja. Aamupalan tulisi sisältää myös proteiinia ja leivässä tai muroissa tulisi olla alhainen glykeeminen indeksi. Näin nälkä pysyy aamupäivän poissa eikä lounaalla tule mässäiltyä liikaa.

Ratkaisu: Lisää paistettu kananmuna, papuja tai juustoviipale täysjyväpaahtoleivällesi tai proteiinijauhetta maitoosi. Näin saat lisättyä aamiaisen proteiinipitoisuutta ja pysyt kauemmin kylläisenä.

2. Liian vähän vihanneksia lounaalla

Salaateissa ja vihanneksissa on paljon vettä ja ravintokuitua, joten niiden syöminen auttaa pitämään olon kylläisenä.

Tavallisissa kolmioleivissä ja lounaskeitoissa on vain vähän proteiinia ja vihanneksia, joten aterian jälkeen olo saattaa vielä olla hieman nälkäinen.

Ratkaisu: Kanna aina eväsrasiassa mukanasi porkkanaa, selleriä tai paprikaa, jonka voit syödä töissä lounaasi yhteydessä. Jos syöt ulkona, varmista, että annokseen kuuluu myös salaatti.

3. Liikaa kahvia

Kun kahvia juo sopivissa määrin, sivuvaikutuksia ilmenee harvoin, mutta terveysvaikutuksia sitäkin enemmän. Väärään aikaan nautittuna ja liiallisten lisukkeiden kanssa kahvin mukana tulee kuitenkin täysin turhia kilokaloreita.

Kahvikupillisten nauttiminen kollegoiden kanssa on nautinnollista puuhaa. Kahvitauot tuovat tarpeellisia hengähdyshetkiä työpäivään ja kahvin juominen itsessään tuntuu ehkä suhteellisen harmittomalta tavalta. Elimistö kuitenkin tulkitsee lukuisat maitokahvit jatkuvaksi syömiseksi, mikä saattaa häiritä kehon luonnollisia nälän ja kylläisyyden tunteita ja johtaa painonnousuun.

Ratkaisu: Tähtää siihen, että juot vain yhden tai kaksi maitokahvia päivässä ja yritä juoda ne aterioiden yhteydessä. Pysyttele aterioiden välillä mustassa kahvissa tai vihreässä teessä.

4. Päivällinen liian myöhään

Monessa perheessä on normaalia syödä päivällinen vasta myöhään illalla, mutta kehon pitäisi saada olla yön aikana 10–12 tuntia ilman ruokaa painon ja ruokahalun säätelemiseksi.

Kiireiset aikataulut ja pitkät työmatkat ovat osasyy siihen, miksi kotiin tullaan myöhään ja ateria saadaan lautaselle vasta vähän ennen nukkumaanmenoa.

Ratkaisu: Syö suurin ateriasi lounaaksi ja pysyttele keitoissa ja salaateissa, jos sinun on syötävä iltakahdeksan jälkeen.

5. Syöminen liian nopeasti

On harvinaista, että ateriasta nautitaan rauhassa ja sen syömiseen kulutetaan aikaa. Valitettavasti aterian hotkiminen johtaa ylensyömiseen, sillä kylläisyyden tunne ei rekisteröidy aivoihin välittömästi.

Ratkaisu: Yritä käyttää vähintään 20 minuuttia siihen, että istut rauhassa alas ja nautiskelet ateriastasi. Harjoittele sitä, että muistat laittaa veitsen ja haarukan alas lautaselle jokaisen suupalan välillä. Pureskele jokainen suupala noin 20 kertaa. Tutkimukset ovat osoittaneet, että tulet syöneeksi huomattavasti vähemmän kilokaloreita vain ottamalla rauhallisemmin.


(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat