Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Ravitsemusterapeutti kertoo, mitä aterioilla kannattaa syödä – tärkeä tieto proteiinirahkoista

10:11Ravintoaineet ruoasta vai purkista – tältä päivän lautasten tulisi näyttääKatso videolta ravitsemusterapeutti Reijo Laatikaisen vinkit.
Julkaistu 28.08.2025 07:46
Toimittajan kuva

Wenla Wallin

Toimittajan kuva

Jonna Hellgren

jonna.hellgren@mtv.fi

Ravitsemusterapeutti korostaa vihannesten ja kasvisten syönnin merkitystä niistä saatavien vitamiinien vuoksi. 

Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen sanoo suomalaisten ravitsemuksen olevan kohtuullisella tolalla. 

Ero esimerkiksi 1950-luvun ravintoon on suuri, mutta samat perusongelmat ovat yhä läsnä. Näitä ongelmia ovat muun muassa liiallinen tyydyttyneen rasvan saanti, liiallinen sokerinkulutus ja puutteet vitamiineissa ja hivenaineissa. Esimerkiksi folaattia sekä A- ja C-vitamiinia saadaan usein liian vähän, ja erityisesti naisilla esiintyy myös raudanpuutetta, Laatikainen sanoi Huomenta Suomessa keskiviikkona. 

Lue myös: Pavel Tahkovuori oli lihansyöjä 26 vuotta, kunnes teki täyskäännöksen – tällaisia ruokia hän nyt grillaa

Energiajuomat ja proteiinirahkat usein turhia

Moderni ruokavalio tuo myös haasteita, ja esimerkiksi energiajuomia ei Laatikaisen mukaan tarvita mihinkään. 

– Ymmärrän kyllä sen, että ihmiset piristävät niillä itseään, mutta varsinkin nuorilla se voi mennä siihen, että niitä juodaan illalla, ja yöunet menevät, ja sitten seuraavana päivänä ollaan väsyneitä ja juodaan energiajuomaa, hän sanoo. 

Moni kiinnittää ruokavaliossaan myös paljon huomiota proteiininsaantiin. Siihen ei Laatikaisen mukaan usein kuitenkaan tarvita proteiinirahkoja tai muita vastaavia, sillä tavallinen työikäinen ihminen saa riittävästi proteiinia jo valmiiksi. 

Lue myös: Puuroa aamupalaksi? Patrik Borgilta tärkeä muistutus suosikkiaamiaisesta

Ruoan määrän ja sisällön lisäksi tärkeää on ateriarytmi

Huomenta Suomi -lähetyksessä nähtiin toimittaja Jonna Hellgrenin päivän ruoat, jotka käytiin läpi yhdessä Laatikaisen kanssa. Hellgrenin aamupala koostui kahdesta kananmunasta, lounas perunasta, kanasta ja salaatista, välipala banaanista ja smoothiesta, päivällinen täytetyistä tortilloista ja iltapala ruisleivästä ja jugurtista täytteineen. 

Kokonaisuudessaan Laatikainen sanoi annosten näyttävän hyvältä, ja kehuja sai myös hyvä ateriarytmi. 

Kasviksia löytyi Hellgrenin lautaselta Laatikaisen mukaan sopivasti, mutta jokaisen aterian kohdalta löytyi myös jotakin korjattavaa. 

Lue myös: Paljonko syöt sokeria päivässä? Suositusten mukainen määrä tulee täyteen nopeasti

Työpaikkalounas on hyvä vaihtoehto

Kahden kananmunan aamupalaan Laatikainen lisäisi esimerkiksi kiivin, jolloin saadaan myös C-vitamiinia mukaan ateriaan. Kananmunia tulisi kuitenkin ravitsemussuositusten mukaan syödä korkeintaan seitsemän viikossa, Laatikainen huomauttaa. 

Työpaikkalounas näyttää Laatikaisen silmään lautasmallin mukaiselta. Lautaselta löytyvä kana täyttää jo puolet päivän proteiinimäärästä. Salaatti ja kasvikset vievät lautaselta lautasmallin mukaisesti puolet, ja moni työpaikkaruokailija saakin päivän pääkasvisannoksensa lounaalla, Laatikainen sanoo. 

Kotona tehdystä lounaasta vihreitä ei usein löydy yhtä paljoa. Kotilounaan kylkeen voi lämmittää esimerkiksi kulhollisen ruusukaalia, tai syödä porkkanan ruoan lämpenemistä odotellessa, Laatikainen neuvoo. 

– Porkkanassahan on se hyvä puoli, että yhdessä isossa porkkanassa on päivän A-vitamiiniannos, Laatikainen huomauttaa. 

Mitä Laatikainen korjaisi Hellgrenin välipalasta, päivällisestä ja iltapalasta? Katso koko keskustelu yllä olevalta videolta!

Lue myös: Vältteletkö ultraprosessoitua ruokaa? Mikael Fogelholm nimeää pahimmat tuoteryhmät: "Ennustavat huonoa terveyttä"

Katso myös: Tältä näyttää 500 grammaa versus 800 grammaa hedelmiä ja vihanneksia päivässä

0:31Tältä näyttää 500 grammaa versus 800 grammaa hedelmiä ja vihanneksia päivässäVirallisten kansallisten ravitsemussuositusten uudistuttua suositus muuttui siten, että heviä tulisi saada päivittäin 500–800 grammaa päivässä.

Lisää aiheesta:

Kasviksia 500 ja 800 grammaa – tältä näyttää oikeasti suositusten mukainen määräSyötkö näitä kasviksia? Ravitsemusguru Reijolta tärkeä muistutusLounasvirhe, jota ei missään nimessä kannata tehdä Patrik Borg paljastaa aamupuuronsa ohjeenRavitsemusterapeutit kertovat, mitä syövät lounaaksi: "Rakastan niitä"Syötkö sinä tällaisen lounaan? Jopa 80 prosentilla suomalaisista menee oleellisessa kohtaa mönkään
RuokaRuokavalioRavitsemusHuomenta SuomiUutisohjelmien aiheetMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen18:55
    Jouluruoka

    Anun nerokas ratkaisu joulutorttuihin: "Maailmaa mullistava"

  • Eilen06:47
    Makeiset

    Joulukonvehteja ja -makeisia jopa puolet halvemmalla kaupasta – tiesitkö tämän kikan?

  • ti19:02
    Halpa vs. kallis

    Paistopisteen joulutorttujen testissä täysyllätys: "Kauhea källi!"

  • ti15:34
    Leivonta

    Superkätevä tapa tehdä joulutortut: "Lopputulos on tosi hyvä!"

  • ma16:45
    Leivonta

    Lettuohje, jonka kaikki haluavat: Mäkisen mummon prätsykät hurmaavat