30 tornadoa riepotteli Yhdysvaltoja: "Emme vieläkään tiedä, kuinka monta ihmishenkeä on menetetty"

Yhdysvalloissa riehuneiden tornadojen uhriluku on noussut yli 80:een.

Viimeisimpänä on tiedotettu ainakin kuuden ihmisen kuolleen tornadon romahdutettua verkkokauppa Amazonin varaston Illinoisin osavaltion Edwardsvillessä, kun yövuoro oli ollut käsittelemässä joululahjatilauksia.

Kokonaisuhrimäärän on pelätty kasvavan edelleen.

Lisäksi aineelliset tuhot ovat mittavia: rakennuksia ja infrastruktuuria on tuhoutunut, puita kaatunut juurineen ja autoja lentänyt katolleen.

Perjantai-iltana paikallista aikaa Yhdysvaltain keskiosia riepotelleen myrskyn arvellaan aiheuttaneen noin 30 tornadoa.

Suurin osa kuolonuhreista on tullut Kentuckyn osavaltiossa, jossa kuolonuhreja on noin 70. Kentuckyn kuvernööri Andy Beshear kuitenkin pelkää kuolonuhreja olevan yli sata.

Beshearin mukaan esimerkiksi Kentuckyn Mayfieldin kaupungissa kynttilätehtaassa oli paikalla yli sata työntekijää, kun rakennuksen katto romahti. Osa ihmisistä on saatu pelastettua rakennuksen raunioista, mutta Beshearin mukaan "olisi ihme, jos ketään enää löydetään elossa".

10  000 asukkaan Mayfieldin on kuvailtu olevan kuin pommin jäljiltä.

Presidentti Biden: "Tämä on tragedia"

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on luvannut liittovaltiolta apua tornadojen riepottelemille osavaltioille. Biden kertoi televisioidussa tilaisuudessa, että kyseessä oli todennäköisesti yksi pahimmista tornadokatastrofeista maan historiassa.

–  Tämä on tragedia, emmekä vieläkään tiedä, kuinka monta ihmishenkeä on menetetty ja vahinkojen todellista määrää, presidentti totesi.

Bidenilta kysyttiin tilaisuudessa, onko ilmastonmuutos vaikuttanut myrskyihin. Hän vastasi, ettei osaa ottaa kantaa tarkkoihin vaikutuksiin, mutta kertoi aikovansa pyytää Yhdysvaltain ympäristönsuojeluvirastoa tutkimaan asiaa. Presidentti kuitenkin huomautti "kaikkien tietävän", että ilmaston lämpeneminen tekee sääilmiöistä aiempaa intensiivisempiä.

Biden lupasi myös vierailla tuhoalueilla, mutta sanoi haluavansa varmistaa, ettei hänen vierailunsa ole haitaksi pelastusoperaatiolle.

Amazonin perustaja Jeff Bezos tviittasi lauantaina osanottonsa Edwardsvillessä kuolleiden omaisille. Hän kuvaili uutista traagiseksi ja sanoi kaikkien surevan työkavereiden menettämistä.

Lue myös:

    Uusimmat