10 vinkkiä: Näin jaksat työssä paremmin

Työelämän ja vapaa-ajan saaminen toimivaan tasapainoon vaatii työtä, mutta se on mahdollista.

Jos arki tuntuu kaaokselta ja työssäkäyminen raskaalta, on syytä tehdä muutoksia rutiineihin.

– Vapaa-ajan ja työn on oltava tasapainossa, jotta ihminen tuntisi elämänsä täydeksi, sanoo elämäntapavalmentaja Erica Ravich.

Lue vinkit, joiden avulla jaksat paremmin ja löydät tasapainon henkilökohtaisen elämäsi ja työn välille.

1. Käytä vain yhtä kalenteria

Lisää henkilökohtaiset menosi samaan kalenteriin kuin työasiat. Näin muistat varmasti kaiken ja tunnet itsesi tehokkaammaksi.

Älä arvota työasioita korkeammalle kuin muita, vaan pakota itsesi poistumaan töistä, kun on aika siirtyä vapaa-ajan menoihin.

2. Keskity isoihin projekteihin

Painaako jokin iso velvollisuus mieltäsi? Lisää se kalenteriisi, ja kun tehtävän aika koittaa, keskity vain siihen. Yhtämittainen työskentely auttaa sinua toimimaan tehokkaasti, joten kokeile sitä, vaikka sinulla ei olisikaan tehtävälistallasi yhtä suurta velvollisuutta.

Kunnollinen keskittyminen ennalta määrätyn ajan on parempi vaihtoehto kuin epämääräinen seilaaminen eri sähköpostien ja tehtävien välillä.

3. Minimoi häiriöt

Facebook-päivitykset eivät katoa sivultasi, vaikket tarkistaisikaan tapahtumia jatkuvalla syötöllä. Jätä myös puhelimen turha näpertely väliin, se kannattaa niin töissä kuin vapaa-ajalla.

4. Tee listoja

Tee tehtävälista, ja lisää siihen myös pienet asiat, jotka sinun on hoidettava päivän aikana. Isommat tehtävät kannattaa myös pilkkoa pienemmiksi, jotta pysyt kärryillä siitä, mitä kaikkea sinun on tehtävä.

5. Harrasta liikuntaa

Liikuntaa harrastamalla osoitat arvostavasi itseäsi ja terveyttäsi. Varaa liikunnalle aikaa joka päivä, oli kyse sitten 30 tai 10 minuutista.

6. Liiku erityisesti aamulla

Liikuntahetki aamulla antaa sinulle energiaa ja vapauttaa endorfiineja ennen työpäivän alkua. Se myös varmistaa, ettet ole ylienerginen illalla, kun sinun pitäisi käydä nukkumaan.

7. Opettele sanomaan ei

Joskus on syytä sanoa ei ja ymmärtää omat rajansa. Jos jokin meno tai tehtävä ei mahdu kalenteriisi, sano rohkeasti ei. Vaikka löytäisit tehtävälle aikaa, arvioi myös, miten se sopii tavoitteisiisi. Sinun ei ole pakko sanoa kyllä vain siksi, että voit tehdä niin.

8. Älä tee töitä vapaa-ajalla

Vaikka olisit siirtynyt töistä kotiin, puhelimesi saattaa piippailla. Tee selväksi työkavereillesi, mihin aikaan olet käytettävissä työasioissa ja millä aikataululla he voivat odottaa vastauksia viesteihinsä. Selvitä myös perheellesi, jos heidän ei ole sopivaa häiritä sinua kesken työpäivän.

9. Suunnittele päiväsi etukäteen

Ennen nukahtamista on hyvä suunnitella seuraavan päivän kulkua. Tarvitsetko esimerkiksi liikuntavaatteita mukaasi, tai aiotko mukaasi lounasta? Valmistautuminen auttaa sinua pääsemään seuraavana aamuna ripeästi liikkeelle. Organisointi ja suunnitelmallisuus voi myös auttaa sinua rentoutumaan ennen nukahtamista.

10. Nuku riittävästi

Jos sinun on vaikea saada itseäsi sänkyyn ajoissa, laita herätyskello soimaan merkiksi. Lukeminen tai venyttely ennen nukkumaanmenoa auttavat rentoutumaan, mutta unensaannissa kannattaa käyttää itselleen sopivia metodeja.

Lähde: health.com

(MTV - LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat