Zelenskyin ja ex-presidentti Poroshenkon välit kiristyivät vaalikamppailussa, mutta yksi hetki muutti kaiken – "Olemme nyt sotilaita"

MTV Uutisten erikoishaastattelussa Ukrainan ex-presidentti Petro Porošenko 9:21
Ukrainan ex-presidentti Poroshenko MTV Uutisten haastattelussa – "Ukraina Natoon ensi vuonna"

Ukrainaan useita reportaasimatkoja tehnyt MTV Uutisten toimittaja Niko Nurminen tapasi hiljattain Ukrainan ex-presidentti Petro Poroshenkon. Myös presidentti Volodymyr Zelenskyin tavannut Nurminen kertoo nyt, mikä presidenttejä yhdistää.

– Hyvin presidentillisiä kumpikin, omilla tavoillaan, Nurminen sanoo.

Nurmisen mukaan yksi Poroshenkoa ja Zelenskyiä yhdistävistä tekijöistä on musta huumori. Se kukkii Venäjän hyökkäyssodan keskellä elävän kansan keskuudessa muutenkin.

Nurmisen haastattelussa Poroshenko muun muassa puhui Ukrainan asevoimista "maailman parhaana rauhanneuvottelijana, joka on onnistunut neuvottelemaan rauhan jo muun muassa Kiovassa, Harkovassa ja Hersonissa käydyissä neuvotteluissa". Poroshenko viittasi tietenkin Ukrainan puolustustaisteluihin.

Haastattelupäivänä Nurmisella oli Poroshenkon kanssa noin tunti kahdenkeskistä aikaa. Zelenskyin lehdistötilaisuuksiin Nurminen on osallistunut kolmesti. Yksi tilaisuuksista oli intiimimpi tapaaminen, jossa media pystyi hieman vapaammin keskustelemaan presidentin kanssa.

Niko Nurminen kertoo Poroshenkon kommunikoineen hänen kanssaan loistavalla englannilla. Zelenskyi taas ei kovin usein käytä julkisesti englantia, mikä lienee valittu julkisuusstrategia. Näin myös ukrainan kieli kuuluu kansainvälisillä areenoilla.

Zelenskyi käyttää julkisuudessa englantia lähinnä nopeisiin reagointeihin lehdistötilaisuuksissa.

Esimerkiksi vierailullaan Helsingissä toukokuussa hän kuittasi nopeasti presidentti Sauli Niinistön lausunnon, jossa tämä selitti Suomen Hornet-hävittäjien olevan käyttöikänsä päässä, kun Suomi saa uudet F-35-hävittäjät.

 Mutta pidämme teidän lentokoneistanne, Zelenskyi tokaisi saaden Niinistön ja tiedotustilaisuuden yleisön nauramaan.

"En usko, että välit ovat erityisen lämpimät"

Varakas Poroshenko esitteli Nurmisen haastattelussa toimintaansa, jossa hän hyödyntää politiikassa ja liike-elämässä keräämiään yhteyksiä Ukrainan sotaponnistelujen hyväksi.

Nurminen kuvailee Poroshenkon toimintaa varsin päättäväiseksi ja organisoiduksi.

Hänellä on erittäin laajat bisnesverkostot ja yhteyksiä monelle tasolle Ukrainassa ja muualla maailmassa, Nurminen kertoo.

Poroshenko muun muassa kertoi neuvotelleensa panssariajoneuvojen toimituksista menestyksekkäästi suoraan Ison-Britannian puolustusministerin Ben Wallacen kanssa.

Entinen presidentti kertoi menneensä heti Venäjän hyökkäyksen ensimmäisenä päivänä Zelenskyin luokse kertomaan, etteivät he enää ole poliittisia vastustajia.

Sinä ja minä olemme nyt sotilaita, Poroshenko kertoi sanoneensa.

Ylimpiä ystäviä Zelenskyi ja Poroshenko tuskin silti ovat. Vuoden 2019 vaaleissa poliittisesti kokematon Zelenskyi voitti istuvan presidentin murskalukemin. Retoriikka äityi kampanjan ajoittain melko likaiseksi kummallakin puolella.

En usko, että välit ovat erityisen lämpimät, mutta kun maan tilanne on tämä ja kumpikin heistä on presidentin vastuuta kantanut, niin eiköhän kirveet ole sisäpoliittisissa väännöissä haudattu, Nurminen sanoo.

Haastattelun aikana Poroshenko viestitti Nurmisen mukaan selvästi, ettei kanna Zelenskyille kaunaa.

Lue myös:

    Uusimmat