Yötyöläinen, näin pysyt virkeänä!

Miten yötyötä tekevä voi piristää oloaan, kun silmät lurpsahtelevat kiinni? Työterveyslaitoksen vanhempi tutkija Sampsa Puttonen neuvoo.

1. Ota iltapäivänokoset ennen yövuoroa.

2. Kokeile harrastaa kevyttä liikuntaa ennen töihin lähtöä. Raskasta liikuntaa seuraa usein väsymys.

3. Liiku myös työvuoron aikana. Aktiivisuuden pitää olla tuolijumppaa voimakkaampaa. Työtehtävien monotonisuus ja paikalla oleminen kaksinkertaistavat riskin merkittävälle väsymykselle.

4. Jos paikalla on muitakin työntekijöitä, ota nokoset yövuoron aikana. Ydinvoimateollisuudessa käytetään jonkin verran nokostaukoja: työntekijä saa torkkua 30 minuutin ajan työnantajan osoittamassa rauhallisessa tilassa.

5. Kofeiini piristää tutkitusti. Virkistävä vaikutus tuntuu tosin vain, kun kahvikupillinen juodaan nimenomaan yöaikaan, kun sitä todella tuntee tarvitsevansa. Pannullinen ennen töitä ei siis kannata. Yöllä kahden–kolmen aikaan nautitun reilun kahvikupillisen vaikutukset kestävät enintään pari tuntia.

6. Jos yövuorossa syö lämpimän aterian, se pitää syödä viimeistään ennen kello kahtatoista yöllä. Sen jälkeen tulee nauttia vain kevyitä välipaloja, jotka sisältävät hitaita hiilihydraatteja. Raskas ruoka väsyttää erityisen paljon yöaikaan, kun ruoansulatuselimistö ei toimi normaalilla tavalla.

7. Jos aamulla kotiin palatessa seuraava yövuoro ei ole edessä heti samana iltana, nuku vain tarpeelliset 4–5 tuntia. Näin unen päästä saa kiinni myös illalla ja voi palata normaaliin rytmiin. Mikäli yövuoroja on monta peräkkäin, tulee niiden välissä nukkua niin pitkään kuin nukuttaa.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuva: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja