Yön pimeyteen karannut mummolaama aiheutti suuren luokan operaation Yhdysvalloissa: "Sisukas vanha leidi"

Virginiassa erikoinen poliisioperaatio – karkuteille lähtenyttä laamaa varten piti hälyttää helikopteri ja infrapunakamera: ”Se on aika sisukas leidivanhus” 1:21
Videolla paikallisten viranomaisten julkaisemaa materiaalia ”Laama vapaalla jalalla” -operaatiosta.

Paikalliset viranomaiset joutuivat turvautumaan helikoptereihin, infrapunakameroihin ja apujoukkoihin yrittäessään saada kiinni sisukasta laamavanhusta Virginiassa Yhdysvalloissa.

Kunnioitetun 20 vuoden iän saavuttaneen naaraslaama Kolbyn jouluisesta karkumatkasta Virginian pohjoisosissa ovat uutisoineet muun muassa CNN ja Washington Post. Laaman etsinnöissä ja kiinniotossa käytettiin apuna suuren maailman tyyliin esimerkiksi helikopteria ja infrapunakameraa, jotta yön pimeydessä pakoon loikkinut eläin saatiin paikannettua.

"Laama vapaalla jalalla" -operaatiossa oli mukana helikopterin henkilökunnan lisäksi noin puolen tusinaa Fairfaxin kunnan poliisia. Julkaistu videomateriaali laamaseniorin etsinnöistä muistuttaa paikoittain suorastaan vaarallisen rikollisen metsästystä.

Fairfaxin poliisiaseman mukaan yleensä viranomaisten täytyy etsiä alueella jotain tavallista maatilaeläintä, kuten lehmää tai hevosta, ja joskus yksittäisiä karkumatkalle pötkineitä emuja.

– Tämä oli ensimmäinen kerta, kun meidän täytyi metsästää laamaa, asemalta kerrotaan.

Hälytys ajotiellä säntäilleestä eläimestä

Poliisiasemalle oli tullut alun perin epämääräinen hälytys eläimestä, joka oli säntäillyt autotiellä säikäyttäen myöhäisillan matkalaisia. Yksi työvuorossa olleista viranomaisista oli ollut elämiin erikoistunut viranomainen Sarah Paisley. Hän oli sattumalta ollut ajamassa samaisella tienpituudella, josta hälytys oli tullut.

Paisley muistelee, että hänen kollegansa oli yllättäen soittanut hänelle ja kysynyt, oliko hänkin mahdollisesti nähnyt tiellä juuri laaman. Paisley oli vahvistanut kollegansa epäilyt nopeasti. Tummaturkkinen laama oli heilunut hänen näkökenttänsä laitamilla vain sekunteja ennen soittoa. Hänen mukaansa eläin oli seissyt kaistojen välisellä tienpientareella.

Paisley oli toiminut nopeasti ja ajanut autonsa tien sivuun. Hän oli napannut autosta mukaansa talutushihnan ja oli rientänyt laaman perään. Hän oli yrittänyt lassota laamaa, mutta eläin oli ollut liian nopea. Kiinniottamisen sijaan Kolby-laama oli juoksennellut nopeasti ympyrää Paisleyn ympärillä.

– Se juoksi lyhyissä pyrähdyksissä. Sitten se pysähtyi yllättäen ja lähti taas säntäilemään kuin koira, joka ei halua jäädä kiinni, laaman käytöstä kuvailee kiinniotto-operaatiossa mukana ollut Siobhan Chase kertoo.

Helikopteri ja infrapunakamera avuksi

Pian paikalla ehti lisää operaatioon tueksi saapuneita viranomaisia ja ajotiet suljettiin, jotta onnettomuuksilta vältyttäisiin.

– Eläin oli pikimusta, eikä sitä nähnyt kunnolla pimeässä, Chase kertoo.

Sitten paikalla olleet viranomaiset menettivät näköyhteyden karanneeseen laamamummoon.

Paikalle oli pakko kutsua infrapunakameralla varustettu helikopteri, jonka avulla suurempi metsäinen alue saataisiin tehokkaammin haravoitua pilkkopimeässä.

Helikopterilla ei mennyt kauaa, kun se jo paikansi karanneen Kolbyn metsikössä hortoilemasta. Eläin oli juossut kauemmas autotiestä ja suunnannut pienen metsikön halki lähellä sijaitsevan omakotitalon suurehkolle takapihalle.

– Tässä on Fairfax 1. Olemme yläpuolellanne, meillä on laama näköpiirissämme. Odottakaa osoitetta, helikopterin käsky kuuluu poliisien julkaisemalla tallenteella operaatiosta.

Maassa liikkuneet viranomaiset juoksivat pihalle ja yrittivät jahdata laamaa. Eläin oli kuitenkin edelleen nopea liikkeissään ja pakeni kiinniottajia takaisin puiden siimekseen.

– Se olikin lähellä, helikopteri kommentoi kiinniottajien kädenlämpöisiä yrityksiä.

Sylkevä laama

Maassa laamaa jahdanneet viranomaiset olivat huolissaan siitä, että ärtyessään Kolby olisi saattanut sylkeä kiinniottajien päälle. Kolby ei onneksi kuitenkaan alentunut operaation aikana moiseen käytökseen, vaikka uhattuna laamat saattavatkin roiskaista uhkaajan päälle peräti puoli litraa hapanta ja pahanhajuista mahanestettä.

20 vuotta on pitkä ja kunnioitettava ikä laamalle. Kolbyn kiinniottajat huomasivatkin hetken sitä jahdattuaan, että eläin alkoi väsyä. Lopulta Paisleyn onnistui saada eläin kiinni kesken juoksupyrähdyksen. Hän hyppäsi eläimen päälle ja kamppasi sen maahan tukevalla karhunhalauksella.

Kaksi muuta viranomaista ennättivät pian apuun. Yhteisvoimin kolmikko sai kiinnitettyä talutushihnan Kolbyn kaulaan. He yrittivät myös pukea eläimelle hevosten suitsia, mutta ne olivat sille liian.

Helikopterissa kiinniottoa seuranneet viranomaiset hurrasivat maassa toimineelle ryhmälle kiinnioton hetkellä.

Kun Kolby siirrettiin läheisen talon takapihan tuntumaan, huomattiin, että eläintä pelottivat kirkkaana vilkkuvat jouluvalot. Se meinasi päästä uudemman kerran karkuun. Viranomaiset heittivät laaman päälle viltin, joka peitti sen silmät. Sitten karkuri siirrettiin traileriin turvaan.

Sisukas leidivanhus

Keskiyön jälkeen Kolby siirrettiin palautumaan ja lepäämään Faifaxin villieläinsairaalan tiloihin, jossa se sai vettä ja heinää. Eläinlääkäri tutki eläimen seuraavana päivänä. Saatuaan terveen laaman paperit, Kolby palautettiin omaan kotiinsa.

Selvisi, ettei laama ollut ehtinyt kauas paeta. Sen koti oli vain vajaan puolen kilometrin päässä sieltä, mistä se oli napattu kiinni. On jäänyt mysteeriksi, kuinka Kolby oli alun perin päässyt karkuun. Eläimen omistaja ei ole antanut medialle tarkentavia kommentteja.

Villieläinsairaalan johtaja Reasa Currier epäilee, että seniori-ikään yltänyt Kolby halusi villin seikkailun piristämään tasaista arkeaan.

– Olemme iloisia, että Kolby ja hänen isäntänsä ovat jälleen yhdessä, hän toteaa.

– Se on aika sisukas vanha leidi. Pakomatka varmaan uuvutti sen täysin, Chase toteaa Kolbysta.

Albert-kameli näki lunta ensimmäistä kertaa, eikä tykännyt kyttyrää – katso suloinen video alta!

Albert-kameli näki lunta ensi kertaa – reaktiovideosta somehitti 0:39
Albert-kameli näki lunta ensi kertaa – reaktiovideosta somehitti.

Lähteet: Washington Post, CNN ja Kameraone

Lue myös:

    Uusimmat