Yleisen naisten vaivan hoitamiseen ei aina tarvita antibiootteja – vaihtoehtoisella tavalla tulehduksen uusiutumisriski pienenee

Terve aamu: Antibioottiresistenssi 10:55
Videolla kerrotaan, miksi antibioottien käyttöä tulisi vähentää.

Bakteerivaginoosi-emätintulehduksia hoidetaan antibiooteilla, mutta monilla naisilla tulehdus palaa muutaman kuukauden sisällä hoidosta. Tuoreen tutkimuksen perusteella tulehduksen uusiutumista voisi kuitenkin ehkäistä hyviä vaginabakteereja sisältävällä valmisteella.

Tutkimus julkaistiin New England Journal of Medicine -lehdessä, ja siinä bakteerihoitoa kokeiltiin 228 naisella. Kaikki naiset olivat saaneet antibiootteja bakteerivaginoosiinsa ja heidät satunnaistettiin joko Lactobacillus crispatus CTV-05 -bakteereja sisältävään paikalliseen lisähoitoon tai verrokkiryhmään.

Bakteerivalmistetta saaneista tulehdus uusiutui 12 viikon sisällä 35 prosentilla, mikä oli vähemmän kuin verrokkiryhmässä, jossa tulehdus uusiutui 45 prosentilla naisista. Uusiutuminen oli epätodennäköisempää myös pitemmässä, 24 viikon seurannassa, tulokset osoittivat.

Viime vuonna osittain sama tutkijaryhmä osoitti bakteerihoidon voivan myös parantaa bakteerivaginoosin ilman antibioottihoitoa. Tässä viisi potilasta kattavassa tutkimuksessa käytettiin terveiltä naisilta saatuja vaginabakteerisiirteitä. Havainnot pitää vielä varmistaa suuremmissa lisätutkimuksissa.

Pahanhajuinen runsas valkovuoto tavallisin bakteerivaginoosin oire

Bakteerivaginoosilla tarkoitetaan emättimen bakteerikannan häiriötä, jossa limakalvoa puolustavat maitohappobasillit korvaantuvat haitallisilla, hapettomassa ympäristössä viihtyvillä bakteereilla. Tavallisin oire on pahanhajuinen runsas valkovuoto.

Lieväoireista bakteerivaginoosia ei tarvitse hoitaa ja usein se paranee itsestään. Bakteerivaginoosia voi itse ehkäistä hyvällä intiimihygienialla sekä pyyhkimällä edestä taaksepäin, etteivät peräsuolen bakteerit päädy emättimeen.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Copyright 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat