Onko valkovuotosi normaalia? Poikkeavuus voi kertoa jopa syövästä

Millainen valkovuoto on normaalia ja millainen ei? Entä mistä poikkeava valkovuoto voi kertoa? Gynekologi kertoo.

Valkovuoto on nestettä, jota emättimen limakalvot ja kohdunkaula erittävät. Siinä on mukana myös limakalvon pinnalta irtoavia kuolleita soluja sekä emättimen maitohappobakteerimassaa.

– Valkovuoto liukastaa limakalvoja. Jos sitä ei olisi ollenkaan, limakalvot menisivät helpommin rikki ja tulisi haavoja, kipua ja kirvelyä. Valkovuodolla on myös puhdistava tehtävä, sillä se vie kuolleita soluja pois, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Hanna Kallioniemi kertoo.

Koska valkovuoto on riippuvainen estrogeenihormonista, sen määrä vaihtelee hedelmällisessä iässä olevilla naisilla kuukautiskierron mukaisesti.

– Valkovuotoa erittyy runsaasti kierron keskivaiheilla ovulaation aikaan. Silloin se on kirkasta, hyvin venyvää ja runsasta eli otollista hedelmöittymistapahtumalle.

Vaihdevuosi-ikäisillä naisilla valkovuodon määrä vähenee, koska estrogeenimäärä vähenee. Ehkäisypillereiden käyttö saattaa niin ikään vaikuttaa valkovuodon koostumukseen ja määrään joko sitä lisäävästi tai vähentävästi. Valkovuodon määrä voi lisääntyä myös, jos emättimessä on jokin tulehdus.

Joillakin naisilla valkovuotoa tulee luonnostaan enemmän kuin toisilla.

– Vastaanotolla osa potilaista kertoo, että valkovuoto on hyvin häiritsevää. Tämä on tietysti osittain subjektiivista. Mikä häiritsee yhtä, ei välttämättä häiritse toista lainkaan. Oleellista on sulkea pois tulehdukset ja muut sairaudet.

– Jos valkovuoto on runsasta, niin silloin voi käyttää pikkuhousunsuojia, mutta ei päivittäin, sillä jatkuva suojan käyttö saattaa itsessäänkin ärsyttää ulkosynnyttimiä. Ennemmin kannattaa valita sellaiset alusvaatteet ja housut, jotka eivät purista. Esimerkiksi stringit voivat aiheuttaa ärsytystä. Lisäksi kotioloissa ja yöllä voi olla ilman alushousuja, Kallioniemi sanoo.

Epänormaali vuoto voi johtua tulehduksesta, sukupuolitaudista tai syövästä

Nimensä mukaisesti valkovuoto on yleensä valkoista tai kirkasta, limamaista ja ehkä hieman kellertävää. Jos väri tai koostumus poikkeaa kovin paljon normaalista, taustalla saattaa olla jokin tulehdus tai sairaus.

– Hiivatulehduksessa valkovuoto on usein hyvin vaaleaa, runsasta ja kokkaremaista. Se takertuu emättimen seiniin niin, että sen pystyy ihan näkemään.

Toinen yleinen emätintulehdus, bakteerivaginoosi, oireilee hieman harmahtavana ja runsaana valkovuotona. Vuoto voi myös haista pahalle.

Vihreä ja kupliva valkovuoto kuuluu trikomonas-nimisen sukupuolitaudin oireisiin, mutta se on nykyään Suomessa harvinainen.

Myös rusehtava tai verensekainen valkovuoto on poikkeavaa. Vaihdevuosi-ikäisellä se saattaa olla merkki gynekologisesta syövästä, nuoremmalla taas tulehduksesta.

– Jos mihin tahansa epänormaaliin vuotoon liittyy virtsankirvelyä, alavatsakipuja, verensekaista vuotoa, kuumetta tai aihetta epäillä sukupuolitautia, lääkäriin on syytä hakeutua lähipäivien sisällä. Sukupuolitaudit voivat hoitamattomina arpeuttaa munanjohtimia ja vaikuttaa nuoren naisen hedelmällisyyteen.

Sen sijaan hiivatulehduksen tai bakteerivaginoosin takia lääkäriin tarvitsee mennä vain, jos tulehdukset eivät ole ennestään tuttuja tai parane yhden–kahden viikon sisällä.

– Nehän ovat lähinnä ikäviä, ja yleensä hyvin helposti tunnistettavia. Jos hiivatulehduksen on sairastanut ennenkin ja tauti on tuttu, usein se hoituu apteekista ilman reseptiä saatavalla lääkityksellä. Bakteerivaginoosikaan ei ole sinänsä vaarallinen, ja se saattaa parantua itsestään tai apteekin maitohappobakteerivalmisteilla, Kallioniemi sanoo.

Viheliäinen virtsatietulehdus

Studio55.fi-ohjelmassa perehdyttiin virtsatietulehdukseen urologian erikoislääkäri Anna-Kaisa Peren kanssa huhtikuussa 2013.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja