Ilmainen ja terveellinen tapa ehkäisee virtsatietulehduksia – ja vähentää antibioottien käyttöä

Toistuvista virtsatietulehduksista kärsivät naiset voivat ehkäistä uusia tulehduksia lisäämällä päivittäistä vedenjuontiaan. Puolitoista litraa lisää riittää pienentämään tulehdusriskin puoleen, tuoreet tutkimustulokset osoittavat.

VIDEO: Aiheuttaako maito matala-asteista tulehdusta? Asiasta keskustelemassa ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen.

Veden juomista on suositeltu virtsatietulehduksiin tätäkin ennen, mutta laadukas tutkimusnäyttö asiasta on puuttunut. Nyt julkaistut tulokset perustuvat 140 toistuvista virtsatietulehduksista kärsivän naisen vuoden kestäneeseen seurantaan.

Seurannan alussa naiset satunnaistettiin joko juomaan päivittäin 1,5 litraa vettä normaalin vedenjuontinsa lisäksi tai jatkamaan kuten ennenkin. Kaikki naiset joivat normaalisti alle puolitoista litraa vettä päivässä, mitä pidetään liian vähänä.

Kun tutkijat vuoden kuluttua vertasivat ryhmiä, he havaitsivat virtsatietulehdukset puolet harvinaisemmiksi vedenjuontiryhmässä. Lisävettä juoneet olivat sairastaneet keskimäärin 1,7 virtsatietulehdusta, kun verrokit olivat poteneet 3,2. Vesiryhmäläiset saivat myös selvästi harvemmin antibioottilääkityksiä virtsatietulehduksiinsa.

Antibioottien käyttöä vähentävät keinot tervetulleita

Tarkkaa mekanismia ei tunneta, mutta runsaan vedenjuonnin uskotaan laimentaavan ja poistavan bakteeripitoista virtsaa, mikä antaa bakteereille vähemmän mahdollisuuksia aiheuttaa tulehduksia.

Tulokset ovat tervetullut osoitus vedenjuonnin tehosta naisten toistuvien virtsatietulehdusten ehkäisyssä. Lääkäreiden olisikin hyvä kysyä potilailtaan veden juomisesta ja suositella sen lisäämistä, jos määrät tuntuvat vähäisiltä. Vesi ei näiden tulosten valossa ole yhtä tehokas hoito kuin antibiootit, mutta kaikki antibioottien käyttöä vähentävät keinot ovat tervetulleita. Antibiootit ovat virtsatieinfektion yleisin hoito, mutta niiden liiallista käyttöä pitäisi välttää vastustuskykyisten bakteerikantojen ehkäisemiseksi.

Virtsatietulehdukset ovat yleisiä sairauksia erityisesti naisilla ja jopa puolet naisista sairastaa ainakin yhden virtsatietulehduksen elämänsä aikana.

Tutkimus julkaistiin JAMA Internal Medicine -lehdessä

Copyright Duodecim 2018. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat