Älä sorru yleiseen pesuvirheeseen – näin pidät alapääsi puhtaana ja terveenä

Intiimihygieniatuotteiden käyttö lisää tulehdusten ja ärsytyksen riskiä. Kiusalliset hiivatulehdukset välttääkseen vagina tulisi pestä kerran päivässä lämpimällä vedellä.

Miten kädet pitäisi pestä oikeaoppisesti? Katso vinkit yllä olevalta videolta.

Tutkijat eivät suosittele intiimihygieniatuotteiden käyttöä, sillä ne lisäävät riskiä genitaalialueen tulehduksiin ja ihon ärsyyntymiseen. Puhdistusaineiden sijaan naisen intiimialueiden peseminen käy helposti tekemättä mitään ylimääräistä.

Intiimihygieniatuotteista saattaa olla enemmän haittaa kuin hyötyä. Lähes 1500 kanadalaisnaisen intiimialueen hoitotapoja tutkinut tutkimus kuitenkin havaitsi, että yli 95 prosenttia näistä naisista käytti alapäähänsä ainakin yhtä hygieniatuotetta. Kyse saattoi olla esimerkiksi kosteusvoiteesta, karvojen ajamisen jälkeistä kutinaa ehkäisevästä salvasta, intiimipyyhkeistä tai pesuaineista.

Tutkittavista naisista 80 prosenttia kertoi kärsineensä intiimialueella ilmenevästä oireilusta, kuten tulehduksista, elämänsä aikana. Niillä osallistujilla, jotka käyttivät intiimihygieniatuotteita, oli kolme kertaa suurempi todennäköisyys epäsuotuisiin terveysvaikutuksiin genitaalialueella.

Esimerkiksi geelimäisiä intiimialueen puhdistajia käyttäneillä naisilla oli kahdeksan kertaa suurempi riski saada hiivatulehdus, ja he saivat 20 kertaa todennäköisemmin bakteeriperäisen tulehduksen kuin naiset, jotka eivät käyttäneet kyseisiä tuotteita.

Intiimialueelle tarkoitettuja puhdistuspyyhkeitä käyttäneet naiset puolestaan saivat kaksi kertaa muita todennäköisemmin virtsaputkentulehduksen.

Liukastusaineet ja kosteusvoiteet puolestaan lisäsivät riskiä hiivatulehduksiin.

Lähde: BMC Women's Health

– Vagina on itse itsensä puhdistava uuni, sanoo gynekologi Alyssa DwerkPrevention-sivustolle.

– Vaginalla on omat luonnonmekanisminsa happamuustasapainon säätelyyn, mikä auttaa pitämään hiivatulehdukset ja bakteerit kurissa.

Intiimialueelle tarkoitetut tuotteet sen sijaan voivat tuhota vaginan hyvät bakteerit, jotka taistelevat tulehduksia vastaan.

– Erityisesti vaginan sisään suihkutettavat pesutuotteet pitäisi laittaa pannaan, sillä ne sekoittavat vaginan herkän happamuustasapainon. Se voi johtaa tulehdukseen, selittää Dwerk.

Käsipesu lämpimällä vedellä riittää

Useimmissa tapauksissa alapääpesuun riittää lämpimällä vedellä tehty vaginan kehon ulkopuolisten osien käsipesu. Mikäli saippuan kokee välttämättömäksi, tulee suosia herkälle iholle tarkoitettuja hajustamattomia tuotteita.

Jos kutinan, pahan hajun, punoituksen tai kutinan kaltaisia oireita ei saippuapesun jälkeen esiinny, voi melko huolettaa jatkaa hyväksi koetun saippuan käyttöä intiimialueille.

Tavallisesti vaginan pesu kerran päivässä riittää. Kuukautisten aikaan naisen on kuitenkin hyvä pestä alapäänsä kahdesti päivässä.

Katse housuihin ja seksitapoihin

Entä jos alapää haisee ja kutisee vesipesusta huolimatta? Dwerk suosittelee tässä tapauksessa kääntämään katseensa muihin tapoihin. Esimerkiksi liian tiukat housut tai alusvaatteet eivät anna vaginalle tilaa hengittää, mikä voi aiheuttaa ikäviä oireita genitaalialueelle.

Myös suojaamaton seksi lukuisten kumppanien kanssa voi aiheuttaa – sukupuolitautien lisäksi – bakteerivaginoosin, eli emättimen bakteeritasapainon häiriön. Sen tavallisin oire on lisääntynyt valkovuoto, jonka haju on usein tympeän kalamainen.

Bakteerivaginoosi johtuu emättimen limakalvoa puolustavien hyvien bakteerien korvaantumista haitallisilla. Se voi johtua myös esimerkiksi hikisten treenitrikoiden pitkästä käytöstä tai märässä uimapuvussa oleskelusta.

***


Lue myös:

    Uusimmat