Yksi ruoka-aine voi puolittaa lievän muistin heikentymisen riskin – näin tuet aivojen tervettä ikääntymistä

7:42
Videolla kerrotaan, miten muistisairauden erottaa tavallisesta hajamielisyydestä?

Singaporen yliopistot tutkijat huomasivat, että runsas sienien syöminen on yhteydessä pienentyneeseen riskiin sairastua lievään kognitiiviseen heikkenemiseen. Lievällä tiedollisten toimintojen heikkenemisellä kuvataan tilaa normaalin ikääntymisen ja dementian välillä.

Yli 300 grammaa sieniä viikossa syövien senioreiden aivot näyttävät olevan paremmassa kunnossa kuin senioreiden, jotka söivät sieniä alle 150 grammaa viikoittain. Runsas sienien syöminen saattaa pienentää riskiä lievään tiedollisten toimintojen heikkenemiseen jopa puolella. Tähän tulokseen päätyivät singaporelaiset tutkijat, jotka luonnehtivat löydöksiään tiedotteessa ”yllättäviksi ja rohkaiseviksi”.

Tutkijat uskovat sienien terveydellisten vaikutusten johtuvan niiden ravintoaineista. Sienet sisältävät runsaasti muun muassa ergotioneiini-antioksidanttia, D-vitamiinia, seleeniä ja spermidiiniä.

Sienten syöjät pärjäsivät testeissä paremmin

Kuuden vuoden tutkimusjakson aikana tutkijat keräsivät tietoa yli kuudestasadasta yli 60-vuotiaasta kiinalaisesta vuosina 2011–2017. Osallistujat raportoivat sienien syömisen lisäksi muista ravintoon liittyvistä tavoistaan.

Suljettuaan haastattelujen avulla pois esimerkiksi iän, sukupuolen, koulutuksen, tupakoinnin, alkoholin kulutuksen, fyysisen ja sosiaalisen aktiivisuuden sekä sairauksien vaikutuksen sairastumisriskiin, tutkijat huomasivat sienten syömisen olevan yhteydessä hyvään pärjäämiseen ajattelua mittaavissa testeissä.

Niillä ikäihmisillä, jotka söivät sieniä vähintään 300 grammaa sieniä viikossa, karkeasti ottaen yhdeksän sadasta sai diagnoosin lievästä tiedollisten toimintojen heikkenemisestä. Niistä osallistujista, jotka söivät sieniä vähemmän kuin 150 grammaa viikoittain, 19 sadasta sairastui.

Lievää kognitiivista heikkenemistä sairastavilla on todettu muistin ja muun tiedonkäsittelyn selvää heikkenemistä. Heikkeneminen ei kuitenkaan ole vielä merkittävästi vaikeuttanut jokapäiväisistä toimista selviämistä, eivätkä dementian diagnostiset kriteerit täyty. 

Merkittävällä osalla lievästä kognitiivisesta heikentymisestä kärsivistä henkilöistä todetaan myöhemmin jokin muistisairaus sairaus, useimmiten Alzheimerin tauti, kertoo Terveyskirjasto. Toisinaan Alzheimerin tauti voidaan todeta jo ennen kuin sairaus on edennyt dementian asteelle saakka.

Lievä kognitiivinen tila voi kuitenkin pysyä pitkään vakaana, eikä dementiaa välttämättä koskaan kehity. Joskus oirekuvan taustalla voi olla myös korjattavissa oleva syy, kuten lääkkeiden aiheuttama sivuvaikutus tai masennus, ja henkilön tiedonkäsittely on mahdollista palauttaa aiemmalle tasolle.

Kokonaisvaltainen terveellinen elämäntapa kannattaa

Tutkijat muistuttavat, että sienten lisäksi muutkin ruoat – kuten vihreät vihannekset, marjat, oliiviöljy ja kala – ovat hyväksi aivoille. He uskovat, että osana terveellistä ruokavaliota sienet pienentävät muistin heikentymisen riskiä entisestään.

Ruokavalion lisäksi muistikatoa välttelevän kannattaa miettiä tupakointiaan, alkoholinkulutustaan ja liikkumistaan, muistuttaa BBC:n haastattelema Alzheimer-asiantuntija. Terveellisten elämäntapojen on huomattu suojaavan Alzheimerilta jonkin verran.

Tutkimus ilmestyi Journal of Alzheimer’s Disease -tiedejulkaisussa.

Korjaus 18.3.2019: Täsmennetty lievän kognitiivisen heikkenemisen määritelmää artikkelissa ja otsikossa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja