Singaporen yliopistot tutkijat huomasivat, että runsas sienien syöminen on yhteydessä pienentyneeseen riskiin sairastua lievään kognitiiviseen heikkenemiseen. Lievällä tiedollisten toimintojen heikkenemisellä kuvataan tilaa normaalin ikääntymisen ja dementian välillä.
Yli 300 grammaa sieniä viikossa syövien senioreiden aivot näyttävät olevan paremmassa kunnossa kuin senioreiden, jotka söivät sieniä alle 150 grammaa viikoittain. Runsas sienien syöminen saattaa pienentää riskiä lievään tiedollisten toimintojen heikkenemiseen jopa puolella. Tähän tulokseen päätyivät singaporelaiset tutkijat, jotka luonnehtivat löydöksiään tiedotteessa ”yllättäviksi ja rohkaiseviksi”.
Tutkijat uskovat sienien terveydellisten vaikutusten johtuvan niiden ravintoaineista. Sienet sisältävät runsaasti muun muassa ergotioneiini-antioksidanttia, D-vitamiinia, seleeniä ja spermidiiniä.
Lue myös: Älä kypsennä sieniä näin – tuhoaa vitamiinit ja lisää rasvaa
Sienten syöjät pärjäsivät testeissä paremmin
Kuuden vuoden tutkimusjakson aikana tutkijat keräsivät tietoa yli kuudestasadasta yli 60-vuotiaasta kiinalaisesta vuosina 2011–2017. Osallistujat raportoivat sienien syömisen lisäksi muista ravintoon liittyvistä tavoistaan.