Tästä tunnistat Alzheimerin: Ensimmäiset oireet eivät olekaan ongelmat muistissa

Monet ihmiset yhdistävät Alzheimeriin muistinmenetyksen, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan sairauden ensioireena ovat ongelmat navigoinnissa.

Paljon ennen kuin Alzheimerin tauti voidaan diagnosoida, henkilöillä on havaittavissa ongelmia löytää tie uudessa ympäristössä, uutisoi Huffington Post.

Tutkimukseen osallistuneita henkilöitä pyydettiin oppimaan ja navigoimaan tietokoneella sokkelossa käyttäen opasteina taustakuvien kuviointia ja erilaisia maamerkkejä.

– Tilaa koskeva navigointitehtävä, jota tutkimuksessa käytettiin kognitiivisen kartan arvioimiseksi, oli herkempi havaitsemaan Alzheimerin taudin kuin tavallinen psykometrinen episodista muistia testaava tehtävä, kertoo Washingtonin yliopiston professori Denise Head.

– Nämä tutkimustulokset osoittavat, että kognitiivisen kartan strategiaa arvioivat navigointitehtävät voivat olla tehokas keino havaita kaikista ensimmäiset kognitiossa tapahtuvat Alzheimerin tautiin liittyvät muutokset.

Tutkimustulosten perusteella tämän avulla Alzheimerin tauti pystyttäisiin havaitsemaan jo sen aikaisimmassa vaiheessa – aikaisemmin kuin nykyään.

Mistä tunnistaa Alzheimerin tauti?

Studio55.fi-lähetyksessä vieraana yleislääketieteen erikoislääkäri Ari Rosenvall elokuussa 2015.

Mistä tunnistaa alzheimerin tauti? 25:04

Lue myös:

    Uusimmat