Yksi asia ennaltaehkäisee syöpää ja auttaa paranemisessa – pienentää myös rinnakkaissairauksien riskiä

Syöpä ja ravinto 5:18
Videolla kerrotaan, millainen yhteys on syövän ja ravinnon välillä.

Tuoreiden tutkimusten perusteella liikuntaa voidaan suositella lääkkeeksi syöpää sairastaville ja syövän selättäneille ihmisille.

Säännöllinen liikunta pienentää syöpäriskiä, ja vastaavasti passiivinen elämäntapa lisää vaaraa sairastua syöpään. Liikunta voi ehkäistä ja pienentää riskiä sairastua esimerkiksi paksusuolen syöpään, rintasyöpään, kohdunrungon syöpään, munuaissyöpään, virtsarakon syöpään, ruokatorven syöpään ja mahasyöpään.

Usein liikunnan terveyshyödyt kuitenkin liitetään sydänterveyteen. Pennsylvanian osavaltionyliopiston johtaman tutkimuksen tekijät toivovat, että tuoreet löydökset lisäisivät tietoa liikunnan positiivisista vaikutuksista syövän ennaltaehkäisemisessä ja hoidossa.

Liikunta ehkäisee syöpää useiden eri mekanismien avulla, kertoo Syöpäjärjestöjen Ilmansyöpää.fi-sivusto. Liikunta auttaa painonhallinnassa, vähentää tulehdustilaa elimistössä, vahvistaa immuunijärjestelmää ja alentaa tiettyjen hormonien sekä kasvutekijöiden määrää kehossa. Eläinkokeiden perusteella liikunta muuttaa molekyyliympäristöä tiettyjen syöpäkasvaimien ympärillä, mikä voi viivyttää tai jopa pysäyttää niiden kasvun.

Liikuntaa myös syöpähoitojen aikana ja niiden jälkeen

Yhä useampi sairastuu syöpään, mutta yhä useampi myös selviää sairaudesta. Maailmanlaajuisesti syövän selättäneitä ihmisiä on yli 43 miljoonaa, tutkijat laskevat. Liikunta niin syöpähoitojen aikana kuin niiden jälkeen voi auttaa potilaiden kokemaan väsymykseen, ahdistuneisuuteen ja masentuneisuuteen sekä parantaa heidän fyysistä kuntoaan ja elämänlaatuaan.

Samalla syöpäpotilaan aktiivinen elämäntyyli vähentää riskiä rinnakkaissairauksiin, kuten sydäntauteihin, huomauttaa The New York Times.

Liikunta voi myös parantaa selviytymismahdollisuuksia rinta-, eturauhas- ja paksusuolen syövistä.

Reipasta kävelyä kolmesti viikossa

Huoli siitä, että liikunta ei olisi turvallista syöpäpotilaalle, on tutkimustiedon valossa turha. Syöpää sairastaville olisi yleisesti ottaen hyödyllistä olla aktiivinen.

Tutkijat suosittelevat syöpäpotilaita harrastamaan kohtuullisen rasittavaa liikuntaa, kuten reipasta kävelyä, vähintään kolmesti viikossa vähintään puolen tunnin ajan. Jos voimat riittävät, kannattaa potilaan myös harrastaa lihaskuntoharjoittelua kahdesti viikossa.

Suositukset perustuvat Medicine & Science in Sports & Exercise- sekä CA: A Cancer Journal for Clinicians-tiedelehdissä julkaistuihin löydöksiin.

Lue myös:

    Uusimmat