Järjestö varoittaa: Liikakilot lisäävät riskiä salakavaliin syöpiin enemmän kuin tupakointi

5:18
Syöpälääkäri ja ravitsemusterapeutti kertovat ravinnon ja syövän yhteydestä.

Cancer Research UK -järjestö kertoo että suolisto-, munuais-, munasarja- ja maksasyövät kehittyvät todennäköisemmin ylipainon kuin tupakoinnin seurauksena, uutisoi BBC.

Varoitus ei ole ensimmäinen laatuaan. Viime vuonna julkaistu 175 maata kattava selvitys osoitti, että lihavuus ja diabetes aiheuttavat yhä enemmän syöpiä. Selvityksessä yksittäisistä syöpätyypeistä erottuivat etenkin maksa- ja ruokatorvisyövät sekä kohdun limakalvon syövät.

Asiantuntijoiden mielestä huolettavaa on, että samalla kun tupakoijien määrä laskee, ylipainoisten määrä kasvaa.

Lihavuuden tiedetään lisäävän syöpäriskiä, mutta syy altistavalle mekanismille on epäselvä. Syyksi on epäilty rasvasolujen vaikutusta solujen toimintaan.

Suomessa noin neljäsosa aikuisista on lihavia, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Myös Isossa-Britanniassa yksi neljästä aikuisesta on lihava.

Viime vuonna julkaistun maailmanlaajuisen katsauksen mukaan Suomessa lihavuus on vuosittain vastuussa 5,4–6,5 prosentista syöpätapauksia. Itä-Suomen yliopiston mukaan tupakka taasen aiheuttaa miesten syövistä noin 40 prosenttia ja naisten syöpäsairauksista noin 9 prosenttia.

Keuhkosyövistä arviolta 90 prosenttia johtuu tupakoinnista.

Vuosittain yli 22 000 brittiä sairastuu ylipainon vuoksi

Britanniassa lihavuus aiheuttaa noin 22 800 syöpää joka vuosi, kun taas tupakoinnin seurauksena saarivaltiossa sairastuu vuosittain noin 54 300 ihmistä. Tietyissä syöpätyypeissä lihavuus on suurempi riskitekijä kuin tupakointi.

Esimerkiksi suolistosyöpään sairastuu Isossa-Britanniassa vuosittain noin 42 000 ihmistä, joista 4800 lihavuuden ja 2900 tupakoinnin seurauksena.

Noin 12 900 uudesta munuaissyöpätapauksesta suunnilleen 2900 johtuu lihavuudesta ja 1600 tupakoinnista.

Uusia maksasyöpätapauksia rekisteröidään Isossa-Britanniassa noin 5900 kappaletta vuosittain. Niistä 1300 johtuu lihavuudesta ja 1200 tupakoinnista.

Yhteensä noin 7500 uudesta munasarjasyöpätapauksesta noin 490 johtuu lihavuudesta ja 25 tupakoinnista.

Kaikki edellä mainitut syöpätyypit ovat erityisen vaarallisia, sillä niillä on tapana olla pitkään oireettomia.

Tarkoituksena ei ole häpäistä lihavia

Jos twiitti ei näy, voit avata sen tästä.

Järjestön valituskampanja on kuitenkin joutunut kritiikin kohteeksi. Sen sanotaan häpäisevän lihavia ihmisiä mainoksellaan, jossa lihavuus rinnastetaan tupakkaan.

Cancer Research UK sanoo, ettei sen tarkoituksena ole aiheuttaa ylipainoisille ihmisille häpeää vartalostaan. Järjestö huomauttaa, ettei lihavuuden ja tupakoinnin syöpäriskejä voi suoraan verrata. Molempien tiedetään nostavan sairastumisen todennäköisyyttä.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja