Mainos

Yhdysvaltain korkein oikeus: Sosiaalisen median käyttöä ei voi kieltää keneltäkään

Yhdysvaltain korkeimman oikeuden mukaan seksirikollisilta ei voi kieltää sosiaalisen median käyttöä, sillä se rikkoo heidän perusoikeuksia.

Yhdysvaltain korkein oikeus päätti yksimielisesti, että Pohjois-Carolinassa on voimassa maan perustuslain vastainen laki. Osavaltiossa on voimassa laki, joka estää seksuaalirikollisia käyttämästä sosiaalista mediaa.

Korkeimman oikeuden päätöksessä todettiin, että jokaisella on perustavanlaatuinen oikeus päästä keskustelemaan ja kuuntelemaan julkisesti. Tämä koskee myös digitaalisia tiloja, kuten Facebookia ja Twitteriä.

– Seksirikollisten sulkeminen näiltä verkkosivuilta Pohjois-Carolinassa tarkoitti sitä, että heiltä evättiin tieto paikallisista ja ajankohtaisista tapahtumista, työnhakuilmoituksista, julkinen keskustelu nykyaikaisessa muodossaan ja ylipäätänsä inhimillisen tiedon ja ajatusten tutkiminen, korkeimman oikeuden tuomari Kennedy kirjoitti.

Toinen tuomari kuitenkin huomautti, että on yhä olemassa lapsille ja teini-ikäisille suunnattuja verkkosivuja ja internetpalveluita, joihin seksirikollisten pääsyn voisi edelleen kieltää.

Ihmisoikeusjärjestöt seurasivat päättynyttä oikeudenkäyntiä tarkasti, sillä kyseessä oli sananvapauden turvaamisesta myös internetissä.

Oikeudenkäynnissä käsiteltiin eritoten seksirikollista, jota vastaan oli nostettu syyte ylinopeussakkoa koskeneesta Facebook-kirjoittelusta. Korkeimman oikeuden käsittelyssä nostettiin esiin tieto, jonka mukaan yli tuhatta ihmistä on syytetty sosiaalisen median kieltoa koskevan lain rikkomisesta.


---

8:08

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.