Yhä useampi lapsi kärsii rasvamaksasta – tutkijat nimesivät keinon, joka auttaa vakavaan terveysriskiin jo viidessä kuukaudessa

7:33
Miten lapsen ylipaino-ongelmaan voi tarttua?

Lihavilla lapsilla todetaan entistä useammin myös maksan rasvoittumista, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan sitä voidaan vähentää lisäämällä liikuntaa.

Tutkimus julkaistiin Diabetes Care -lehdessä, ja sen perusteella maksan rasvapitoisuus pienenee jo viidessä kuukaudessa lapsilla, jotka alkavat harrastaa intensiivistä liikuntaa kolmesti viikossa. Vastaavaa hyötyä ei saavuteta pelkillä ruokavalio- ja muilla elämäntapamuutoksilla, mutta ne kyllä pudottavat painoa, vähentävät vyötärön seudun rasvaa ja parantavat insuliinitasoja.

Maksan rasvoittuminen ja rasvamaksa ovat haitaksi, sillä ne suurentavat diabetesriskin lisäksi vaaraa sairastua myöhemmin sydän- ja verisuonitauteihin ja aivoverenkiertohäiriöihin. Maksa voi myös vaurioitua ja aiheuttaa vakavan maksasairauden.

Lihavuusepidemia aiheuttanut rasvamaksaa myös lapsilla

Pitkään rasvamaksaa pidettiin vain aikuisten ja etenkin alkoholin suurkuluttajien ongelmana, mutta lihavuusepidemian myötä rasvamaksaa on alkanut olla myös lapsilla. Lihavuuden ja vähäisen liikunnan lisäksi runsas sokerin syöminen edistää maksan rasvoittumista, sillä liika sokeri muuttuu maksassa rasvaksi.

Tutkimukseen osallistui 116 ylipainoista tai lihavaa espanjalaislasta, jotka osana tutkimusta satunnaistettiin viideksi kuukaudeksi joko perhepohjaiseen elämäntapaohjaukseen tai lisäksi valvottuun liikuntaohjelmaan. Lapset olivat keskimäärin 10-vuotiaita.

Copyright Duodecim 2020. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja