Joka neljännellä suomalaisella aikuisella rasvamaksa – "Ei yksimielisyyttä siitä, pitääkö alkoholinkäytöstä luopua kokonaan"

Muusta kuin alkoholista johtuva rasvamaksa on lisääntynyt selvästi, kertoo Syöpäsäätiö. Sen mukaan joka neljännen aikuisen suomalaisen maksa on rasvoittunut.

Heistä taas joka viides sairastaa taudin vaikeampaa tulehduksellista muotoa, steatohepatiittia, joka voi ajan myötä edetä maksakirroosiksi.

Syöpäsäätiön mukaan rasvamaksa johtuu yhä useammin lihomisesta ja sitä voikin hoitaa esimerkiksi laihduttamalla.

Rasvamaksa todetaan tavallisesti 40–60 vuoden iässä, mutta ihmisten lihomisen seurauksena sitä löytyy yhä useammin myös lapsilla ja nuorilla aikuisilla.

Maksasyöpään sairastuneiden määrä kasvanut

Myös rasvamaksan seurauksena aiheutuneen maksasyövän kerrotaan lisääntyvän ja maksasyöpään sairastuneiden määrän kuusinkertaistuneen Suomessa viidenkymmenen viime vuoden aikana.

– Maksakirroosi on yleisin maksasyövän syy. Kirroosi voi tulla myös ei-alkoholiperäisen maksasairauden seurauksena, sanoo professori Hannele Yki-Järvinen Helsingin yliopistosta tiedotteessa.

Maksasyöpään sairastuu vuosittain Suomessa noin 600 ihmistä. Syöpäsäätiön mukaan maksasyöpään sairastuminen lisääntyy iän myötä ja eniten uusia tapauksia ilmenee noin 70-vuotiailla. Kaksi kolmasosaa sairastuneista on miehiä.

Alkoholiin liittymättömän rasvamaksataudin seurauksena tulleen maksasyövän on Yhdysvalloissa todettu kattavan 93 prosenttia maksasyövän lisääntymisestä ja osuuden voidaan olettaa olevan samantapainen myös Suomessa.

"Ei yksimielisyyttä siitä, pitääkö alkoholinkäytöstä luopua kokonaan"

Syöpäsäätiön mukaan alkoholiin liittymättömässä maksasairaudessakin jo noin yksi annos alkoholia päivässä kaksinkertaistaa maksakirroosin riskin. Merkittävästi vyötärölihavan henkilön maksalle on yhdestä alkoholiannoksesta yhtä paljon haittaa kuin neljästä annoksesta laihan henkilön maksalle.

– Siitä ei ole tällä hetkellä yksimielisyyttä, pitääkö alkoholinkäytöstä luopua kokonaan, Yki-Järvinen kertoo.

Ei-alkoholiperäisestä rasvamaksasairaudesta puhutaan, kun henkilö juo vähemmän kuin 30 grammaa (miehet) tai 20 grammaa (naiset) alkoholia päivässä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja