Joka neljännellä suomalaisella on rasvamaksa – näin ehkäiset ja hoidat

Vaihdevuodet vaaran paikka naisen maksalle 5:39

Joka neljännellä aikuisella suomalaisella – ja joka kolmannella ylipainoisella – on rasvamaksa, joka voi edetessään johtaa pahimmillaan maksakirroosiin ja maksasolusyöpään. Tehokkaimmin rasvamaksaa ehkäisee pysymällä normaalipainoisena ja hoitaa laihduttamalla.

Ylipaino ja siitä johtuva rasvamaksa on Suomessa jo alkoholia suurempi uhka maksan terveydelle.

Rasvamaksa voi aiheuttaa maksatulehduksen, sidekudoksen kertymisen maksaan ja jopa maksakirroosin ja maksasyövän. Viimeisten 50 vuoden aikana maksasyöpään sairastuneiden miesten määrä on viisinkertaistunut ja naisten kaksinkertaistunut. Riski sairastua on sitä suurempi, mitä useampia metabolisen oireyhtymän osatekijöitä ihmiseltä löytyy.

Rasvamaksa ennakoi myös sydän- ja verisuonitautitapahtumia painosta riippumatta. 

Näin pidät huolta maksastasi

  • Vältä ylipainoa ja liiku säännöllisesti.
  • Vähennä tai lopeta alkoholinkäyttö.
  • Varo virushepatiittia.
  • Noudata lääkkeiden annosteluohjeita.
  • Vältä varsinkin ulkomailta tuotuja luontaistuotteita ilman tuoteselostetta.
  • Poimi vain sieniä, jotka tunnistat syötäväksi.

­– Rasvamaksa on tärkeä todeta ajoissa, koska se etenee yleensä hitaasti, ja sen kulkuun voidaan vaikuttaa elintapaohjauksella ja tarvittaessa lääkehoidolla. Jopa kirroosivaiheeseen edennyttä rasvamaksaa voidaan hoitaa vielä esimerkiksi lihavuusleikkauksella, kertoo sisätautiopin professori Hannele Yki-Järvinen Helsingin yliopistosta. 

Ikävää on, että maksan rasvoittuminen ei kuitenkaan yleensä aiheuta oireita ennen kuin maksan toiminta on jo heikentynyt. Siksi se todetaan liian usein vasta myöhäisessä vaiheessa.

40 prosentilla altistava geeni

Tyypin 2 diabeetikoilla riski saada rasvamaksa on nelinkertainen muihin verrattuna. Varsinkin heillä ja metaboliseen oireyhtymään sairastuneilla maksan kunto olisi tutkittava säännöllisesti, esimerkiksi diabeteksen vuositarkastuksen yhteydessä.

– Osalle normaalipainoisistakin kehittyy rasvamaksa, mutta valtaosa sairastuneista eli 90 prosenttia on kuitenkin ylipainoisia. Kaikille lihavillekaan ei kehity rasvamaksaa, ja alttius saada rasvamaksa on osin geneettistä. Suomalaisista noin 40 prosentilla on geeni, joka altistaa rasvamaksalle. 

Rasvamaksaa voi ehkäistä terveellisillä elintavoilla. Liikunnan lisääminen vähentää maksan rasvoittumista sellaisenaankin, mutta tärkeintä sen hoidossa on painonpudotus.

Ruokavaliosta kannattaa vähentää sokeria eli jättää karkit ja limut kauppaan. Tyydyttyneitä rasvoja kannattaa välttää eli unohtaa voi, kovat juustot ja kookosrasva. Tärkeintä on kuitenkin vähentää päivän aikana saatavien kalorien määrää. Ihmedieetit eivät puhdista maksaa tai vähennä sen rasvoittumista.  

Jos rasvamaksa on edennyt pitkälle, pelkkä elintapojen muutos ei enää riitä, vaan tarvitaan myös lääkehoitoa, äärimmäisessä tapauksessa jopa maksansiirtoa. Sairaalloinen lihavuus ja sydäntauti voivat olla esteenä maksansiirrolle.

Tällä viikolla vietetään Maksaviikkoa.

Lähde: Munuais- ja maksaliitto

Lue myös:

    Uusimmat