Kommentti: William ei tule todennäköisesti koskaan antamaan pikkuveljelleen Harrylle anteeksi yhtä asiaa – eikä se ole karkaaminen hovista tai kohusyytökset

Harrysta ja Meghanista kertovan kohudokumentin kolme ensimmäistä jaksoa julkaistiin – tämä oli sen suurin paljastus 4:13
Katso videolta: Harrysta ja Meghanista kertovan kohudokumentin kolme ensimmäistä jaksoa julkaistiin – tämä oli niiden suurin paljastus

Prinssi Harryn ja herttuatar Meghanin tuore dokumenttisarja on viihdettä parhaimmillaan, mutta se herättää myös yhä enemmän kysymyksiä kuin tarjoaa vastauksia, kirjoittaa MTV Uutisten toimittaja Aino Haili.

Harry ja Meghan tekivät sen taas. Yllättyneet saivat taas asettua parijonoon, kun pariskunta venytteli rystysensä ja asettui sohvalle avautumaan jälleen elämästään kuninkaallisina Netflixin julkaisemassa Harry & Meghan -dokumenttisarjassa. Taas mennään.

Netflix kuvaili dokumentin julkaisun olevan "globaali tapahtuma". Sitä se varmaan olikin, sillä uutisointi aiheesta on ollut laajaa ja kansainvälistä.

Harryn ja Meghanin dokumenttisarja on paljon parempaa viihdettä, kuin mitä esimerkiksi Kardashianit ovat koskaan tarjonneet. Tositelevisiota parhaimmillaan, 2020-luvun "leipää ja sirkushuveja" kansalle. 

Kuningatar Elisabetin kuoleman jälkeen vietin lähes kaksi viikkoa Lontoossa tuhansien muiden, ympäri maailmaa paikalle saapuneiden toimittajien tavoin. Olen seurannut kuninkaallisia etäältä työni puolesta usean vuoden ajan, mutta nyt koin ensimmäistä kertaa sen, kuinka kuninkaallisiin suhtaudutaan Isossa-Britanniassa.

Noiden päivien ajan Lontoossa leijui oudolla tavalla vanhoillinen kunnioitus mutta toisaalta festarimainen viihdetapahtuman tunnelma. Kun päällimmäinen järkytys iäkkään kuningattaren poismenosta laantui, tuli koko tapahtumasta valtava nähtävyys monille.

Yksi kuninkaallisiin kohdistuvan valtavan mielenkiinnon salaisuus on se, että toisin kuin suurin osa muista julkisuuden henkilöistä, he ovat erittäin mystisiä ja salaperäisiä mutta niin kovin loistokkaita. 

Äärimmäisen näyttävä mutta toisaalta salaperäinen teatteri, jonka päähenkilöinä olivat ihmiset, jotka lukeutuvat maailman tunnetuimpiin. Myös Harry ja Meghan olivat paikalla, ja ennakko-odotuksista poiketen heidän läsnäolonsa ei tuntunut herättävän aivan äärimmäisen paljon poikkeuksellista huomiota.

No, vahinko korjattiin nyt. He raottivat jälleen verhoa, jonka taakse näkemistä kansa janoaa. 

Harryn ja Meghanin dokumenttia katsoessa ensin huomio kiinnittyi siihen, kuinka paljon heidän elämäänsä on taltioitu. Kuvakulmien määrästä sekä kuvalaadusta voi päätellä, että Harryn ja Meghanin elämässä on ollut kuvausryhmä pitkään. Ihastuttavat, intiimit ja aidolta tuntuvat yhteiskuvat kulissien takaa ovat myös lähes poikkeuksetta jonkun ulkopuolisen ottamia. Tuotanto on selkeästi hyvin suunniteltu, pitkän ajan toteutus.

Dokumentissa Meghan ja Harry haluavat kerta toisensa jälkeen vakuuttaa, kuinka maanläheisiä ja tuiki tavallisia ihmisiä he pohjimmiltaan ovat. Siis kirjaimellisesti: aina kun mahdollista, mainitaan tai näytetään milloin on oltu missäkin tilanteessa paljain jaloin, kuvaillaan herttaisia perhehetkiä sekä yksinkertaista elämää, jota he elivät häidensä jälkeen ainakin omien sanojensa mukaan vaatimattomassa Nottingham Cottagessa Kensingtonin palatsin mailla, jossa päivät kuluivat muun muassa puutarhaa hoitaen. Ja kuinka pariskunnan luo teelle piipahtanut Oprah Winfrey oli ihmetellyt, miten kukaan ei uskoisi, millaista elämää Harry ja Meghan mökissään elivät.

Siis niinpä. Kenen meistä luona Oprah ei kävisi teellä.

Nyt ympäri maailman hekumoidaan ja spekuloidaan uusia käänteitä uudessa kuninkaallisessa draamassa. Torstaina julkaistuissa jaksoissa Harry sivaltaa kerta toisensa jälkeen isäänsä kuningas Charlesia ja isoveljeään prinssi Williamia.

Harry kertoo muun muassa, että kummankin viestintätiimit olisivat vuotaneet brittilehdistölle mehukkaita tietoja Sussexin herttuaparin suunnitelmista ja että William olisi huutanut hänelle naama punaisena ja Charles puolestaan olisi suoltanut valheita Sandringhamin kuuluisassa kriisikokouksessa, jossa setvittiin tilannetta Harryn ja Meghanin ilmoitettua aikeistaan vetäytyä kuninkaallisesta elämästään.

Harry ja Meghan käyttävät hyväkseen itsekin tuomitsemaansa kuninkaallisen perheen erikoispiirrettä: syytösten kohteet eivät tule todennäköisesti kommentoimaan tai tuomitsemaan niitä julkisesti lainkaan.

Harryn kommentteja tuskin otettiin Williamin taloudessa riemulla vastaan, mutta dokumenttisarjassa on kuitenkin yksi piirre, jota hovista karanneen prinssin isoveli ei tule todennäköisesti koskaan antamaan veljelleen anteeksi.

Nimittäin sitä, kuinka paljon dokumentissa näytetään veljesten edesmenneen äidin prinsessa Dianan Panorama-haastattelua, jonka BBC julkaisi vuonna 1995. Haastattelussa Diana puhui erittäin avoimesti omasta elämästään ja epäonnisesta avioliitostaan Charlesin kanssa. Panorama-haastattelun julkaisu oli yksi aikansa valtavimmista skandaaleista.

Vuonna 2021 BBC julkaisi sisäisen selvityksen, jonka mukaan toimittaja Martin Bashir oli saanut haastattelun Dianalta kyseenalaisin keinoin manipuloimalla tätä erilaisin tavoin. Asiaa oli epäilty vuosien ajan ja muun muassa William on tuominnut haastattelun vahvasti sekä kritisoinut sen taustalla olleita tahoja usein vuosien varrella.

Williamin tiedetään olevan sitä mieltä, ettei haastattelua tai osia siitä tulisi koskaan esittää yhtään missään, kunnioituksesta heidän vainottua äitiään kohtaan. Silti Harryn ja Meghanin dokumenttisarjassa siitä nähdään useita otteita. Kaiken keskellä tämä on erittäin todennäköisesti asia, jota William ei luultavasti koskaan tule hyväksymään.

Yksi asia, mikä dokumentissa paistaa läpi kirkkaana ja selkeänä, on se kuinka traumatisoituneelta ihmiseltä Harry vaikuttaa. Hän on elänyt syntymästään lähtien täysin poikkeuksellista elämää julkisessa kuplassa, jonka sisälle vain harvat ovat oikeasti nähneet, mutta monet ovat halunneet katsoa hinnalla millä hyvänsä.

Harry kamppailee ilmeisesti jatkuvasti menneisyyden traumojensa kanssa ja mainitsee itsekin dokumentissa, että ensimmäinen luku on saatava päätökseen, jotta voi jatkaa seuraavaan.

Kysymys herääkin, että milloin Harry on itse valmis päättämään ensimmäisen lukunsa, jos hän niin haluaa tehdä? Jos Harry kärsii julkisuudesta niin kovasti, miksi hän tarjoaa itse itsensä – sekä muut perheenjäsenensä – kerta toisensa jälkeen hopeatarjottimella ei ainoastaan brittimedialle, vaan koko kansainväliselle yleisölle?

Totuus on, että sisäpiiripaljastukset ehtyvät joskus, eivätkä samat asiat kiinnosta ihmisiä loputtomiin. Harry ja Meghan voisivat kyllä keskittyä itseensä ja omaan hyväntekeväisyystyöhönsä, jos he todella näin haluaisivat tehdä.

Mutta toisaalta, "there’s no business like show business".

Kirjoittaja on MTV Uutisten toimittaja.

Lue myös:

    Uusimmat