Brittihovi on tunnettu kummallisista tavoistaan ja etiketeistään – prinssi Charlesin hulppeat aamurutiinit ja 19 muuta erikoista faktaa

4:24
Kuningatar Elisabet piti koronakriisin keskellä poikkeuksellisen puheen kansalaisilleen

Brittilehti Daily Mail listasi 20 erikoista faktaa Britannian kuninkaallisesta perheestä.

MTV Uutiset julkaisee uudelleen vuoden luetuimpia juttuja. Tämä juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 20.6.2020.

Brittihovi on tunnettu kummallisista tavoistaan ja tiukoista etikettisäännöistään. Silti kuningatar Elisabetin perheen erikoisuudet jaksavat yllättää vuodesta toiseen.

Olisitko sinä tiennyt nämä 20 asiaa Britannian kuninkaallisesta perheestä?

1. Kaksi syntymäpäivää

Maailman tunnetuin monarkki kuningatar Elisabet juhlii syntymäpäiväänsä kahtena eri päivänä. Elisabetin varsinainen syntymäpäivä on 26. huhtikuuta, mutta isommin kuningattaren syntymäpäivää on juhlittu perinteisesti kesäkuun toisena lauantaina. Tuolloin koko kuninkaallinen perhe on edustanut näyttävästi Trooping the Colour -paraatissa.

2. Kuningattaren ennätykset

Kuningatar Elisabetilla on hallussaan useita Guinnessin ennätyksiä. Hän on paitsi pisimpään vallassa ollut brittimonarkki, samoin vanhin yhä elossa oleva hallitsija. Elisabet peri kruunun vuonna 1952 vain 25-vuotiaana.

3. Kuinka tervehtiä oikeaoppisesti?

On olemassa tietty protokolla, jota noudatetaan kuninkaallisia kohdatessa. Kuningatar Elisabetia tervehdittäessä miehet perinteisesti painavat päänsä alas ja naiset niiaavat kohteliaasti. 

Puhutellessakin tulee olla tarkkana: ensimmäistä kertaa puhuteltaessa kuningatarta tulee puhutella "teidän majesteettinne", mutta tämän jälkeen voi käyttää jo sanaa "Ma'am".

4. Älä tee tätä virhettä

Tärkeä sääntö on ollut perinteisesti se, ettei kuninkaallisiin saa koskea – siis ellei itsekin ole kuninkaallinen.

Daily Mailin mukaan sääntö on kuitenkin osin vanhentunut, sillä lehden mukaan kuninkaallisia olisi nykyisin soveliasta tervehtiä kättelemällä. Etenkin nuoremmat kuninkaalliset ovat lipsuneet säännöstä: esimerkiksi prinssi Harryn ikuistettiin halaavan pikkupoikaa, kun hän ja herttuatar Meghan olivat Australian-kiertueellaan.

5. Kuningatar päättää lahjojen kohtalosta

Kuninkaallisten täytyy olla hyvin tarkkana siitä, millaisia lahjoja he voivat edustustehtävillään ottaa vastaan. Lahjojen taustalla ei saa olla tilannetta, jossa tuote tai sen lahjoittaja hyötyvät. Lisäksi lahjojen kohtalosta päättää loppujen lopuksi kuningatar.

6. Nimikirjoituksia ei tipu

Kuninkaalliset tapaavat kansalaisia erilaisissa tapahtumissa jatkuvasti, mutta nimikirjoituksia he eivät saa muistoksi kirjoittaa. Yhteiskuvat nuorempien kuninkaallisten kanssa on Daily Mailin mukaan sallittu harvakseltaan, mutta kuningatar Elisabetin kohdalla yhteiskuville sanotaan aina ehdottomasti ei.

7. Selitys värikkäille vaatteille

Kuningatar Elisabet on totuttu näkemään julkisesti kirkkaissa väreissä: vihreässä, pinkissä ja etenkin sinisessä. Vahvoille väreille on syy: niiden avulla kuningatar tulee varmasti huomatuksi.

8. Tarvitsevatko kuninkaalliset passia?

Kuningatar Elisabet ei tarvitse passia matkustaessaan, sillä Britanniassa passit myönnetään hänen nimissään. Muut kuninkaalliset sen sijaan tarvitsevat passia matkustaessaan. 

9. Kuningatar ei tarvitse ajokorttia

Passin lisäksi kuningatar Elisabet ei tarvitse myöskään ajokorttia. 94-vuotias monarkki on kuvattu korkeasta iästään huolimatta aivan viime vuosinakin useita kertoja auton ratissa. Syy on sama kuin passin kohdalla: myös ajokortit myönnetään kuningattaren nimissä. Lisäksi kuningattaren autossa ei tarvitse olla myöskään rekisterikilpiä.

10. Kuningatar matkustaa verta mukanaan

Kun kuningatar Elisabet matkaa ulkomaille, on hänellä 34 henkilön seurueen lisäksi mukaan oma verivarasto ja kuninkaallisen laivaston lääkäri siltä varalta, jos jotain sattuisi.

11. Tarkkana myös ruokapöydässä!

Kun ruokaillaan kuningattaren kanssa – vaikkakin vain perhepiirissä – tulee kaikkien tehdä kuten hallitsija. Kun Elisabet lopettaa syömisen, tulee muidenkin lopettaa – olivat he sitten täynnä tai ei. Kuningattaren kerrotaan myös inhoavan valkosipulia, joten hänen luonaan sitä ei tarjoilla.

12. Drinkit maistuvat monarkille

Kuningattaren sisar prinsessa Margaret nautti juhlista ja hänelle maistuivat alkoholijuomat runsaissa määrin myös Elisabetin elämästä kertovassa Netflix-sarjassa The Crown. Myös kuningatar Elisabetin tiedetään nauttivan päivittäin gin tonicinsa. Daily Mailin mukaan hänkään ei sylje lasiin muutenkaan, sillä lehden mukaan monarkille maistuu päivittäin myös lasi viiniä ruoan kanssa sekä iltaisin lasillinen samppanjaa sekä Dry Martin -drinkki.

13. Rakkaat corgit

Vuosien saatossa kuningatar Elisabetilla on ollut noin 30 corgia. Monarkki lopetti kuitenkin suosikkirotunsa kasvattamisen vuonna 2015, koska hän ei kestänyt ajatusta siitä, että häntä jäisi kuolemansa jälkeen kaipaamaan lemmikki. Elisabetin viimeinen puhdas corgi, Willow, kuoli vuonna 2018. Kuningattarella on kuitenkin yhä kaksi koiraa, mäyräkoiran ja corgin risteytykset Vulcan ja Candy.

14. Takana rupeama mekaanikkona

Kuningatar Elisabet kantoi kortensa kekoon toisessa maailmansodassa, sillä hän työskenteli sodan aikaan armeijan mekaanikkona. Hän on ainoa nainen kuninkaallisesta perheestä, joka osallistui jollain tapaa toisen maailmansodan aikaan armeijan toimintaan.

15. Ei luvatta alttarille

Ainakaan ensimmäisen kuuden joukossa kruununperimysjärjestyksessä olevat kuninkaalliset eivät voi naida ketä tahansa. He tarvitsevat kuningattaren luvan avioliitolleen ennen kuin häitä voidaan alkaa suunnitella. Kuninkaalliseen perheeseen avioliiton kautta tulevista henkilöistä ei myöskään voi tulla kuningasta tai kuningatarta. Esimerkiksi prinssi Williamin puolisosta herttuatar Catherinesta tulee aikanaan kuningatar-puoliso.

16. Ainakin nämä asiat muuttuvat avioliiton myötä

Kun avioidut Britannian kuninkaalliseen perheeseen, se tietää muutoksia. Esimerkiksi Meghan Markle liittyi ennen prinssi Harryn kanssa avioitumistaan Englannin kirkkoon. Lisäksi hänen täytyi poistaa tilinsä sosiaalisessa mediassa.

17. Kielitaito

Britannian kuninkaalliset eivät puhu ainoastaan englantia. Kuningatar puhuu sujuvasti ranskaa, jota myös kaikki muut kuninkaallisen perheen jäsenet opettelevat pienestä pitäen ensimmäisenä vieraana kielenään. Prinssi Georgen ja prinsessa Charlotten tiedetään opiskelevan myös espanjaa.

18. Prinssi Charlesin hulppeat aamurutiinit

Daily Mailin mukaan prinssi Charles ei koskaan purista itse hammastahnaa tuubista harjaansa – sen tekee kamaripalvelija. Edesmenneen prinsessa Dianan aiempi palvelija on paljastanut lisäksi, että prinssin pyjamat on aina prässätty ja myös kenkien nauhat silitetään silitysraudalla. Prinssin kerrotaan olevan hyvin tarkka myös siitä, missä asennossa kylpyammeen tulppa on ja kuinka lämmintä hänen aamukylpynsä vesi on.

19. Poikkeavat jouluperinteet

Britanniassa joululahjat avataan perinteisesti vasta joulupäivän aamuna, mutta Sandringhamin linnassa Norfolkissa joulua viettävät kuninkaalliset avaavat pakettinsa jo aattona saksalaisen perinteen mukaisesti, joka on lähtöisin kuningattaren isältä, kuningas Yrjöltä, joka oli saksalaista syntyperää. Kuningatar allekirjoittaa myös lahjojensa pakettikortit nimellä Lilibet, joka oli hänen lempinimensä lapsuudessa.

20. Vaa'alle ennen joululounasta

Kenties kummallisin kuninkaallisten joulutraditioista on se, että jokaisen tulee punnita itsensä ennen kuin he käyvät joulupäivänä nauttimaan lounastaan. Daily Mailin mukaan tapa juontaa juurensa kuningas Edvard VII:n akoihin, joka oli usein huolissaan siitä, etteivät ihmiset syöneet riittävästi.

Lähde: Daily Mail

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja