Brittihovi on tunnettu kummallisista tavoistaan ja etiketeistään – Charlesin hulppeat aamurutiinit ja muut erikoiset faktat

Kuningatar Elizabeth piti puheen kansalle koronatilanteesta 4:24
Kuningatar Elisabet piti koronakriisin keskellä poikkeuksellisen puheen kansalaisilleen

Brittilehti Daily Mail listasi erikoisia faktoja Britannian kuninkaallisesta perheestä.

MTV Uutiset julkaisee uudelleen vuoden luetuimpia juttuja. Tämä juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 20.6.2020.

Brittihovi on tunnettu kummallisista tavoistaan ja tiukoista etikettisäännöistään. Silti perheen erikoisuudet jaksavat yllättää vuodesta toiseen.

Olisitko sinä tiennyt nämä asiat Britannian kuninkaallisesta perheestä?

Älä tee tätä virhettä

Tärkeä sääntö on ollut perinteisesti se, ettei kuninkaallisiin saa koskea – siis ellei itsekin ole kuninkaallinen.

Daily Mailin mukaan sääntö on kuitenkin osin vanhentunut, sillä lehden mukaan kuninkaallisia olisi nykyisin soveliasta tervehtiä kättelemällä. Etenkin nuoremmat kuninkaalliset ovat lipsuneet säännöstä: esimerkiksi prinssi Harryn ikuistettiin halaavan pikkupoikaa, kun hän ja herttuatar Meghan olivat Australian-kiertueellaan.

6. Nimikirjoituksia ei tipu

Kuninkaalliset tapaavat kansalaisia erilaisissa tapahtumissa jatkuvasti, mutta nimikirjoituksia he eivät saa muistoksi kirjoittaa. Yhteiskuvat nuorempien kuninkaallisten kanssa on Daily Mailin mukaan sallittu harvakseltaan.

Selitys värikkäille vaatteille

Edesmennyt kuningatar Elisabet totuttiin näkemään julkisesti kirkkaissa väreissä: vihreässä, pinkissä ja etenkin sinisessä. Vahvoille väreille on syy: niiden avulla kuningatar tulee varmasti huomatuksi.

Tarkkana myös ruokapöydässä!

Kun ruokaillaan kuninkaan kanssa – vaikkakin vain perhepiirissä – tulee kaikkien tehdä kuten hallitsija. Kun kuningas lopettaa syömisen, tulee muidenkin lopettaa – olivat he sitten täynnä tai ei.

Drinkit maistuvat monarkille

Elisabetin sisar prinsessa Margaret nautti juhlista ja hänelle maistuivat alkoholijuomat runsaissa määrin myös Elisabetin elämästä kertovassa Netflix-sarjassa The Crown. Myös kuningatar Elisabetin tiedettiin nauttivan päivittäin gin tonicinsa. Daily Mailin mukaan hänkään ei sylkenyt lasiin muutenkaan, sillä lehden mukaan monarkille maistuu päivittäin myös lasi viiniä ruoan kanssa sekä iltaisin lasillinen samppanjaa sekä Dry Martin -drinkki.

Rakkaat corgit

Vuosien saatossa kuningatar Elisabetilla oli noin 30 corgia. Monarkki lopetti kuitenkin suosikkirotunsa kasvattamisen vuonna 2015, koska hän ei kestänyt ajatusta siitä, että häntä jäisi kuolemansa jälkeen kaipaamaan lemmikki. Elisabetin viimeinen puhdas corgi, Willow, kuoli vuonna 2018. Kuningattarella on kuitenkin yhä kaksi koiraa, mäyräkoiran ja corgin risteytykset Vulcan ja Candy.

Takana rupeama mekaanikkona

Kuningatar Elisabet kantoi kortensa kekoon toisessa maailmansodassa, sillä hän työskenteli sodan aikaan armeijan mekaanikkona. Hän oli ainoa nainen kuninkaallisesta perheestä, joka osallistui jollain tapaa toisen maailmansodan aikaan armeijan toimintaan.

Ei luvatta alttarille

Ainakaan ensimmäisen kuuden joukossa kruununperimysjärjestyksessä olevat kuninkaalliset eivät voi naida ketä tahansa. He tarvitsevat luvan avioliitolleen ennen kuin häitä voidaan alkaa suunnitella. Kuninkaalliseen perheeseen avioliiton kautta tulevista henkilöistä ei myöskään voi tulla kuningasta tai kuningatarta. Esimerkiksi prinssi Williamin puolisosta herttuatar Catherinesta tulee aikanaan kuningatar-puoliso.

Ainakin nämä asiat muuttuvat avioliiton myötä

Kun avioidut Britannian kuninkaalliseen perheeseen, se tietää muutoksia. Esimerkiksi Meghan Markle liittyi ennen prinssi Harryn kanssa avioitumistaan Englannin kirkkoon. Lisäksi hänen täytyi poistaa tilinsä sosiaalisessa mediassa.

Kielitaito

Britannian kuninkaalliset eivät puhu ainoastaan englantia. Kuningatar puhuu sujuvasti ranskaa, jota myös kaikki muut kuninkaallisen perheen jäsenet opettelevat pienestä pitäen ensimmäisenä vieraana kielenään. Prinssi Georgen ja prinsessa Charlotten tiedetään opiskelevan myös espanjaa.

Kuningas Charlesin hulppeat aamurutiinit

Daily Mailin mukaan kuningas Charles ei koskaan purista itse hammastahnaa tuubista harjaansa – sen tekee kamaripalvelija. Edesmenneen prinsessa Dianan aiempi palvelija on paljastanut lisäksi, että prinssin pyjamat on aina prässätty ja myös kenkien nauhat silitetään silitysraudalla. Prinssin kerrotaan olevan hyvin tarkka myös siitä, missä asennossa kylpyammeen tulppa on ja kuinka lämmintä hänen aamukylpynsä vesi on.

Vaa'alle ennen joululounasta

Kenties kummallisin kuninkaallisten joulutraditioista on se, että jokaisen tulee punnita itsensä ennen kuin he käyvät joulupäivänä nauttimaan lounastaan. Daily Mailin mukaan tapa juontaa juurensa kuningas Edvard VII:n akoihin, joka oli usein huolissaan siitä, etteivät ihmiset syöneet riittävästi.

Lähde: Daily Mail

Lue myös:

    Uusimmat