VR:n toiminta naapurissa laajenee – osti kaukoliikenneoperaattorin Ruotsista

Katso video: VR:n junien ulkoasu muuttuu, mutta millaiseksi? 2:00
Katso video: VR:n junien ulkoasu muuttuu, mutta millaiseksi?

Kauppa odottaa vielä hyväksyntää Ruotsin kilpailuviranomaiselta.

VR-yhtymä ostaa ruotsalaisen MTR Express Sweden AB:n (MTRX) kaukoliikennetoiminnan. Kaupan myötä VR:n toiminta laajenee Ruotsin matkustajaliikenteessä alueellisesta ostoliikenteestä kaukoliikenteeseen, yhtiö kertoo.

– Ruotsin markkinaehtoinen kaukoliikenne on houkutteleva markkina ja noin tuplasti Suomen kokoinen. Myös raideliikenteen liikennemuoto-osuus on kaksinkertainen Suomeen verrattuna, VR:n toimitusjohtaja Elisa Markula sanoo tiedotteessa.

Markulan mukaan kauppa vahvistaa VR:n kilpailukykyä sekä Ruotsissa että Suomessa.

Kaupan toteutuminen edellyttää vielä Ruotsin kilpailuviranomaisen hyväksyntää. Sen odotetaan tulevan toukokuun loppuun mennessä.

Iso lohko liikevaihdosta tulee Ruotsista

VR:n mukaan MTRX ajaa päivittäin 18 junavuoroa Tukholman ja Göteborgin välillä ja sen markkinaosuus reitillä on noin 30 prosenttia. Se ajaa reittiä kuudella junalla, ja sen leivissä työskentelee noin 120 työntekijää. Yhtiön pääkonttori on Tukholmassa.

MTRX:n liikevaihto vuonna 2022 oli noin 350 miljoonaa Ruotsin kruunua eli noin 31 miljoonaa euroa ja liiketoiminta kannattavaa.

VR on toiminut Ruotsissa heinäkuusta 2022 lähtien, kun se osti Arriva Sverige Ab:n. Noin 40 prosenttia VR:n liikevaihdosta tulee julkisesti kilpailutetusta ostoliikenteestä Suomessa ja Ruotsissa. Junaliikenteen lisäksi VR ajaa molemmissa maissa kilpailutettua raitiovaunu- ja linja-autoliikennettä.

Yrityskaupalla ei VR:n mukaan ole vaikutusta sen Suomen liiketoimintaan.

Lue myös:

    Uusimmat