VR korjaa merkittävän puutteen kaukojunissaan

Defibrillaattorin käyttö on helppoa, sanoo kouluttaja 4:18
KATSO MYÖS VIDEO: Ensiapukouluttaja kertoo, miksi tarvitaan sekä defibrillaattoria että "maallikkoelvytystaitoja".

VR kertoo asentavansa defibrillaattorit kaukoliikenteen juniin.

VR asentaa sydäniskurit eli defibrillaattorit kaikkiin kaukoliikenteen juniin. Ne mahdollistavat nopean avun sydänpysähdyksessä InterCity- ja Pendolino-junissa.

Tavoitteena on saada sydäniskurit juniin maaliskuun loppuun mennessä. Näitä laitteita on ollut aiemmin yöjunissa ja kiskobusseissa sekä Helsingin ja Tampereen rautatieasemilla.

Defibrillaattorit asennetaan IC-junissa palveluvaunuun ja Pendolinoissa ravintolavaunuun. Junan henkilökunta koulutetaan niiden käyttöön.

Junien sydäniskureita voi kuitenkin käyttää kuka tahansa, sillä laite neuvoo käyttäjää ja tunnistaa käyttäjän puolesta, tarvitseeko autettava defibrillaattorin iskua.

Junissa sattuu hyvin harvoin sydäniskuria vaativia tilanteita.

MTV Uutiset uutisoi viime elokuussa anestesiologiaan ja tehohoitoon erikoistuvan lääkärin, Jenni Puoliväli-Oksalan, kritiikistä koskien defribrillaattorien puutetta VR:n kaukojunissa. 

– Deffoja on nykyään joka paikassa, jossa liikkuu paljon ihmisiä, kuten kuntosaleilla ja kauppakeskuksissa. VR:n pitkän matkan junat ovat varmaan ainoita paikkoja, joissa liikkuu paljon ihmisiä, mutta ei ole defibrillaattoria saatavilla. Ei auta, että kuulutetaan apuun lääkäreitä ja hoitajia, jos ei ole välineitä hoitaa näitä tilanteita, Puoliväli-Oksala muistutti tuolloin.

Lue myös:

    Uusimmat