Volvon ruotsalaista työntekijää syytetään vakoilusta – hankki ja myi salaisia tietoja venäläisille: "Rikos on vakava"

Volvolla historiansa suuri takaisinkutsu – koskee myös suurta määrää suomalaisia 5:14
Volvo ilmoitti viime kesänä historiansa suurimmasta takaisinkutsusta, joka koskee Suomessakin lähes 70 000 autoa.

Syyttäjän mukaan odotettavissa on pitkä tuomio, mikäli mies todetaan syylliseksi vakoiluun.

Ruotsissa on nostettu syyte kahden autovalmistajan palveluksessa aiemmin työskennellyttä henkilöä vastaan, kertoo uutistoimisto Reuters. Miehen epäillään myyneen tietojaan vieraalle vallalle.

Ruotsin syyttäjänviraston mukaan mies on toiminut sekä kiinalaisen Geelyn alla nykyisin operoivan Volvon että Volkswagen-konserniin kuuluvan kuorma-autovalmistaja Scanian konsulttina.

Maan yleisradioyhtiö SVT:n mukaan syytetty on 47-vuotias ruotsalaismies. Volvon palveluksessa hän toimi Göteborgissa, Scanialla puolestaan Södertäljessä.

Syyttäjä: Mies myi tietoja venäläisdiplomaatille

Syyttäjänvirasto kertoi maanantaina, että mies oli onnistunut saamaan käsiinsä tietoa, johon hänellä ei olisi pitänyt olla pääsyä, minkä jälkeen hän oli myynyt tietoja eteenpäin.

Syyttäjä Mats Ljungqvistin mukaan mies oli pidätetty tämän tavattua venäläisdiplomaatin ja saatuaan tältä 27 800 kruunua eli vajaat 2 800 euroa. SVT:n mukaan venäläiselle luovutetut tiedot koskivat nimenomaan Volvoa ja Scaniaa, ja mies oli myynyt tietojaan aiemminkin vastaavilla summilla.

Volvo vahvisti tapauksen olemassaolon Automotive News Europelle, mutta ei kommentoinut sen enempää. Scania vahvisti, että kyseessä on heillä aiemmin konsulttina työskennellyt mies.

Syyttäjä kertoo miehen siirtäneen tiedostoja tietokoneilta muistitikuille sekä ottaneen valokuvia oman työkoneensa näytöstä.

– Rikos on vakava. Mikäli tuomio tulee, voi syytetty odottaa pitkää tuomiota, Ljunqvist totesi.

Jäi kiinni ravintolassa

Syyllisyytensä kiistävä mies pidätettiin Tukholman keskustassa sijaitsevassa ravintolassa helmikuussa 2019 oltuaan illastamassa mainitun diplomaatin kanssa.

Dagens Nyheter -lehteä siteeraavan Ylen uutisen mukaan diplomaatti toimi tuolloin Venäjän Tukholman-suurlähetystössä lähetystöneuvoksena. Diplomaatti poistui Ruotsista tapaamisen jälkeen Ruotsin ulkoministeriön kehotuksesta.

Lue myös:

    Uusimmat