Voiko migreeniin kuolla? Lääkäri vastaa

Nyt minä kuolen, saattaa moni krooninen migreenikko kohtauksen iskiessä ajatella. Mutta olisiko se oikeasti mahdollista – voiko migreeniin kuolla?

– Migreeniin ei ikinä kuole, neurologian erikoislääkäri ja dosentti Mikko Kallela sanoo.

– Joidenkin potilaiden kohdalla migreenillä on todettu pieni yhteys verenkiertosairauksiin, mutta tällöinkin sairastumiseen vaaditaan lisäksi muita altistavia tekijöitä.

Kallelan mielestä migreeni on tietyssä mielessä väärin ymmärretty sairaus.

– Osa ihmisistä saa migreenikohtauksen ehkä vain muutaman kerran elämänsä aikana. On vähän mielipideasia, pitääkö sitä sairautena ollenkaan. Kroonista migreeniä sairastavat, joita on väestössä kahdesta kolmeen prosenttia, puolestaan kärsivät kohtauksista lähes joka päivä. Tällöin kyseessä on ehdottomasti hoitoa vaativa tauti.

Valtaosa migreenipotilaista sijoittuu jonnekin näiden kahden tyypin välimaastoon – useimmat kuitenkin valitettavasti lähemmäs vaikeaa ääripäätä.

– Kohtaukset voivat toistua samanlaisina satojakin kertoja elämän aikana. Koska ihmiset tietävät, mistä on kyse, he harvoin lähtevät migreenin takia sairaalaan. Mutta melkein puolella kohtauksiin liittyy oksentelua – jos lääkkeet eivät pysy sisällä, niin päivystykseen on lähdettävä.

– Kroonista migreeniä voi helpottaa nostamalla fyysistä kuntoa, laittamalla elämäntavat remonttiin ja käyttämällä estolääkkeitä, Kallela sanoo.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuva: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat