Lääkäri: Tällaisesta päänsärystä pitää huolestua

Neurologian erikoislääkäri kertoo, millainen päänsärky saattaa olla oire vakavasta sairaudesta.

Vaikka päänsärky on ikävä vaiva, se ei useinkaan ole vaarallista. Useimmat päänsäryt ovat migreeniä.

Vaaralliset tulehdus- ja virustaudeista johtuvat päänsäryt, kuten aivokalvontulehdukset, ovat äärimmäisen harvinaisia, samoin kuin päänsäryn liittyminen aivokasvaimeen tai johonkin muuhun etenevään ja vakavaan neurologiseen sairauteen.

– Päänsärystä kannattaa huolestua, jos se alkaa täysin uutena henkilöllä, joka ei ole aikaisemmin sitä potenut. Kun särky muuttuu jatkuvaksi, kivuliaaksi ja esimerkiksi pahenee makuuasennossa, se pitää ehdottomasti tutkia, neurologian erikoislääkäri Matti Ilmavirta sanoo.

Päivystykseen, jos leuka ei taivu rintaan

Myös hyvin äkillinen ja voimakas kipu ilman aikaisempia oireita on tutkittava.

– Poikkeavan kivun erottaa migreenistä siinä, että migreenikohtaus kypsyy muutamassa tunnissa – ihminen aistii, että nyt jotain tapahtuu. Vaarallinen kipu sen sijaan nousee usein tyhjästä ja napsahtaa kuin salaman isku ilman aikaisempia poikkeavia tuntemuksia.

– Päivystykseen on mentävä heti, jos kipu on niskapainotteista, eli leukaa ei pysty taivuttamaan rintaan, Ilmavirta sanoo.

Myös tajunnanmenetykset ja halvausoireet ovat vaarallisia.

– Itse asiassa aivokasvaimen löytäminen pelkän päänsäryn pohjalta on erittäin harvinaista. Yleensä diagnoosia edeltävät tajunnanmenetyskohtaukset tai etenevät puutumisoireet: käden tai jalan toiminta alkaa mennä tai näkökenttä pysyvästi kaventua, Ilmavirta sanoo.

Juttu on uusinta elokuulta 2012.

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat