Jyskyttääkö? Näin tunnistat migreenin

Neurologian erikoislääkäri auttaa tunnistamaan migreenin oireet.

Migreeni eli erilaisia neurologisia oireita tuottava aivotoiminnan häiriötila luokiteltiin ennen yhdeksi päänsäryn tyypiksi. Nykyään käsitys on muuttunut: migreeni voi olla minkälaista päänsärkyä tahansa tai jopa päänsärytön.

– Tavallista päänsärkyä ei virallisena lääketieteellisenä tautitilana ole olemassa. Eriasteiset, toistuvat, vuosia kestävät tai silloin tällöin vuosien aikana esille tulevat päänsäryt ovat lähes poikkeuksetta kaikki migreeniä, neurologian erikoislääkäri Matti Ilmavirta sanoo.

Päänsärkyä tunnetaan, kun tietty tuntohermoalue päässä aktivoituu.

– Ihmiset nimeävät itse päänsärkyjään esimerkiksi stressi-, viikonloppu-, jännitys- sekä tavallisiksi päänsäryiksi, mutta neurologisena ilmiönä ne ovat kaikki migreeniä.

Toispuoleista jyskytystä

Migreeni oireilee usein jyskyttävänä ja toispuoleisena särkynä.

– Tyypillisesti migreeni alkaa niskan jumittamisena ja puristamisena. Sieltä särky saattaa siirtyä edelleen samalla puolella päätä ohimon, otsan ja silmän seudulle. Voimakkaimmillaan kipu on jyskyttävää ja viiltävää, Ilmavirta sanoo.

Muunkinlaisia oireita on.

– Joskus migreenikohtauksen aikana voi kokea puristavan, ulos työntävän tai räjähtävän tunteen koko pään alueella otsasta takaraivoon. Toisaalta tuntohermoradan oireet voivat saada pään tuntumaan aralta tai puutuneelta, Ilmavirta sanoo.

Kipu yksilöllistä

Migreenikohtaus vaihtelee samallakin henkilöllä paljon kerrasta toiseen.

– Se voi olla lievä tai voimakkaimmillaan lähes sietämätön – sellainen, että pelkkä pään liikuttaminen pahentaa oloa huomattavasti.

Toisaalta kivun tunteminen on yksilöllistä.

– Kivun mittarointia on yritetty kehittää. Niin sanotulla visuaalianalogiasteikolla eli VASilla kuvataan kivun tunnetta nollasta kymppiin. 10 tarkoittaa sietämätöntä ja pahinta mahdollista kipua.

Migreenikohtaus voi kestää useita tunteja tai pahimmillaan monta päivää.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com ja Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja