Mainos

Viisi yleistä harhaluuloa – et kai usko näitä myyttejä luustostasi?

Uskotko sinäkin myytin esimerkiksi siitä, että ikääntymisen myötä luusto haurastuu ja murtuu väistämättä? Nämä viisi yleistä väittämää eivät pidäkään paikkaansa, kertoo valtakunnallinen potilas- ja kansanterveysjärjestö Suomen Luustoliitto.

1. Tarua: Luusto on eloton, jopa pelottava luuranko. 

Totuus: Moni uskoo, että ihmisellä on luusto syntyessään, ja se venyy ihmisen kasvaessa. Uskomuksen mukaan ikääntymisen myötä luusto alkaa haurastua, kuin vanha lakana pyykkinarulla!

Tosiasiassa luusto on kudosta, joka elää ja uusiutuu koko ihmisen eliniän ajan. Meidän kaikki luusolumme ovat uusiutuneet reilussa kymmenessä vuodessa, joten luustomme ei ole enää se sama, minkä kanssa aikoinaan synnyimme. Voisimmekin leikillisesti kysyä tuttavamme ikää tiedustelemalla, monesko luusto hänellä on menossa!

2. Tarua: On tärkeää huolehtia luuston kalsiuminsaannista lähinnä kasvuiässä. Sen jälkeen luustoon ei tarvitse panostaa.

Totuus: Koska luusto elää koko ihmisen eliniän ajan, se tarvitsee kaiken aikaa myös ravintoa uusiutuakseen. Luusto tarvitsee monipuolista ja terveellistä ravintoa, joka sisältää riittävästi kalsiumia ja proteiinia. Lisäksi D-vitamiinin saanti on tärkeää turvata, sillä D-vitamiini auttaa esimerkiksi kalsiumia imeytymään.

3. Tarua: Ikääntymisen myötä on luonnollista, että luusto haurastuu ja murtuu. Esimerkiksi kumarassa kävelevät vanhukset ovat ihan normaali asia!

Totuus: Luusto todellakin haurastuu vähitellen ikääntymisen myötä, mutta normaaliin ikääntymiseen eivät liity murtumat. Vanhusten kumara asento liittyy yleensä osteoporoosiin ja selkänikamien osteoporoottisiin murtumiin.

4. Tarua: Koska vanhusten luut murtuvat herkästi, heidän kannattaa varoa liikkumista, jotteivät kaatumiset aiheuttaisi murtumia.

Totuus: Luusto tarvitsee liikuntaa. Erityisesti ikääntyneillä jo viikon mittainen vuodelepo voi haurastuttaa luustoa. Vuodelepo vaikuttaa lisäksi ikääntyneillä nopeasti myös lihaksiin ja moniin muihin elimiin, joten esimerkiksi lonkkamurtumapotilaat pyritään saamaan vuoteesta ylös heti leikkauksen jälkeen. Lisäksi hyvä lihaskunto ja tasapainon harjoittaminen auttavat estämään kaatumisia. 

5. Tarua: Jos luusto on jo huonossa kunnossa, mitään ei ole tehtävissä.

Totuus: Koska luusto elää, voi luuston kunnolle tehdä aina jotakin. Lähtökohtana on elintapojen tarkistaminen sekä mahdollisten osteoporoosin aiheuttajasairauksien mahdollisimman hyvä hoito. Mikäli nämä eivät riitä, voidaan tarvita erityistä luulääkehoitoa.


Lähde: Suomen Luustoliitto

***

5:32

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.