Viihtyvätkö vieraat liian hyvin? Näin häädät kyläilijät kohteliaasti

Joulupyhinä kyläillään ahkerasti, mutta parhaastakin seurasta saa joskus tarpeekseen. Etikettiasiantuntija neuvoo, miten vieraille saa kohteliaasti viestittyä kotiinlähdön ajan koittaneen.

Kaukaa viisas ilmoittaa kestien lopettamisajankohdan jo kutsuessa, Etiketti-kirjan laatinut toimittaja Mirva Saukkola neuvoo. Hän vierittää vastuuta hienotunteisuudesta ennen kaikkea vieraille.

Mikäli vieraat viihtyvät liian hyvin, on kuitenkin muutama konsti joihin voi turvautua.

– Yksi vaihtoehto on tarjoilun lopettaminen. Aika moni tajuaa lähteä, kun viinipulloa ei enää avata tai juustoja leikata, Saukkola kertoo.

Isäntäväki haluaa kuitenkin usein esiintyä vieraanvaraisena, ja tarjoilun lopetus voi tuntua tylyltä. Toinen tepsivä konsti on vihjaista seuraavan päivän aikaisesta herätyksestä.

Vanha vinkki on ollut, että siinä vaiheessa kun emäntä kysyy keitetäänkö toiset kahvit, tulisi kysymykseen vastata kieltäen ja lähteä kotiin. Saukkola arvelee tavan juontavan kahvikutsujen kulta-ajalta, joka oli voimissaan 1960-luvulta 1980-luvun alkuun. Tuolloin oli tyypillistä tarjoilla vieraille kahvia suolaisten ja makeiden pikkutarjoilujen kera.

– Nykyisin on vahva vinkki lopettaa vierailu silloin, jos isäntäväki tarjoaa kahvia myöhäiseen kellon aikaan. Sillä viestitään, että ei pysytä enää hereillä muuten.

Mikäli sekään ei toimi, voi vinkkiä alleviivata vaihtamalla mukavampaa vaatekertaa ylle.

– Jos isäntäväki alkaa valmistautua yöpuulle ja vaihtaa oloasuja päälle, on jo aika ottaa äkkiä jalat alle.

Oletko kärsinyt töykeistä juhlavieraista?

Kuulostavatko viipyilevät vieraat turhankin tutuilta? Kerro tarinasi kyläilystä, jonka et soisi toistuvan!


Lue myös:

    Uusimmat