Vihtavuoressa 40 tonnia räjähdysainetta

Vihtavuoren tehdasalueella on varastoituna yhteensä 150 tonnin edestä räjähdysainetta ja räjähdejätettä.

Tehdasalueella toimiva räjähdevalmistaja Forcitin kertoo, että jätekonttirivistön lisäksi räjähdysaineita löytyy läheisestä varastosta. 110 tonnia räjähdejätettä on varastoituna kontteihin. Jos Laukaan Vihtavuoressa räjähtää, räjähdyksen aiheuttama paineaalto yltää noin 1,3 kilometrin päähän, arvioi räjähdevalmistaja Forcitin edustaja.

Jos räjähdysainemäärää vertaa telamiinaan, räjähdeainetta on tehdasalueella kymmenkertainen määrä.

Vihtavuoren tehdasalue on 300 hehtaarin laajuinen. Alueella toimii kolme yritystä.

Vihtavuoren keskustan asukkaiden evakuointi on edelleen kesken. Kaksi kolmasosaa alueen taloista on evakuoitu, ja evakuoimatta on arviolta 500 ihmistä. Kuusi linja-autoa kuljettaa tauotta vihtavuorelaisia Laukaan keskustaan.

Evakuoinnissa ja pelastustöissä on apuna 29 varusmiestä Keuruulta.

– Vihtavuoren keskustassa on noin 2000 asukasta kirjoilla, joten kyse on kohtuullisen mittavasta projektista, kertoo komisario Arto Rajala Keski-Suomen poliisista.

Asukkaat evakuoidaan 1,5 kilometrin säteellä tehdasalueesta. Toistaiseksi ei ole tiedossa, milloin asukkaat pääsevät palaamaan koteihinsa.

Evakuoinnilla pelastushenkilökunta on pyrkinyt varautumaan pahimman eli räjähdyksen varalle. Reaktion sivutuotteina syntyvistä palkokaasuista ei viranomaisten mukaan tarvitse olla huolissaan, sillä kontti sijaitsee kaukana asutuksesta.

Pomminpurkurobotti tutkii tehdasalueen jätekonttia. Robotti selvittää parhaillaan vuodon määrää ja laajuutta.

Keski-Suomen keskussairaalassa Jyväskylässä on seitsemän leikkaussalia valmiina ottamaan vastaan mahdollisen räjähdeonnettomuuden uhreja. Asiasta kertoi sairaalan edustaja tiedotustilaisuudessa.

Kaikki Keski-Suomen keskussairaalan kiireettömät potilassiirrot on toistaiseksi keskeytetty.

(MTV3 – STT)

Lue myös:

    Uusimmat