VIDEO: Näin Aarikan Pässi syntyi

Aarikka 60 vuotta 17:25

Studio55.fi-lähetyksessä vieraillut Aarikan taiteellinen johtaja Pauliina Aarikka kertoi kuinka hänen äitinsä Kaija Aarikka inspiroitui suunnittelemaan Pässin.

Aarikan taiteellinen johtaja Pauliina Aarikka kertoo, että hänen äitinsä muotoilija Kaija Aarikka halusi pitkään valmistaa puusta lampaan, mutta hän ei keksinyt kuinka olisi saanut puusta villamaisen.

– Yhtenä päivänä meidän verstaalla Kaija näki pahvilaatikon, joka oli täynnä mäntypalloja. Niissä kun näkyivät ne syyt oikein hyvin, niin Kaijalle tuli ahaa-elämys, että sehän näyttää ihan villavalta se laatikon pinta.

Aarikan tunnetuimmanksi tuotteeksi muodostuneen Pässin Kaija Aarikka suunnitteli vuonna 1973.

Pässiä on valmistettu monessa koossa ja värissä, eikä Pauliina Aarikka ole koskaan kohdannut ulkomailla vastaavanlaista tuotetta. Pauliina Aarikka kertoo, että Pässin valmistaminen on vaikeaa ja siihen osallistuu kymmenen eri alihankkijaa.

– Se oli varmaan sellainen perustavaa laatua oleva lähtökohta, että Kaija teki oman näköistänsä suunnittelua. Siitä on sitten aikojen saatossa kehittynyt sellainen aarikkamaisuus.

Vuonna 1954 perustettu Aarikka viettää 60-vuotissyntymäpäiväänsä. Pauliina Aarikka toteaa, että hänen äitinsä oli eräänlainen pioneeri puun työstämisessä Suomessa.

– Kaija suunnitteli näitä pieniä esineitä, arjen iloja ja koruja.

Pauliina Aarikka kertoo äitinsä aina katsoneen tulevaisuuteen. Kaija Aarikka suunnitteli vielä viime talvena kolme uutta korusettiä Aarikan 60-vuotisnäyttelyyn. Kaija Aarikka menehtyi vuoden 2014 elokuussa.

Miten jalopuisista napeista lähteneen Aarikan yritystoiminta lähti laajenemaan? Mitä Pauliina Aarikka ajattelee taantumasta? Katso lähetys.

Lue myös:

    Uusimmat