Verenpaineen vaihtelu ehkä dementian riskitekijä

Korkea verenpaine voi altistaa dementialle, mutta tuoreen tutkimuksen perusteella myös verenpaineen vaihtelu voi olla merkki suurentuneesta sairastumisvaarasta. Havainto julkaistiin arvostetussa Circulation-lehdessä.

Tutkimukseen osallistui 1 700 kotonaan asuvaa yli 60-vuotiasta japanilaista. He mittasivat itse verenpaineensa kolme kertaa joka aamu kuukauden ajan. Osallistujilla ei ollut muistisairauksia viisivuotisen seurannan alkaessa, mutta seurannan aikana 194 heistä sairastui.

Riski sairastua dementiaan oli tulosten perusteella suurempi osallistujilla, joiden verenpainemittauksissa oli suuria vaihteluita. Verrattuna tasaisia lukemia saaviin heidän sairastumisriskinsä oli noin kaksinkertainen.

Verenpaineen vaihteluun liitetty vaikutus havaittiin riippumatta siitä, miten korkea verenpaine osallistujalla oli, mutta myös korkea verenpaine itsessään liittyi suurentuneeseen sairastumisriskiin. Yhteys koski verisuoniperäisiä dementioita ja Alzheimerin tautia, mutta se näkyi myös analyysissa, jossa tarkasteltiin kaikkia dementioita yhdessä.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Hajamielinen vai muistisairas?

Miten muistisairauden tunnistaa? Miten muistisairautta voi ehkäistä tai hidastaa? Yleislääketieteen erikoislääkäri Ari Rosenvall puhui aiheesta Hyvää Elämää -ohjelmassa toukokuussa 2017.

25:27

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja