Venäläistähti sai kolaristaan tuntuvan saktion, Jari Isometsältä tiukkaa kritiikkiä tuomariston toiminnalle – "Siellä ei tajuta sitä"

MTV Urheilun hiihtoasiantuntija Jari Isometsä pitää Aleksei Tshervotkinin saamaa rangaistusta liian kovana. Toinen venäläistähti Aleksandr Bolshunov on puolestaan matkalla suvereeniin Tour de Ski -voittoon.

Tshervotkin kolaroi lauantain kisan loppuhetkillä maanmiehensä Jevgeni Belovin kanssa kohtalokkain seurauksin. Belovin kantapäille hiihtänyt Tshervotkin teilasi kummankin nurin ja venäläiskaksikko jäi keräämään kamppeitaan.

Tuomaristo koki Tshervotkinin olleen syyllinen kolariin ja lätkäisi venäläiselle kolmen minuutin aikarangaistuksen. Rangaistuksen myötä Tshervotkin voi unohtaa haaveensa Tour de Skin kärkisijoista.

Isometsä antoi tuomaristolle kritiikkiä jo avauspäivän jälkeen, eikä lauantainenkaan tuomio kerää Isometsältä kehuja.

– On aika raju rangaistus tuollaisesta tapauksesta. Pidän näitä rangaistuksia vähän liian kovina. Mihin se kolme minuuttia perustuu? Sehän tarkoittaa suoraan sanottuna sitä, että Tour on pilalla. Kyllä siinä pitäisi miettiä, paljonko nuo rangaistukset ovat, Isometsä tylyttää MTV Urheilulle.

Isometsä on tuomariston kanssa samaa mieltä siitä, että Tshervotkin aiheutti venäläiskaksikon kolarin ja ansaitsikin saada rangaistuksen. Tällä kertaa tuomio oli vain aivan liian raju.

– Tuollaisesta kolarista, jonka Tshervotkin kyllä aiheutti ja hänelle siitä rangaistus kuuluu, mutta kuuluuko siitä sellainen rangaistus, että pitää koko Tour pilata. Puolen minuutin aikarangaistuskin olisi pirun kova hiihtää kiinni, sillä siinä kaatumisessakin meni puoli minuuttia jo.

Isometsä näkee, että tuomariston olisi syytä keventää rajua linjaansa rangaistuksien suhteen.

– Jotenkin tuntuu, että liipaisin on aika herkässä tuomaristossa. Siellä ei tajuta sitä, että jos saat kolmen minuutin aikasakon, se tarkoittaa käytännössä sitä, että sinut olisi hylätty koko Tourilta, Isometsä sanoo.

Bolshunovin näytöstä

Venäläistähti Aleksandr Bolshunov oli lauantaina täysin omaa luokkaansa. Venäläistähti karkasi kolaroineilta maanmiehiltään jo hyvissä ajoin ennen maalia, mikä antoi rajua osviittaa Bolshunovin rautaisesta kisakunnosta.

– Oli mykistävä esitys. Tuollaisessa yhteislähtökisassa karkaa tuosta vain, Isometsä kehuu.

Norjalaisten ja Iivo Niskasen poissaolon myötä Bolshunov on ollut alusta alkaen Tour de Skin suurin voittajasuosikki. Tshervotkinin rangaistuksen myötä yksi haastaja putosi jälleen voittotaistelusta.

Isometsä ei usko, että kukaan pystyy haastamaan huippukuntoista venäläistykkiä.

– Ennen Touriakin oli jo tiedettävissä, että jos ei mitään sairastumista tule, hän voittaa Tour de Skin. Tällä hetkellä näyttää siltä, että voi tulla jopa tylsäkin voittotaisto miesten osalta. Hän pystyy hiihtämään molempia tyylejä, sprintit käyvät ja normaalimatkat käyvät. On palkintopallilla ihan sama mikä kisa laitetaan, Isometsä analysoi.

Lue myös:

    Uusimmat